Peste 100 de milioane de lei de la buget, aruncaţi pe studii și proiecte care au rămas pe hârtie

Peste 100 de milioane de lei de la buget, aruncaţi pe studii și proiecte care au rămas pe hârtie

Ministerul Comunicaţiilor și Societăţii Informaţionale (MCSI) a achiziţionat cu bani de la bugetul statului, în perioada 2007 – 2016, un număr de 82 de studii în valoare de 32,17 milioane de lei, care au rămas doar pe hârtie.

Aproximativ 97,5% din această sumă, adică 31,36 milioane, a fost utilizată pentru cumpărarea de studii în vederea realizării de strategii, iniţiative legislative, planuri naţionale, norme tehnice, dintre care unele nu există sau nu sunt folosite. În total, în acea perioadă, MCSI a tocat peste 100 de milioane de lei pe mai nimic, arată Raportul Curţii de Conturi.

Numai pentru Strategia eRomânia au fost plătite 43 de studii în sumă totală de 19 milioane de lei, strategie în urma căreia a fost realizat un singur proiect, e-România 2. Portalul naţional de referinţă prin calitatea informaţiei și volumul informaţional,

Proiectul e-România 2, a beneficiat de peste 52 milioane de lei. Curtea a descoperit că era încărcat cu informaţie puţină și neactualizată din 2013. Soluţia de portal a fost construită pentru a fi accesată din internet de trei milioane de utilizatori înregistraţi, la data misiunii de audit figurând doar 892 utilizatori cu drepturi alocate de MCSI, dar care nu au accesat-o. Platforma nu a fost utilizată din februarie 2012 până la data auditului, primăvara lui 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între noiembrie 2010-decembrie 2012 echipamentele proiectului au stat împachetate la furnizorul Omnilogic SRL din cauză că MCSI nu a putut asigura un spaţiu adecvat pentru instalare.

Ministerul a cheltuit pe consultanţă în 2009-2010 fonduri totale de 4.339.930 lei, suportate de la bugetul de stat, destinate unor proiecte care trebuiau derulate și implementate prin accesarea fondurilor structurale, dar acest obiectiv nu a fost realizat. Banii de la stat nu au mai putut fi recuperaţi de la UE și nici studiile achiziţionate nu au fost valorificate.

 

Supercomputing, o super gaură

Un număr de două studii, în sumă totală de 231.759 lei, au fost achiziţionate pentru pregătirea Strategiei Naţionale de Supercomputing și a Programului Naţional Supercomputing – strategie care nu există și program care nu a fost implementat. MCSI a beneficiat de fonduri alocate de la bugetul de stat în cuantum total de 14,6 milioane lei pentru realizarea proiectelor Supercomputing 1 și 2.

În fapt, s-a constatat că Proiectul Supercomputing nu există, echipamentele achiziţionate fiind utilizate de Agenţia pentru Agenda Digitală a României în alte scopuri. Proiectul Supercomputing se dorea a fi o platformă hardware performantă care să răspundă unor solicitări ale societăţii românești.

Un număr de șapte studii în sumă de patru milioane de lei au fost achiziţionate pentru fundamentarea iniţiativei legislative privind Securitatea sistemelor informatice, respinsă de Camera Deputaţilor în martie 2011.