UPDATE: Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, merge astăzi la KIEV

UPDATE: Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, merge astăzi la KIEV

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, merge astăzi într-o vizită de lucru la Kiev, la invitaţia omologului său ucrainean, Andrii Deşciţa.

Aceasta se înscrie în eforturile susţinute depuse de România, atât în cadrul structurilor europene şi euro-atlantice, cât şi în plan bilateral, pentru soluţionarea paşnică, prin dialog, a crizei acute din Ucraina, precizează un comunicat al MAE remis EVZ.

Vizita va începe cu depunerea de flori în Piața Independenței din centrul capitalei Ucrainei, pe celebrul Euromaidan, în memoria cetățenilor ucraineni care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor sângeroase din această țară din ultimele săptămâni.

Șeful diplomației române va avea o întrevedere cu omologul său ucrainean Andrii Descița în urma căreia ar putea fi semnate mai multe acorduri între România și Ucraina, transmite Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum anunța Titus Corlățean, în discuție este acordul privind micul trafic de frontieră. Negocierile pentru acest acord au fost purtate intensiv în ultimele zile de o echipă de negociatori aflată la Kiev, dar mai existau, potrivit ministrului "unu, două puncte încă în suspensie, nefinalizate din negocieri anterioare cu fostul guvern ucrainean".

Tot la nivel de discuții și negocieri este și deschiderea a două noi consulate — la Sighetu Marmației, unde există o comunitatea ucraineană numeroasă, iar celălalt în regiunea Transcarpatica din Ucraina.

În cursul după amiezii, Titus Corlățean va avea o întrevedere și cu președintele Olexandr Turcinov, dar și cu premierul Arseni Iațeniuc. Detaliile întrevederii urmează să fie fixate în cursul zilei de luni, având în vedere că Iațeniuc a anunțat că va întreprinde o vizită miercuri în Statele Unite ale Americii.

Prezenţa la Kiev a ministrului român al afacerilor externe are loc pe fondul escaladării tensiunilor privind peninsula Crimeea, parte integrantă a Ucrainei independente şi suverane.

Vizita a fost convenită cu ocazia convorbirii telefonice din data de 4 martie 2014, la iniţiativa părţii române, între ministrul român de externe şi omologul său ucrainean, precizează sursa citată.