Mineriada lui Voiculescu a eșuat în fața valului uriaș de dezaprobare care l-a lovit pe Klaus Iohannis

Mineriada lui Voiculescu a eșuat în fața valului uriaș de dezaprobare care l-a lovit pe Klaus Iohannis

Iohannis și-a reconsiderat poziția, ANAF a anunțat că scoate la licitație imobilele confiscate de Justiție de la infractorul Dan Voiculescu. Ministrul Justiției a informat că se prelungește mandatul Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA.

Toate cele trei știri de mai sus vin după reacția fermă a celor 40.000 de români care și-au exprimat dezacordul față de declarațiile prin care președintele Klaus Iohannis a lăsat impresia că vrea să sprijine tentativa lui Dan Voicuescu de a scăpa de executarea silită demarată de ANAF.

Șeful statului a fost ținta unei campanii online de dezaprobare fără precedent în România până acum, după ce publicul se inflamase deja din pricina Senatului României unde prim-ministrul fusese chemat să explice de ce aplică ANAF o sentință a Justiției.   Iohannis a reușit performanța să fie într-o situație chiar mai gravă decât Liviu Dragnea, care se confruntase cu un val uriaș de critici, tot pe Facebook, exact cu o săptămână înainte.

În cazul lui Iohannis prejudiciul de imagine este infinit mai mare decât la Dragnea din pricină că președintele României și-a înfuriat propriul electorat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul PSD s-a confruntat cu mii de critici dure venite de la persoane care nu făceau parte din grupul simpatizanților lui. Dragnea nu și-a dezamăgit propriul electorat. Doar a iritat acea zonă a publicului care niciodată nu a iubit sau votat PSD și oricum avea o părere foarte proastă despre acest partid.

Iohannis a reușit să intre în conflict flagrant cu cei care îl simpatizau și urmăreau pe Facebook, de aceea este mai gravă situația pentru președintele României.

Vineri seara, târziu, Iohannis a declarat de la Bruxelles că a întețeles mesajul celor 40.000 de români care l-au sancționat prin retragerea din grupul de susținători de pe Facebook.

Președintele a încercat să liniștească spiritele inflamate cu declarația:

"O decizie judecătorească trebuie aplicată. Am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit in aceste zile via Facebook".

Desigur, asta nu va șerge cu buretele fapul că ditamai președintele României a făcut un gest public perceput ca susținere publică a unui condamnat în șantajul pe care acesta îl începuse asupra societății, pentru a nu i se aplica o hotărâre a instanței.

E bine că 40.000 de români l-au adus pe Iohannis pe drumul cel bun, e grav că șeful statului a ieșit în decor.

Poate că pentru Iohannis a contat și ce s-a întâmplat în Piața Constituției, la mica ”mineriadă” pe care a pus-o la cale Dan Voiculescu din peniteciar și care s-a fâsâit într-o adunare demnă de o ședință a Asociației de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Cert este că declarațiile lui Iohannis vin după ce ”mineriada” lui Voiculescu a eșuat într-o biată întrunire cu puțin peste 1.000 de persoane de condiție vizibil modestă și cu vârste venerabile.

Milioanele de telespectatori care sunt ”alături” de Antena 3 au dispărut in neant și evenimentul pe care Voiculescu l-a gândit pentru a pune presiune pe stat s-a întors împotriva lui.

S-a dovedit că Felix nu mai poate să mintă eficient decât câțiva pensionari naivi și posturile acestuia au o uriașă problemă de imagine după ce foarte mulți români au remarcat că telespectatorii Intact din Piața Constituției se suprapun aproape perfect pe imaginea telespectatorului OTV, post cu audiențe mari in trecut dar fără încasări din publicitate pe măsură pentru că agențiile știau că are un public care nu poate să cumpere nici mașini, nici aparamente și nici nu e interesat de creditele bancilor.

”Mineriada” s-a transformat și într-o umilitoare terapie de grup, percepută de publicul larg ca o milogeală publică pentru suspendarea aplicării legii și a fost taxată acid pe rețele sociale.  

Nu știm cum reacționau politicienii din România dacă opinia publică nu era atât de activă pe rețele sociale și dacă televiziunile condamnatului Voiculescu mai aveau capacitatea de manipulare  din 2012.

Situația l-a enervat la culme pe Mircea Badea care s-a apucat să-i jignească pe Facebook pe  cei care l-au apostrofat pe Iohannis și au criticat, dur sau în bășcălie, milogeala publică de la Antena3.

Printre multe invective, pe care nu le-ar folosi un om cat de cat decent și educat nici la colțul blocului, Badea a spus despre cei pe care îi țintea cu expresii suburbane că sunt ”drogați”.

Este exact unul dintre argumentele pe care le invoca, în iunie 1990, unul dintre miile de mineri care veniseră în București să spargă capete în Piața Universității, manipulați de Ion Iliescu și de TVR care reușise să injecteze o ură uriașă în societate.

Până la urmă este normal să fie atât de multe asemănări între cele două momente. Vorbim de aceleași metode vechi ale securității ceaușiste care au nenorocit românii la comanda lui Ceaușescu și au fost apoi folosite de Iliescu pentru perdeaua de fum, ură și frică de care avea nevoie ca să ne anexeze intereselor Moscovei.  

Bag mâna în foc că cei maimulți dintre pensionarii care au venit la întâlnirea cu vedetele Antena3 aplaudau frenetic minerii în 1990.