Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis: „Ieșirea din Uniunea Europeană nu este, nici de departe, fi nalul relației noastre bilaterale” | EVZ EXCLUSIV

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis: „Ieșirea din Uniunea Europeană nu este, nici de departe, fi nalul relației noastre bilaterale” | EVZ EXCLUSIV

Săptămâna trecută am avut prima întâlnire cu Michel Barnier, pentru a începe negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Am spus foarte clar că prioritatea noastră este să oferim certitudine cetăţenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit şi celor britanici rezidenţi în UE. Salut faptul că Uniunea Europeană a fost de acord că acesta va fi unul dintre primele subiecte de negociere. Ieri, guvernul de la Londra a publicat un document care detaliază şi oferă mai multe explicaţii privind oferta noastră.

Comunitatea românilor din Marea Britanie este diversă, iar mulți dintre ei aduc o contribuție foarte importantă, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Un număr important de români au profesii cu o calificare înaltă: aproximativ 10.000 lucrează în sistemul public de sănătate ca medici, asistente medicale și dentiști. Mulţi alţii lucrează în sectoare ale economiei în care cererea de forţă de muncă este mare: agricultură, construcţii şi îngrijirea persoanelor vârstnice. Iar peste 7.200 de studenți români învață în Marea Britanie.

Peste trei milioane de cetăţeni din statele UE au ales să trăiască în Marea Britanie şi să îşi aducă contribuţia la „viaţa cetăţii”. Ei au nevoie de certitudine în ceea ce priveşte viitorul lor UK. Românii din Marea Britanie reprezintă un element foarte important al relației noastre bilaterale. Sute de organizaţii caritabile britanice au venit în România de la Revoluţie şi până în prezent, pentru a ajuta persoanele aflate în situaţii de vulnerabilitate. În domeniul apărării bilaterale, avioane britanice Typhoon apără cerul României, ca parte a misiunii de poliție aeriană a NATO în regiune, şi nave militare de tip T45 vor desfăşura operaţiuni la Marea Neagră, tot sub egida Alianţei Nord-Atlantice. Şi, pentru că săptămâna trecută am început negocierile, aş vrea să prezint oferta Marii Britanii în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor din alte state membre ale UE, persoane care au toată preţuirea noastră. Este corect să avem un acord cu Uniunea Europeană care să protejeze în mod similar drepturile a peste un milion de cetățeni britanici care trăiesc în UE. Noi dorim să oferim garanţii privind statutul cetăţenilor din alte state membre, care se află deja în Marea Britanie, oferindu- le continuitate în ceea ce priveşte viaţa lor aici. Vom oferi tratament egal cetățenilor UE și nu vom face discriminări pentru niciunul dintre ei, indiferent de țara de origine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ne propunem să oferim posibilitatea ca cetăţenii din alte state membre ale UE, care s-au stabilit în Marea Britanie înaintea unui termen limită de timp - care urmează să fie stabilit ulterior - să poată aplica alături de familiile lor pentru ceea ce noi numim „settled status” conform legislaiei britanice. Acest termen limită nu trebuie să fie mai devreme de martie 2019, dar nici mai târziu de data la care Marea Britanie părăsește blocul comunitar. Dacă aceştia doresc să rămână în continuare în Marea Britanie, calitatea lor de rezidenţi nu va fi condiţionată de niciun criteriu privind imigraţia. Asta înseamnă că ei vor putea să muncească şi să studieze aici fără nicio restricţie. Vor avea acces la sistemul public de sănătate, să solicite ajutoare sociale, drepturi de pensionare și să aplice pentru locuințe sociale, la fel ca oricare alt cetățean britanic.

De ce facem lucrul acesta? Pentru că aşa este corect.

Va exista şi o perioadă de „graţie” din momentul în care Marea Britanie părăseşte UE, având în vedere durata necesară ca persoanele în cauză să îşi primească documentele de rezidenţă. Astfel, se va evita un gol legislativ între terminarea dreptului la liberă circulaţie şi obţinerea celui de rezident. Cetățenii UE vor putea rămâne în Marea Britanie în acest interval de timp în mod legal până la momentul obținerii documentelor de „settled status”. Sperăm că propunerile noastre vor fi valabile și pentru cetăţenii britanici care trăiesc în România. Pentru că şi ei, la rândul lor, au o contribuţie importantă în ţara dumneavoastră. Vom continua să cumpărăm produse românești, să le aducem pe cele britanice pe piețele din România și să venim în vacanțe în locuri pitorești din țara dvs. Ieşirea din Uniunea Europeană nu este, nici de departe, finalul relaţiei noastre bilaterale.

(Editorial oferit Evenimentului zilei de ministrul britanic pentru ieșirea Marii Britanii din UE, David Davis)