Editura Evenimentul si Capital

Metodele prin care privații vor să ia banii Patriarhiei, de la înmormântări

Fiecare familie cu un deces cheltuie, în medie, peste 3.000 de lei pentru o înmormântare, priveghi, pomană și acte FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 1 Comentarii | 962 Vizualizari

Odată cu aderarea României la UE s-au schimbat, din 2014, și regulile înmormântării. De atunci, particularii organizează priveghi și în crâșme

De doi ani, din momentul intrării în aplicare a Legii nr. 102 din 2014 privind activitățile de înmormântare, investitorii privații și-au transformat restaurantele în săli de pomeni sau locuri de priveghi și bărbați care pretind că sunt preoți sunt plătiți pentru slujbe. Asta pentru că legea intrată în vigoare în octombrie 2014, permite chiar ca înmormântarea să se facă chiar și fără preot.


FOTO: Investitorii privați au construit case mortuare sau locuri de pomană, care nu seamnă cu imaginea bisericii FOTO: CASAFUNERARA-ARAD.ROExmatriculat din cimitir

În noua legislație, proprietarii unui loc de veci îl pot pierde dacă nu îl îngrijesc. Însă, această prevedere este greu de respectat, mai ales dacă sunt persoane îngropate acolo. „Nu am putut pune în aplicare această prevedere. Cam 1 din 20 de morminte sau locuri de veci sunt neîngrijite”, ne-au spus reprezentanții unui cimitir din Galați.

„Administratorul cimitirului retrage dreptul de folosință a locurilor de inhumare și îi înștiințează, în scris, pe titularii dreptului de folosință, în cazul menținerii în stare de neingrijire pe o perioada mai mare de doi ani a locurilor”, se precizează în lege.

„E mai cald”

La articolul doi al acestei legi se precizează că „înmormântarea poate fi religioasă sau laică. Cea religioasă are loc cu respectarea canoanelor, tradițiilor cultului respectiv. În cazul celei laice, organizatorii stabilesc modul de desfășurare a procesiunii funebre”, se mai precizează în Legea nr. 102 din 2014.

Plecând de la aceastăprevedere, Andrei Antohe, din Buzău, și-a transformat cârciuma într-o sală de pomeni și de priveghi. „Cred că este mai avantajos la privat, adică în sala mea de priveghi, decât la capelă. E mai cald, mai ales acum, iarna, asta contează. E mai spațios, e mai confortabil. Am clienți, dar nu așa mulți”, ne spune acesta. Minimum 500 de lei cere Andrei Antohe pentru a închiria sala o zi.

Preoți și nu prea

Firmele sau cimitirile private asigură inclusiv o slujbă, teoretic, religioasă, pentru a evita Biserica Ortodoxă Română. Numai că, în multe cazuri, acești preoți nu sunt unii autentici. Inclusiv la cimitirul familiei Zăvoranu, slujbele erau oficializate de preotul Marian Pintică, un bărbat care fusese dat afară din preoție.

O afacere de 165 de milioane de euro

Firmele sunt interesate să atragă familiile cu un deces pentru că este o afacere de succes. „Anual, în România, mor 250.000 de oameni. Cred că se cheltuie - plecând de la certificate, loc de veci și până la pomană - minimum 2.000 de lei. Media sare de 3.000 de lei. Rezultă o afacere totală de 750.000.000 de lei. Ceea ce înseamnă 165 de milioane de euro. Este o piață importantă”, ne-a precizat un analist financiar din Capitală. De altfel, în ultimii ani, din cauza suprapopulării cimitirelor publice, cel private au început să răsară tot mai des în București și în țară. Un loc de veci costă minimum 1.000 de lei, bani care trebuie plătiți din șapte în șapte ani.


FOTO: Falsul preot Marian PinticăPagina 1 din 1Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate