Editura Evenimentul si Capital

Ministerul Sănătății lasă pe drumuri sute de medici tineri!

14-06/medici-465x390
Autor: | | 37 Comentarii | 9065 Vizualizari

Peste 700 de doctori care au terminat recent rezidenţiatul nu se pot angaja, din cauză că Ministerul întârzie eliberarea unor documente necesare obţinerii certifi catelor de liberă practică. Fără această patalama, niciun cabinet sau spital afl at în contract cu asigurările nu le poate oferi de muncă.

Deşi principalul obiectiv invocat de miniştrii care s-au perindat la Sănătate a fost păstrarea medicilor în ţară, acţiunile lor dovedesc contrariul. Peste 700 de medici care au finalizat programul de rezidenţiat anul acesta riscă să rămână pe drumuri din cauza birocraţiei. Deşi au susţinut examenul de specialitate în martie, Ministerul Sănătăţii întârzie să le semneze ordinele necesare obţinerii certificatelor de liberă practică.

Fără aceste documente, medicii nu pot profesa în niciun cabinet sau unitate spitalicească aflată în contract cu Casa de asigurări. Ieri a fost ultima zi de contractare pentru furnizorii din Bucureşti, ceea ce înseamnă că au ratat angajarea pe un an. Singura soluţie rămâne să se mute în alte oraşe unde se prelungeşte perioada de contractare sau să plece în străinătate.

„Mi-au zis să revin cu un telefon”

Andreea, 31 de ani, a făcut şase ani de facultate şi încă cinci ani de rezidenţiat, pe medicină internă, la un spital de stat din Bucureşti. În martie, a promovat şi examenul de specialitate şi îşi găsise post la o policlinică privată. Singura problemă e că cei de acolo nu o pot încadra, întrucât nu are drept de practică.

„Am fost la Minister în audienţe, inclusiv la secretarul de stat, unde am primit aceleaşi răspunsuri. Încercăm săptămâna viitoare, mai reveniţi cu un telefon... Astăzi (ierin. r.) a fost ultima zi de contractare, ceea ce înseamnă că am ratat angajarea pe un an în Bucureşti, cel puţin în unităţile în contract cu Casa. Or, oamenii nu scot bani dacă nu eşti cunoscut”, povesteşte Andreea, care ia în calcul din ce în ce mai serios ofertele din străinătate. „Am colegi care au plecat încă din rezidenţiat şi sunt încântaţi. Sunt posibilităţi mari, mai ales în Franţa”.

Legea, mai complicată ca oricând

Până anul trecut, medicii primeau certificate de liberă practică de la Colegiul Medicilor încă din timpul rezidenţiatului. Odată cu schimbarea legii, primesc atestarea numai pe baza ordinului de confirmare a specialităţii semnat de însuşi ministrul Sănătăţii. „Dat fiind faptul că marți, 10 iunie 2014, s-au încheiat contractările cabinetelor şi spitalelor cu casele de asigurări, niciun furnizor nu poate angaja tineri specialişti. Ministerul, care era obligat să elibereze de două luni aceste acte, blochează potențiala angajare a peste 700 de medici!”, susţine Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Medicilor din Bucureşti. Acesta cataloghează reacţia autorităţilor drept nepăsare sau o încercare de boicot a angajărilor din Bucureşti, unde „există deja mulţi medici”.

Deși au fost solicitați de EVZ, reprezentanții Ministerului Sănătăţii, prin biroul de presă, au refuzat să dea detalii despre situaţia rezidenţilor care au susţinut examenul în sesiunea din martie, precizând, vag, doar că aceştia „pot intra în posesia certificatului, numai după ce prezintă adeverinţă eliberată de unitatea angajatoare din care rezultă finalizarea pregătirii”.

„Vreau să angajez un doctor şi nu pot”

Inclusiv angajatorii sunt afectaţi de acest blocaj birocratic. Medicul ORL-ist Elena Lăţcan (foto), care deţine o policlinică în Capitală, avea în plan să angajeze o tânără doctoriţă, şi a tot sperat până în ultima zi de contractare că problema se va rezolva.

„Am întrebat la Casa de asigurări dacă o pot angaja doar pe baza unei adeverinţe, care să ateste că a promovat examenul de specialitate, şi mi s-a spus că nu. Am tot sperat să se rezolve situaţia la Minister, dar au trecut două luni jumătate şi nu s-a întâmplat nimic. Sunt oameni tineri, cu familii, unii cu copii, cu rate, într-o situaţie disperată. Singura soluţie ar fi să se angajeze la negru, în meseria lor, ca reprezentant medical, sau să plece în străinătate, chiar şi pe post de asistenţi”, spune medicul Elena Lăţcan.
Alte articole din categoria: Medicul de gardă

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate