Editura Evenimentul si Capital

Primul refuz primit de ministrul Justiției, Raluca Prună, de la CSM are legătură cu SCANDALUL LUCRĂRILOR ȘTIINȚIFICE pentru scurtarea detenției pușcăriașilor-scriitori!

Raluca Prună vine cu o soluție radicală. CSM se opintește și spune NU
Autor: | | 18 Comentarii | 4136 Vizualizari

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a dat astăzi publicității forma proiectului de ordonanță de urgență prin care intenționează să pună capăt scandalului lucrărilor științifice scrise de condamnații din penitenciare. Președintele CSM spune că ministrului i s-a părut "mai interesant sau mai important să taie legea", decât s-o modifice!

În urmă cu câteva minute, pe site-ul oficial al Ministerului Justiției, a fost postat Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru abrogarea art.96 alin.(1) lit. f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Ministrul l-a dat publicității la o zi după ce propunerea de OUG a fost rejectată de Plenul CSM

Raluca Prună, prima respingere la CSM

Documentul a fost pus în dezbatere publică, după ce joi, ministrul Raluca Prună a discutat în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii acest proiect prin care intenționează să abroge articolul ce le dădea posibilitatea deținuților să-și reducă pedeapsa cu câte 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică scrisă în timpul detenției. Acolo, Raluca Prună a întâmpinat primul reject de la CSM, membrii Consiliului neavizând favorabil proiectul.

Motivarea situației de urgență

În perioada 2014-2015 s-a constat o creștere fără precedent a numărului lucrărilor științifice elaborate și publicate de către persoanele condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în penitenciar, ajungându-se, practic, la deturnarea prevederilor legale de la scopul lor legitim.


SCANDALUL LUCRĂRILOR ŞTIINŢIFICE ALE DEŢINUŢILOR. Raluca Prună: Este discriminatoriu să răsplăteşti munca intelectuală mai mult decât munca fizică! Tiberiu Niţu a LIPSIT de la şedinţă


"Evoluția elaborării de lucrări științifice de către persoanele condamnate a fost extrem de accentuată în perioada amintită. Astfel, potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, în perioada 2006-2015 au fost elaborate lucrări științifice după cum urmează: 2006 – 0 lucrări; 2007 – 4 lucrări; 2008 – 2 lucrări; 2009 – 6 lucrări; 2010 – 3 lucrări; 2011 – 3 lucrări; 2012 – 6 lucrări; 2013 – 14 lucrări; 2014 – 89 lucrări; 2015 – 337 lucrări. În perioada 01.01.2013-21.12.2015, conform datelor statistice comunicate de Administrația Națională a Penitenciarelor, au fost elaborate și publicate 440 de lucrări științifice de către 229 de persoane condamnate, iar în anul 2016 sunt deja în curs de elaborare 103 lucrări cu caracter științific, realizate de 63 de persoane condamnate.", se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG publicat de  MJ.

Abuzul de drept al condamnatului

Observând datele statistice, se poate aprecia că, în prezent, prin abuzul de drept constând în forțarea dispozițiilor legale în vederea obținerii beneficiului acordat persoanelor condamnate constând în  reducerea duratei pedepsei în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, s-a conturat un fenomen cu un impact deosebit asupra legislației penale și execuțional-penale, care împiedică și denaturează scopul și spiritul reglementării execuțional penale.

Discriminare: Acces mai rapid la instanță pentru  liberarea condiționată în cazul deținuților-scriitori

"În acest context, apreciem că unicul scop al persoanelor condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în penitenciar, care elaborează lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, este reprezentat exclusiv de câștigul zilelor de muncă ce sunt considerate ca executate, având, în acest fel, acces mai rapid mecanismul prin care pot solicita instanței de judecată liberarea condiționată".

Nu se realizează scopul și funcțiile pedepsei

În doctrină s-a arătat că pedeapsa are și o funcție de reeducare  prin care se urmărește formarea unei noi atitudini față de valorile sociale, cum ar fi ordinea de drept, munca, astfel încât totul să conducă la  îndreptarea condamnatului și reintegrarea lui în societate. În contextul actual, se constată că prin activitatea de elaborare a unor lucrări științifice o persoană privată de libertate nu intenționează să își formeze o conduită corectă față de ordinea de  drept, față de regulile de conviețuire socială și față de muncă, în vederea reintegrării ei în societate, nerealizându-se, de fapt, scopul și funcțiile pedepsei.

Afectată finalitatea procesului penal

"Se creează, astfel, o contradicție între scopul pedepsei și aplicabilitatea practică a dispozițiilor legale referitoare la liberarea condiționată privind folosirea beneficiului de reducere a pedepsei prin realizarea, în mod formal, a unor lucrări științifice de către persoanele condamnate care își execută pedeapsa în penitenciar. Mai mult, prin nerealizarea scopului și funcțiilor pedepsei este afectează însăși finalitatea procesului penal", susține MJ.

Cercetarea științifică, golită de conținut

Modul în care au fost aplicate textele, coroborat cu faptul că lipsa unor reglementări secundare privind criterii clare de stabilire a caracterului științific al lucrării, definiția lucrării științifice, respectiv identificarea unei instituții abilitate să evalueze caracterul științific al unei lucrări a permis o marjă largă de apreciere din partea tuturor organelor competente să aplice dispozițiile legale privind evaluarea și cuantificarea muncii, respectiv aplicarea liberării condiționate, determinând în acest fel o escaladare a situației, cu consecințe nu doar asupra regimului de executare a pedepselor, ci și a valorii operelor lucrărilor științifice în general, provocând o reacție puternică din partea societății civile și a mediului academic de respingere a golirii de conținut a activității de cercetare științifică.

Imagine: justiție formală

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate