Din ciclul „cum să-i mai monitorizăm pe români”. Ministerul Finaţelor pregăteşte o NOUĂ LEGE BIG BROTHER. Unde vor ajunge INFORMAŢIILE

Din ciclul „cum să-i mai monitorizăm pe români”. Ministerul Finaţelor pregăteşte o NOUĂ LEGE BIG BROTHER. Unde vor ajunge INFORMAŢIILE

Românilor li se pregăteşte o nouă lege Big Brother. Este vorba despre un proiect propus de Ministerul de Finanţe, care vrea ca Fiscul, prin notari şi judecători, să aibă acces la absolut toate datele persoanelor fizice. Reamintim că şi ministrul Turismului cere înfiinţarea unui sistem unic de evidenţă a activităţii turistice din ţara noastră. Concret, datele personale ale tuturor celor care vor pleca în vacanţă vor ajunge într-un sistem gestionat de STS.

Juriştii se revoltă şi spun că noua măsură nu face decât să îi supramonitotorizeze pe români. Ecuaţia este simplă: aţi apelat la notar pentru a încheia un divorţ, pentru un act de succesiune sau pur şi simplu pentru o tranzacţie? Potrivit propunerii celor de la Finanţe, toate aceste informaţii vor ajunge, în mod obligatoriu, şi la ANAF. Motivul invocat este interesul public. 

Ministrul Turismului cere înfiinţarea unui sistem unic de evidenţă a activităţii turistice din ţara noastră. Concret, datele personale ale tuturor celor care vor pleca în vacanţă vor ajunge într-un sistem gestionat de STS. Există şi sancţiuni grave în cazul în care sistemul unic va fi accesat fără autorizaţie. Proiectul Legii turismului, lansat în dezbatere publică, prevede, printre altele, înfiinţarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din Romania (SIEATR), care va fi asigurat de STS şi va colecta şi stoca date despre turişti şi despre unităţile de cazare.

Sorin Grindeanu A SCHIMBAT PREVEDERILE LEGII Big Brother în perioada în care a fost Ministru al Comunicațiilor. Ce au adus nou aceste schimbări

SIEATR va colecta, stoca, corela, ordona, analiza, prelucra şi disemina date, precum şi indicatori statistici privind activităţile de turism şi turişti. SIEATR este un ansamblu al sistemelor şi mijloacelor informatice, asigurat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, necesare pentru ţinerea evidenţei structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de evaluare a activităţii turistice, de evaluare a circulaţiei turiştilor şi de furnizare a informaţiilor necesare instituţiilor publice, potrivit proiectului de lege, prezentat de mediafax.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemul este compus din trei module. Primul modul, administrat din punct de vedere tehnic de STS, vizează evidenţa furnizorilor de servicii turistice, persoane juridice şi fizice. STS, împuternicit de autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul turismului, va colecta date cu caracter personal. Modulul al doilea, gestionat tehnic tot de STS, prevede indicatorii statistici asociaţi activităţii de turism din România. Al treilea modul, numit „Fişa de anunţare a sosirii si plecării turistului”, va fi administrat din punct de vedere tehnic de STS şi gestionat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin intermediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).