Editura Evenimentul si Capital

PROTEST ÎN ADÂNCURI. Minerii de la Lonea au refuzat să mai iasă din subteran. Ortacii de la Vulcan s-au solidarizat cu ei

Ortacii se tem că vor rămâne șomeri
Autor: | | 0 Comentarii | 517 Vizualizari

Aproximativ 120 de mineri de la exploatarea Lonea, din Valea Jiului, s-au blocat în subteran, luni dimineaţă, în semn de protest faţă de incertitudinile care planează asupra viitorului Complexului Energetic Hunedoara. În această dimineață, peste 300 de mineri de la Vulcani, cei din schimburile 4 și 1, au refuzat să iasă din subteran.

Protestul de la Lonea a fost declanşat de minerii din schimbul I, iar la el s-au raliat şi minerii din schimbul II. Timp de trei ore, mai bine de 300 de ortaci s-au aflat în subteranul minei solicitând ca ministrul Energiei, Victor Grigorescu, să vină în Valea Jiului. În jurul orei 16.00, mai mulți dintre protestatari au ales să iasă la suprafaţă, pe motiv că nu aveau destule alimente la ei, sau nu se simţeau bine fizic. Totuşi, 157 de mineri (102 de la schimbul I, 55 din schimbul II) au decis să continue protestul.

Cer răspunsuri clare

Liderul Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, a coborât în subteran pentru a discuta cu protestatarii. „Solicitarea asta cu venirea ministrului de resort în zonă a făcut mai mereu parte din revendicările unor proteste de acest gen. Problema pleacă, însă, de la situaţia dificilă în care se află Complexul Energetic Hunedoara. Oamenii doresc o clarificare asupra direcţiei în care se îndreaptă mineritul. Vor să ştie dacă minele intră pe program de închidere sau dacă se doreşte cu adevărat supravieţuirea lor. Pentru oricare din variante, minerii cer şi măsurile corecte care se impun. O altă problemă a lor este modul în care se calculează acum pensiile. Un miner (care se poate pensiona după 20 de ani de subteran, la o vârstă minimă de 45 de ani – n.red.) iese la pensie cu un venit de 2.000 de lei, bani cu care nu poate să-şi susţină familia”, a declarat Petre Nica. Liderul Sindicatului „Muntele” a adăugat că, cel mai probabil, se va deplasa la Bucureşti pentru a discuta cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei.

Ce li s-a promis şi unde-au ajuns

În 2012, când s-a înfiinţat Complexul Energetic Hunedoara, conform lui Petre Nica, minerilor li s-a promis că exploatările miniere vor fi retehnologizate, noua entitate (formată de minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan împreună cu termocentralele Paroşeni şi Mintia) va fi unul din elementele de siguranţă ale sistemului energetic naţional, iar pensiile minerilor vor fi calculate după metoda valabilă până în 2012, astfel încât veniturile lor după retragerea din activitate să nu fie sensibil diminuate, cum se întâmplă acum. Licitaţia pentru retehnologizarea minelor a eşuat în 2014, iar contractul cu chinezii pentru termocentrala Mintia s-a dovedit a fi doar o manevră electorală a lui Victor Ponta. În doar trei ani, CEH a adunat datorii în valoare de 1,2 miliarde de lei. La începutul acestui an, CEH a intrat în insolvenţă, printr-o decizie a Tribunalului Hunedoara.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate