Ministrul Cazanciuc: "Dacă noi, din ţară, vom reuşi să dăm semnalul, toţi, că suntem pregătiţi, cu siguranţă şi ceilalţi membri vor fi pregătiţi să ne primească în spațiul Schengen"

Ministrul Cazanciuc: "Dacă noi, din ţară, vom reuşi să dăm semnalul, toţi, că suntem pregătiţi, cu siguranţă şi ceilalţi membri vor fi pregătiţi să ne primească în spațiul Schengen"

În conferința de presă organizată la Ministerul Justiției, cu prilejul prezentării la Bruxelles a raportului privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), ministrul Robert Cazanciuc a declarat că autoritățile române sunt gata să clarifice orice nelămuriri ar avea partenerii noștri europeni cu privire la îndeplinirea standardelor de aderare la Spațiul Schengen. Codurile penale intră în vigoare de la 1 februarie 2014.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri că nu există o relaţionare oficială între aderarea României la spaţiul Schengen şi ultimul raport MCV publicat de Comisia Europeană, dar că, în cazul în care sunt lucruri pe care partenerii europeni le au încă de lămurit, autorităţile române sunt pregătite să le clarifice. "Nu există, după cum toată lumea subliniază în mod constant în ultimul timp, o relaţionare oficială între MCV şi Schengen. Sigur, noi nu putem împiedica statele membre să aibă propria atitudine şi să facă propriile evaluări. Am spus întotdeauna că nu este atitudinea corectă, că România şi-a îndeplinit angajamentele. Dacă sunt lucruri pe care partenerii europeni le au încă de lămurit, suntem gata să le lămurim, suntem gata să facem tot ceea ce ţine de obligaţiile României, pentru a putea sta la această masă rotundă numită Schengen fără teama că vor veni din anumite state membre ale UE oameni de o altă categorie", a spus Cazanciuc, citat de Agerpres, căruia jurnaliştii i-au solicitat să comenteze faptul că ambasadori ai statelor membre UE au evitat să se pronunţe în cazul Schengen până la raportul MCV. Ministrul Justiției a mai subliniat că țara noastră este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene şi, prin urmare trebuie să se comporte ca atare. "Cred că semnalul trebuie să plece în primul rând din societatea românească, că este pregătită să intre în acest spaţiu Schengen. Dacă noi, din ţară, vom reuşi să dăm semnalul, toţi, că suntem pregătiţi, cu siguranţă şi ceilalţi membri vor fi pregătiţi să ne primească în spațiul Schengen", a mai spus Cazanciuc. Ministrul Justiției a precizat că angajamentele asumate de România vor fi respectate și a arătat în acest sens că nu va avea loc o amânare a intrării în vigoare a noilor coduri ale Justiției în materie penală. Codul penal și Codul de procedură penală vor intra în vigoare la data de 1 februarie 2014, așa cum a fost stabilit.