Editura Evenimentul si Capital

Minciuna din jurul casetei filmate de la TVR în care ministrul Remeș ia mită | Dosarul Caltaboșul

Decebal Traian Remeș va executa silit DNA, TVR și pe Rodica Culcer FOTO: EVZ
Autor: | | 14 Comentarii | 18725 Vizualizari

Alexandru Sassu, fostul președinte al televiziunii naționale, dezvăluie pentru EVZ cine a adus în TVR, și de unde, caseta cu filajul din „Dosarul Caltaboșul”.

De ce vreau să aflăm ce s-a întamplat cu adevărat în cazul flagrantului din Dorobanți a lui Decebal Traian Remeș? Pentru că am credința că, oricare dintre jurnaliștii care activam și în anul 2007 în presă vrem să înțeleagă astăzi cine și cum și-a bătut joc de noi, mințându-ne.

Presa de atunci, ziare, site-uri și majoritatea televiziunilor, a fost convinsă, prin instituții ale statului, responsabile și credibile, că ministrul Remeș, mult-prea lăudat la Finanțe în guvernarea CDR, a cerut și a primit mită prin intermediul lui Ioan Avram Mureșean. Nici azi nu putem să spunem cu mâna pe inimă că Decebal Traian Remeș e vinovat, deși Înalta Curte l-a condamnat pentru asta. Au apărut, între timp, alte decizii ale instanțelor favorabile fostului deținut și ne-au zdruncinat convingerile. O să vedem ce va spune și CEDO, fiindcă deja a admis dosarul!

Cei care atunci nu lucrau în presă sau erau simpli redactori prin secțiile de politică comentează astăzi, prin studiouri de televiziune sau scriu pe site-uri și pagini de socializare, fapte și declarații pe care nu le știu poate decât din auzite sau din cele relatate acum de către părțile implicate. Jurnaliștii care au scris cu onestitate în 2007 au realizat, însă, așa cum am spus, că au asistat la un scenariu și au relatat fapte servite de oameni din instituții care doreau să promoveze sau să ajungă la putere.

Și astăzi se vorbește că pe filmarea de pe casetă se vede când ministrul Agriculturii Decebal Remeș ia un plic în care, în știrea prezentată la TVR în octombrie 2007, se afirma că erau bani însemnați. Până și Traian Băsescu spunea, marți seara la tv, că el l-a văzut pe Remeș luând un plic. Nu! Ministrul lua în mână hârtiile dintr-un dosar, după cum am aflat ulterior! Procurorii n-au avut bani însemnați. Plicul cu bani ne-a fost sugerat de comentariul TVR și de titrarea de pe casetă. Tot atunci, procurorii au recunoscut acțiunea și ne-au mai scăpat date despre operațiunea din Piața Dorobanți. Cam așa ne-au mințit. Iar noi am fost papagali deoarece credeam în lupta anti-corupție declanșată și vedeam pentru prima oară un demnitar de rang înalt, aflat la Putere, prins de noii procurori luând mită!

Îmi amintesc că, imediat după difuzarea casetei de către TVR, ni s-a canalizat atenția către un pseudo- scandal mediatic în centrul căreia era Rodica Culcer, șefa Știrilor TVR, cea care a decis transmiterea pe post. O parte a presei a atacat-o violent, iar disputa a fost: Trebuia sau nu să difuzeze filmul cu un act de corupție? Și atunci și acum am aceeași opțiune: trebuia difuzată. Dar fără ca oameni din televiziunea națională să facă parte din scenariu! Asta ca să nu creadă nimeni că lucrurile erau dovedite, iar știrea purta girul credibilității TVR.

La vremea respectivă, cea mai concisă remarcă a fost a lui Cristian Tudor Popescu, șeful Clubului Român de Presă: „TVR ar fi trebuit să precizeze sursa imaginilor, altminteri multă lume a crezut că filmul a fost subtitrat în TVR”! Din păcate, am aflat că acea casetă a fost prelucrată în TVR!

Scurgeri de informații din DNA

Noi amănunte ies la iveală în dosarul în care fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeș a câștigat procesul și va executa silit DNA, TVR și pe Rodica Culcer, fost director de Știri a instituției. Alexandru Sassu, fost președinte al TVR, în 2007, a dezvăluit în exclusivitate pentru EVZ, că cel care a adus caseta în televiziune a fost redactorul instituției Alexandru Costache. Conform declarațiilor fostului șef al TVR, jurnalistul Alexandru Costache a fost atunci la sediul Freedom House, a luat o casetă, a montat-o și, ulterior, a dus-o înapoi, la aceeași adresă. Era caseta cu înregistrările presupusei mite pe care ar fi luat-o Decebal Traian Remeș.

DNA, TVR și Rodica Culcer, la un pas de a fi executați silit

Fostul ministru a demarat deja demersurile pentru executarea silită a DNA-ului, TVR-ului și a jurnalistei Rodica Culcer. Decebal Traian Remeș a câștigat în instanță despăgubiri de 15.000 de lei pentru că imaginile filmate de DNA și fosta structură „doi și un sfert” a MAI au fost difuzate pe postul național de televiziune. Fostul ministru al Agriculturii a început demersurile pentru ca DNA, TVR și Rodica Culcer să-i plătească în solidar banii. Totodată, fostul ministru s-a adresat CEDO, care a admis judecarea cauzei. Pentru a-și recupera banii, Remeș a trimis prin poștă, cu confirmare de primire, solicitări pentru a fi despăgubit. Dacă într-un termen rezonabil nu va primi banii, se va adresa unui executor judecătoresc pentru a-și recupera suma, ne-a declarat Decebal Remeș. Decizia instanței dă o lovitură grea modului în care DNA gestionează anumite date cu caracter secret și imagini din timpul anchetelor. Astfel, instanța consemnează: „Aspectele meționate dovedesc faptul că există deficiențe în activitatea de gestionare a înregistrărilor și interceptărilor în cadrul DNA, fiind necesară o reevaluare a modului de păstrare a acestor înregistrări și de responsabilizare mai concretă a persoanelor care lucrează la acest serviciu”

Ce spune fostul șef al TVR!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate