Ministrul Finanțelor și șeful Fiscului se ceartă pe banii statului de pe casa președintelui

Ministrul Finanțelor și șeful Fiscului se ceartă pe banii statului de pe casa președintelui

Zeci de mii de români se trezesc zilnic cu somații de la Fisc sau cu conturile blocate din cauza unor datorii către bugetul de stat. Despre multe dintre aceste datorii, oamenii nu știu nimic sumele fiind rezultatul unor regularizări pe care doar funcționarii Fiscului știu cum le calculează. În schimb, când este vorba despre cei care au datorii exorbitante, nu doar că nimeni nu le blochează nici un cont, dar când Fiscul ar trebui să recupereze invocă hățișul birocratic.

Este și cazul președintelui Iohannis, care are de plătit la stat 1,2 milioane de lei. Asta i-a încăierat, din nou, pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și pe șeful ANAF, Ionuț Mișa. Animozitățile dintre cei doi sunt vechi, nu au fost declanșate de datornicul președinte. Ieri, după ce Teodorovici a făcut din nou un apel către Fisc să ducă la capăt procedurile, după ce l-a amenințat pe Mișa că l-ar destitui, dar nu vrea să-i strice concediul, acesta a decis să explice.

 

Mișa nu-i răspunde ministrului la telefon

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pe Eugen Teodorovici l-a enervat, în primul rând, atitudinea lui Mișa, care nu-i răspunde la telefon. Prin urmare, de la un post de televiziune, i-a transmis șefului ANAF să se miște mai repede, să facă toți pașii legali și să finalizeze procedurile prin care se pot recupera banii pe care Iohannis i-a încasat pentru casa din Sibiu pe care a pierdut-o în instanță. I-a cerut lui Mișa să aducă dovada că a făcut demersuri către Cartea Funciară ca imobilul care a aparținut familiei Iohannis să treacă în proprietatea statului.

„I-am cerut ANAF să-mi dovedească dacă s-a cerut în mod clar către Cartea Funciară includerea acelui imobil sau nu. Mi s-a transmis un document. Am văzut că mi-au trimis un document prin care se face o solicitare de radiere a familiei Iohannis din Cartea Funciară. Vor trebui să facă acum o solicitare oficială către Cartea Funciară prin care să ceară ca acel imobil să fie al statului. Dacă vor răspunde că nu, măcar știm că această cale nu poate fi urmată. Dacă răspund că da, în ziua doi notificarea sumei de plată și dobânzi și ce mai este acolo.”, a declarat ministrul. Teodorovici a adăugat că nu-l destituie pe Mișa, că nu vrea să-i strice concediul.

 

Șeful Fiscului i-a răspuns șefului, tot la televizor

 

Se pare că nu i-a stricat concediul, dar l-a iritat atât de mult încât a simțit nevoia să-i dea o replică. Nu la telefon, ci la televizor. Mișa a explicat cum, spre deosebire de procedurile pentru muritorii de rând, în acest caz lucrurile se complică. Și, în mod ciudat, acuză ministerul în subordinea căruia se află, că nu s-a îngrijit de emiterea unui titlu. „Vreau să vă spun că ANAF este organ de executare silită. Pentru a se recupera o creanță trebuie să aibă un titlu și până în momentul de față ANAF nu a primit de la Ministerul de Finanțe un titlu pe care ulterior să-l execute. Un titlu care să ateste că statul român este proprietarul acestui imobil” a spus Mișa.

 

Teodorovici se aștepta ca președintele să plătească imediat

 

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au pierdut definitiv casa, una dintre case, din Sibiu, care era închiriată unei bănci. Procesul a durat 16 ani. Potrivit ministrului Teodorovici, suma totală de 2,6 milioane de lei, reprezentând chiria încasată de familia Iohannis şi un alt proprietar, ar trebui să fie recuperată de statul român. „Este clar că acel imobil nu mai aparţine familiei Iohannis, deci suma încasată drept chirie trebuie returnată statului român”, a afirmat ministrul. Acesta a adăugat că se aștepta ca președintele să fi făcut un gest, să dea un semnal pentru toți românii că este un exemplu din punct de vedere al moralității. „Ar fi corect şi moral, din partea preşedintelui Iohannis, să plătească imediat suma respectivă statului român. Ar fi un exemplu pentru toţi românii”, a spus Teodorovici.

Aventura casei lui Iohannis, a uneia dintre ele, nu se termină aici. Instanţa a anulat modul în care s-a făcut transferul acelui imobil către familia Iohannis. Acum disputa este asupra proprietarului: statul român sau o altă persoană care a depus acțiune în instanță, dar în mod sigur, președintele nu mai are niciun drept asupra ei.