Editura Evenimentul si Capital

Mihai Mereuţă, preşedinte la Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat: „Bogații se vor deconecta de la RADET, săracii vor avea și mai mult de plătit!” | Frigul din case!

Mii de bucureșteni caută căldura sub plapuma, chiar și în timpul zilei FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 2 Comentarii | 1252 Vizualizari

Odată cu venirea gerului în Capitală, apartamentele bucureștenilor s-au transformat în congelatoare. Fără voia lor, oamenii riscă să se îmbolnăvească din cauza nepăsării instituțiilor plătite, culmea, din bani publici

De câteva zile, mai mulţi locuitori din cartierele Drumul Taberei şi Militari urlă ca din gură de şarpe că au ajuns să doarmă îmbrăcaţi gros şi cu plăpumi puse pe ei din cauza frigului din apartamente. RADET dă vina pe Electrocentrale (ELCEN) că nu a livrat agentul la temperatura cerută, iar Electrocentrale se scuză că s-a defectat un cazan. „Se va rezolva această problemă până mâine (n.r. - azi), (ELCEN) a sudat cazanul care a cedat. La RADET au intrat doar 90 de grade, e normal ca bucureştenilor să le fie frig, pentru că agentul termic nu ajunge în calorifere la parametrii normali”, ne-a declarat liderul sindicatului RADET, Ioana Stoica.FOTO: Mihai MereuţăNu de aceeaşi părere este şi Marcel Grigore, un administrator de bloc din Sectorul 2 al Capitalei. „Dacă la subsol, ceasul blocului arată 47 de grade, cum să nu îngheţe lumea de frig? Trebuie să fie 75 de grade. E bătaie de joc ce fac autorităţile cu noi!”.

Sfătuiți să facă reclamații

Probleme legate de lipsa căldurii au fost și în sectoarele 4 și 5, unde bucureștenii au fost nevoiți să țină aragazul aprins pentru a se putea încălzi. Străin de situaţia cu care se confruntă bucureştenii în fiecare iarnă nu este nici Mihai Mereuţă, preşedinte la Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat. Acesta susține că, dacă nu se face ceva, oamenii cu bani se vor deconecta de la Regia de termoficare și își vor monta centrale, iar cei săraci vor ajunge să plătească mai mult, pentru că și gigacaloria va crește. „Până nu va fi un dezastru în Capitală, nimeni nu o să facă nimic. Bucureștenii ar trebui să reclame la Primăria Capitalei și la Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice lipsa căldurii. Este pusă în pericol sănătatea oamenilor”, a declarat, pentru EVZ, Mihai Mereuţă.

După şedinţa de urgenţă organizată aseară la Ministerul Energiei, ELCEN mai pune la dispoziția RADET încă 140 Gcal/h pentru a asigura agent termic pentru mai multe zone din Capitală, după eliminarea avariei de la CET Vest.

La jumătatea anului 2014, în Bucureşti mai erau branşate circa 565.548 de apartamente, faţă de anul 2013, când erau 566.429.

Datorii de 3,2 miliarde de lei la ELCEN

ELCEN furnizează energie termică către RADET în baza unui contract semnat în 2009. Actul prevede ca Regia să achite facturile către Electrocentrale în termen de 15 zile, însă, primarul Capitalei de atunci, Sorin Oprescu, spunea că RADET are nevoie de 30- 40 de zile pentru a colecta banii de la populaţie. Astfel s-a ajuns ca, în anul 2008, Regia să aibă datorii către ELCEN de 1,4 miliarde de lei, jumătate facturi, jumătate penalități. La sfârșitul anului 2015, datoria era de 3,2 miliarde de lei. Astfel, pentru recuperarea datoriei, în ultimii doi ani, conturile RADET au fost poprite de către Electrocentrale în proporţie de 50-100%, astfel că nu s-au mai putut face reparaţii. Datoriile ar fi putut fi şterse dacă fuziunea dintre cele două s-ar fi produs, potrivit memorandumului din 2013. Însă nu s-a mai întâmplat nimic.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate