Editura Evenimentul si Capital

Microbul referendumului a molipsit Europa

Membri ai „Grassroots Out”, organizație care militează pentru „Brexit”, purtând măști ale lui David Cameron în fața Parlamentului din Londra
Autor: | | 27 Comentarii | 2240 Vizualizari

Plebiscitul britanic anunțat pentru 23 iunie a reaprins focul care mocnea pe tot continentul: de la Finlanda, în Nord, la Grecia, în Sud, cetățenii cer să se exprime prin vot asupra condițiilor UE

Bruxelles-ul nu a iubit niciodată democrația directă, după ce voturile populare i-au lăsat cicatrice adânci: pentru ratificarea Tratatului de la Maastricht, a fost nevoie de repetarea referendumului în Danemarca. La fel, și în Irlanda, pentru Tratatul de la Lisabona. Ca să evite surprizele neplăcute la vot, liderii europeni au modificat termenii tratatului constituțional al UE, pentru a nu fi nevoiți să organizeze referendumuri în țări ca Franța, Olanda, Cehia, Polonia.

David Cameron, hotărând să organizeze pe 23 iunie un plebiscit prin care britanicii să decidă dacă „to Brexit or not to Brexit”, a redeschis Cutia Pandorei. Modelul Britanic a dat apă la moară tuturor tendințelor centrifuge de pe întreg cuprinsul Europei.

Ungaria a lăsat săptămâna trecută Bruxelles-ul cu gura căscată, când premierul Viktor Orban a anunțat organizarea unui referendum privind cotele obligatorii de refugiați.

Pedeapsă pentru „Oxi”

Hora a fost însă deschisă vara trecută de către Grecia. Strâns cu ușa de creditori, premierul Alexis Tsipras a convocat un referendum în care elenii au spus NU („Oxi”) austerității pentru ieșirea din UE. Rezultatul: au fost pedepsiți impunânduli- se condiții și mai draconice decât inițial.

În decembrie, danezii au respins prin referendum întărirea colabărării judiciare cu UE, fapt care a dus la ieșirea țării din structurile Europol.

Pe 6 aprilie 2016, olandezii vor trebui să voteze dacă țara lor va ratifica un acord comercial crucial dintre UE și Ucraina. Respingerea acordului, prefigurată de sondaje, „ar putea duce la o criză continentală”, a avertizat președintele Comisiei Europene, Jean- Claude Juncker.

În Franța, Frontul Național, condus de Marine Le Pen, devenit a treia (dacă nu cumva chiar a doua) forță politică a Hexagonului, a solicitat un referendum pentru ieșirea din UE („Frexit”), dacă nu se va stipula posibilitatea renunțării la moneda unică și ieșirea din Schengen.

În Finlanda, o petiție, chemând la referendum în legătură cu apartenența la Zona Euro, urmează a fi dezbătută în Parlament, după ce a strâns 50.000 de semnături (la o populație de circa cinci milioane).

Mai mulți membri ai noului guvern de la Varșovia au cerut organizarea unui referendum înainte ca Polonia să fie primită în Zona Euro.

Euro-ruptura

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a declarat săptămâna trecută că un eventual „Brexit” va accentua tendințele centrifuge din toată Europa, inclusiv pe cele din țara sa, pentru un „Cexit”.

„Este epoca Refendumulrilor”, constată jurnalistul olandez eurosceptic Thierry Baudet, citat de The Telegrah: „Se constată o uriașă, teribilă tensiune între ceea ce vor oamenii din Europa și elitele conducătoare”.

UE și-a pierdut strălucirea

Aflat în vizită la Londra, săptămâna trecută, prim-ministrul Serbiei, Alexander Vucici, a făcut o declarație care spune totul despre situația în care a ajuns UE: „Aceasta nu mai este marele vis care a fost cândva”. Liderul guvernului de la Belgrad, care a început negocierile pentru aderarea la UE în decembrie anul trecut, a explicat: „Uniunea Europeană, la care aspirăm cu toții, și-a pierdut puterea magică de atracție. Când vezi că în Marea Britanie cel puțin 50% din populație își dorește să părăsească UE, aceasta are un impact public foarte puternic.” Polonezul Donald Tusk, președintele Consiliului European, avertiza la începutul lui februarie: „Referendumul a devenit cel mai popular refren politic în anumite capitale, pentru a arăta cât de eurosceptice sunt”.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate