Editura Evenimentul si Capital

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a pus o taxă care VA AFECTA TOATE TELEVIZIUNILE DE ȘTIRI! INTERESE OBSCURE pentru resuscitarea cinematografiei

În proiectul său, Corina Șuteu introduce mai multe surse de alimentare pentru Fondul Cinematografic
Autor: | | 3 Comentarii | 1046 Vizualizari

Taxele noi pentru Fondul Cinematografic se vor regăsi în facturi. Iată cine va suporta creșterile ce și-au propus resuscitarea filmului românesc. Televiziunile de știri vor fi cele mai afectate.

Taxele noi pentru Fondul Cinematografic dau dureri de cap televiziunilor, furnizorilor de telefonie mobilă, operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc și chiar proprietarilor de săli de cinema. Ministerul Culturii a făcut public proiectul de modificare a ordonanţei ce vizează cinematografia și conform acestuia urmează să fie introduse taxe ce pot duce de la creșterea costului facturii de internet, a abonamentului de cablu și telefon, dar și la un preț mai mare al biletului de cinema.


„Doamna Șuteu ar trebui să propună un plan prin care să se pună pe picioare cinematografia românească”


Măsura, ce are ca scop resuscitarea producției româ nești de film, a reușit să nemulțumească pe toată lumea, inclusiv pe o mare parte a breslei cineaștilor. „Nu e nimeni bucuros, iar cineaștii, cei 800 de la UCIN și cei 300 de la UARF nu au fost consultați. Sau, dacă au fost, s-a întâmplat la colțul străzii. Am înțeles că miercuri vor să treacă ordonanța și urmează să schimbe CNC-ul cu tot felul de aberații. Ideea de a finanța 100% o producție ne întoarce la comunism și, probabil că, odată cu finanțarea va apărea și ciudata poveste a DNA-ului în film”, spune regizorul Ioan Cărmăzan, preşedinte UARF.


Regizorul Ioan Cărmăzan spune că sunt multe lucruri de îmbunătățit în cinematografie, dar susține că ordonanța nu era necesară


Facturi mai mari la net

În proiectul postat pe site-ul Ministerului Culturii se arată că o taxă de 1% se va aplica tuturor operatorilor economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune și că toţi banii vor merge către Fondul Cinematografic. „Susţin îmbunătăţirea mediului cinematografiei, dar nu cu astfel de măsuri. Nu înțeleg de ce trebuie să cotizeze și televiziunile de știri. Nici măcar nu difuzează filme”, este de părere Valentin Jucan, membru CNA.

Lovite din toate părțile sunt marile companii de pe piața serviciilor de televiziune și de internet, care furnizează și telefonie fixă și mobilă. La articolul 13 sunt prevăzute contribuţii de 1% din încasările lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobilă, contribuţie care se adaugă preţului pentru serviciile oferite.

Taxe mai mari dacă nu dai filme românești

Prețul biletelor la cinematograf ar putea să crească, în condiţiile în care ordonanţa prevede majorarea contribuţiilor cinematografelor de la 4% la 5%. În cazul în care acestea nu vor asigura anual 20% producţii româneşti, taxa va urca la 9%. „Nu știu ce dorește doamna Corina Șuteu. Nu știu de ce se atârnă cu atâta energie de cinematografie. Ea a terminat teatru, nu știe nimic despre noi. Dar vrea să schimbe neapărat. Are niște interese”, a adăugat regizorul Ioan Cărmăzan.

Proiectul prevede și o taxare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc. 2% vor merge direct la Fondul Cinematografic, iar în plus este prevăzută colectarea unei contribuţii de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizează jocuri de noroc.


Taxa lovește în televiziuni

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate