Editura Evenimentul si Capital

OPERAȚIUNE NAȚIONALĂ. Mii de probe recoltate din toate spitalele, după scandalul dezinfectanților diluați. Acuze grave: E o VÂNĂTOARE de VRĂJITOARE

Viața pacienților din sute de spitale ar putea fi în pericol FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 14 Comentarii | 1836 Vizualizari

În timp ce patronul firmei acuzate că ar produce dezinfectanți diluați susține că scandalul este un complot contra unui brand 100% românesc, jurnaliștii scot la iveală noi informații. Pe de altă parte, angajații din spitalele mari spun că nu ei sunt cei care aleg biocidele, ci Ministerul Sănătății, așa că acolo ar trebui făcute controale

Așa cum vă relatam în ediția de ieri, Ministerul Sănătății a trimis deja Corpul de Control al instituției și inspectorii de la DSP-uri în spitalele din țară unde sunt folosite biocidele Hexi Pharma, firmă acuzată că ar furniza produse diluate și de zece ori.

„La nivelul celor 41 de judeţe, au fost recoltate un număr de 2.633 teste de sanitație din 208 unități spitalicești publice și private cu paturi, care folosesc dezinfectanții de la compania în cauză. Pentru Bucureşti, din cele 43 de unităţi sanitare publice (...) au raportat 21 de spitale prelevarea a 202 teste de sanitaţie. (...) Laboratoarele tuturor DSP-urilor vor funcționa în perioada sărbătorilor de Paște pentru efectuarea testelor de laborator, care vor fi raportate (...) miercuri, 4 mai 2015”, se arată în explicația oficială. Totodată, reprezentanții Ministerului au atras atenția spitalelor că și ele vor trebui să verifice, „prin autocontrolul propriu” eficiența dezinfectanților. An gajații din spitalele mari spun, însă, că asta e un fel de a te scărpina cu mâna stângă la urechea dreaptă.

„Ministerul să se controleze întâi pe el”

„Nu am cumpărat noi, vreodată, așa ceva. Ministerul Sănătății face licitație, pentru că noi folosim cantități foarte mari, care depășesc pragul acela sub care contractele se atribuie direct (30.000 de euro, n.r.). De aceea, controalele ar trebui să înceapă de la Minister. Cei care au aprobat aceste achiziții trebuie s-o fi făcut în baza unor analize. Că nu vine cineva de pe stradă să-ți spună că îți vinde dezinfectant concentrat la preț mic și tu îl crezi pe cuvânt și cumperi. Ministerul să se controleze întâi pe el, apoi să coboare, treaptă cu treaptă, piramida până la noi”, explică o asistentă de la cel mai mare spital din copii din Capitală.

Tot ea subliniază și faptul că în spitalele din România nu există laboratoare specializate în stabilirea concentrației biocidelor.

„Cum ne dăm seama că sunt diluate?”

„Noi, în spital, facem analize bacteriologice. Dacă la teste nu iese c-am avea infecții nosocomiale sau că sunt doar bacterii banale, care nu dau probleme, cum ne dăm seama dacă biocidele sunt diluate? Facem dezinfecție, mai facem o serie de teste, pe care, apropos, nu le avem, și apoi repetăm procedura până când avem certitudinea că e de la biocid?”, întreabă asistenta.

Rămâne în picioare și ipoteza furtului, așa cum explicau, pentru EVZ, sub pro tecția anonimatului, mai mulți medici. Ei au surprins câteva angajate din spitalele unde lucrează în timp ce subtilizau dezinfectanți, iar ce rămânea în spital îndoiau cu apă. Fiind vorba de furt, de asta se vor ocupa poliția și Parchetul (care s-a autosesizat deja în acest scandal).

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate