Meteorologia a devenit "subiect" de securitate națională

Meteorologia a devenit "subiect" de securitate națională

Plenul Senatului a modificat miercuri un proiect de lege prin care meteorologia și climatologia au fost incluse în categoria activităților de interes național cu specific pentru apărare și securitate națională.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, "un fenomen meteorologic constituie un risc pentru securitatea națională atunci când provoacă consecințe foarte grave". Aceeași sursă precizează că "în condițiile noului mediu de securitate, este nevoie de o abordare sistemică, profundă și cuprinzătoare a unor activități de meteorologie și climatologie din țara noastră și încadrarea/recunoașterea acestora ca fiind activități de interes național cu specific pentru apărare și securitate națională, lucru care trebuie să se regăsească și în legislație".

De interes public

Noua lege stipulează că "activitatea de meteorologie este de interes public național cu specific pentru apărare și securitate națională și se desfășoară în concordanță cu recomandările Organizației Meteorologiei Mondiale, organism specializat al ONU, cu acordurile încheiate de această organizație și cu prevederile convențiilor internaționale din domeniu la care România este parte".

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt articol al proiectului adoptat de Senat stabilește că "Administrația Națională de Meterorologie (ANM) este persoană juridică română, care desfășoară activități de interes național cu specific pentru apărare și securitate națională". ANM realizează studii pentru identificarea zonelor vulnerabile la diverse fenomene meteorologice severe (secetă, deșertificare, inundații), identifică și monitorizează zonele în care este posibil să se intervină activ în atmosferă pentru modificarea regimului precipitațiilor, elaborează prognoze ale câmpului poluant în cazul unui accident chimic sau nuclear pentru asigurarea protecției populației.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul meteorologiei, inițiat de Guvern, a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată cu 61 de voturi pentru. Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.