Zeci de mii de foşti proprietari riscă să fie lăsaţi cu buza umflată de statul român

Zeci de mii de foşti proprietari riscă să fie lăsaţi cu buza umflată de statul român

Foştii proprietari care au dosare constituite în temeiul legii 10 din 2001 la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor se pot adresa, începând de ieri, instanţei pentru a le stabili despăgubirile la care au dreptul.

În această situaţie se află, potrivit Asociaţiei pentru Proprietate Privată, peste 26.000 de dosare care erau înregistrate la această instituţie în urma cu cinci ani şi care ar fi trebuit finalizate până în prezent. Legea 165/2013 le oferă, însă, posibilitatea de a le fi soluţionate dosarele de către tribunal, dacă formulează o cerere în acest sens până în noiembrie, mai arată asociaţia. Mai mult, comisiile din cadrul ANRP tergiversează soluţionarea cauzelor, solicitând frecvent proprietarilor diverse înscrisuri, unele imposibil de obţinut, situaţie în care se emite decizie de invalidare.

Necontestată în 30 de zile în instanţă, această decizie rămâne definitivă, deci fostul proprietar nu mai are niciun drept să primească vreo sumă de bani cu titlu de despăgubire.

O singură soluţie

Ne puteți urmări și pe Google News

Proprietarii ale căror dosare nu au fost soluţionate au o singură soluţie: să promoveze o cerere de chemare în judecată a ANRP prin care să solicite instanţei să le recunoască dreptul la despăgubiri. Având o astfel de hotarare obţinută, ANRP nu va mai putea invalida în mod abuziv dispoziţii de primar.

Dacă nu vor avea o hotărâre judecatorească prin care să le fie recunoscut acest drept, dosarele vor rămâne la bunul plac al funcţionarilor statului, astfel cum a fost cazul dosarelor înregistrate la Primăria Municipiului Bucureşti care a avut termen de soluţionare a tuturor notificărilor pâna la finalul anului 2016.

Proprietarii care nu au chemat în judecată această instituţie în termen de şase luni, pâna în 30 iunie 2017, nu mai au în prezent la dispoziţie nicio posibilitate de a obliga PMB să le soluţioneze notificarea, şi este vorba de peste 24.000 nesoluţionate.