Editura Evenimentul si Capital

Ministrul Culturii nu are bani pentru reabilitarea „Casei Creangă”, dar se bazează pe generozitatea milionarilor ieșeni

Managerul Gabriel Oprisanu i-a prezentat șefului de la Cultură, Vlad Alexandrescu, ruinele ”Casei Creangă!
Autor: | | 1 Comentarii | 710 Vizualizari

Aflat zilele acestea la Iași, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a dat o fugă și pe la Institutul de Psihiatrie Socola, unde a vrut să vadă cu ochii lui în ce stare se află clădirea în care a funcționat Seminaria „Veniamin Costachi”, primul seminar teologic din zona Moldovei sau „Sorbana Moldovei”, unde, în perioada 1855-1858, a învățat și Ion Creangă. Lucrările de reabilitare s-ar ridica la 200.000 de euro, iar conducerea Institutului a declanșat o campanie de strângere de fonduri. Ministrul susține inițiativa, dar bani nu sunt.

După ce a „inspectat” clădirea în care a învățat și cel mai mare povestitor al României, Vlad Alexandrescu dat de înțeles că Ministerul Culturii nu are bani. „În 2016 nu pot fi deshise noi șantiere, pentru că deja sunt peste 100 neterminate, care au început să se degradeze. Prin urmare, soluția pentru această clădire este cea propusă de Institutul de Psihiatrie Socola: o campanie de strângere de fonduri, contând pe bunăvoința și buna credință a comunității locale. Mă refer la persoane private, la societăți comerciale, agenți economici, la oameni care doresc să remarce că acest Institut funcționează din 1804, că a fost prima școală de învățământ teologic românesc la care a învățat și Creangă, și care este în această stare de dărăpanare pe care am văzut-o astăzi. Ministerul Culturii va deveni partener în această campanie și sunt mândru să contribui cu un gest simbolic de solidaritate la proiectul început de dumneavoastră, domnule manager al Institutului Socola”, a spus ministrul, invitându-i astfel pe afaceriștii locali să ajute la reabilitarea „Casei Creangă”.

SURSA FOTO: Institutul de Psihiatrie Socola Iasi

Un buget prea mic pentru Cultură

 La întrebarea jurnaliștilor, că de ce a mai venit să vadă imobilul dacă Ministerul nu poate aloca fonduri, Alexandrescu a răspuns: „Am venit la Iași pentru că mă interesează tot ce se întâmplă cu patrimoniul național. Dacă ar fi să ne rezumăm la monumentele pe care le putem restaura cu bugetul de 0,01 la suta din PIB, pe care Cultura îl are în 2016, atunci am asista cu liniște cum se dărâmă 90 la sută din monumentele istorice din această țară. Eu cred că un ministru al Culturii, responsabil, nu poate să spună nu am bani, deci nu mă duc acolo. Ba mă duc acolo, pentru că mă doare faptul că această școală în care a învățat Creangă este în pericol de prăbușire. Pentru fiecare caz putem gândi soluții împreuna cu comunitatea locală”.

CITIȚI ȘI: Salvați „Casa Creangă”! Salvați „Sorbona Moldovei”!Drumul lui Nică al lui Ștefan a Petrei, din Humuleștiul drag, la „Fabrica de popi de la Socola”. AMINTIRI DIN COPILĂRIE!

La rândul său, managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, Dr. Gabriel Oprișanu, cel care a inițiat această campanie, a precizat că suma avansată la început, de 600-700.000 de lei, nu ar ajunge pentru refacerea imobilului: ”Din ce spun experții, suma previzionată de noi este destul de mică. Probabil că  se va duce în jurul a 200.000 de euro”.

Inițial, managerul plănuia ca în „Casa Creangă” să înființeze un muzeu și  un Centru de Cercetare pentru Copii și Adolescenți. „Din discuția pe care am avut-o cu ministrul Alexandrescu, se pare că partea cu muzeul n-ar respecta anumite condiții pentru păstrarea anumitor vestigii. Prin urmare, cred că vom dezvolta partea de cercetare a Institutului de Psihiatrie Socola Iași, legându-se frumos de tradiția unei clădiri care a constribuit la formarea profesională, cu cercetarea în domeniul psihiatriei pentru copii și adolescenți”, a mai declarat managerul Gabriel Oprișanu.

Prezent la întâlnirea cu ministrul Culturii a fost și istoricul Leonidas Rados, care a adus câteva argumente pentru care această clădire să fie salvată.

„Este un loc încărcat de istorie și foarte rău ar fi să se piardă. În această clădire a funcționat Seminarul Veniamin Costache. Aici a fost o pleiadă  de profesori foarte mari, dascăli care au făcut cinste învățământului românesc. Tot aici s-a discutat și Unirea Principatelor, Neofit Scriban, președintele Comitetului Unionist, a fost vizitat la Socola de trimisul lui Napoleon al III-lea”, a declarat dr. Leonidas Rados, şeful Departamentului de Istorie a Culturii din cadrul Institutului de Istorie Iași.

La începutul săptămânii, Institutul de Psihiatrie Socola Iași a inițiat campania de strângere de fonduri intitulată „Salvați istoria Iașului - Salvați Casa Creangă”. În clădirea din curtea Institutului a funcționat, în perioada 1803-1905, Seminaria „Veniamin Costachi”, primul seminar teologic din zona Moldovei sau „Sorbana Moldovei”, unde Ion Creangă a învăţat, în perioada 1855-1858, pentru a deveni preot.
 
Persoanele care doresc să sprijine acest proiect pot face donații în următoarele conturi:
RO33TREZ40620F370100XXXX.
TREZORERIA IASI INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA, CUI4541165. sau în conturile deschise la Sucursala BCR Iași:
RO38 RNCB 0175 0336 1957 0001 USD
RO54 RNCB 0175 0336 1957 0004 EUR
RO81 RNCB 0175 0336 1957 0003 RONAlte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate