Editura Evenimentul si Capital

Pe vremuri puteai "să te faci" hingher de şobolani sau radar “uman”. MESERII care au DISPĂRUT | GALERIE FOTO

"Hingher" de şobolanirn
Autor: | | 0 Comentarii | 562 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Sunt meserii care au dispărut şi despre care se ştiu prea puţine lucruri. În prezent, există meserii care nu vor mai fi eficiente peste mai multe decenii.

Potrivit klyker.com, acestea sunt meseriile care nu mai există în prezent. 

Ceasul deşteptător “uman”

Oamenii angajaţi să trezească la timp muncitorii pentru a merge la serviciu, erau numiţi ceasuri deşteptătoare “umane”. Aceştia se foloseau de pietre mici, beţe sau bâte pentru a bate  la geamurile şi la uşile clienţilor. 

Tăietor de gheaţă

Înainte de a fi inventat frigiderul şi congelatorul, oamenii tăiau gheaţa din apele îngheţate cu ferăstrăul. Ei o vindeau persoanelor care aveau nevoie să o folosească în beciuri. Aceasta era o meserie periculoasă, iar tăietorii lucrau în condiţii periculoase.  

Colector de bile şi popice

Colectorii de popice şi bile erau, în cea mai mare parte, copii angajaţi la săli de bowling pentru a aranja pistele după ce erau utilizate. În prezent, această meserie nu mai este necesară, deoarece pistele de bowling sunt dotate cu sisteme elaborate care colectează bilele şi popicele. 

Radar “uman”

Pentru a putea fi detectat sunetul motoarelor de la avioane, înainte de apariţia radarului, trupele utilizau oglinzi şi aparate acustice. 

“Hingher de şobolani”

Pentru a putea fi prevenite răspândirea bolilor la oameni, în Europa au fost angajaţi mulţi “hingheri” care să prindă şi să extermine şobolanii.

Lampagiu

Până când au fost introduse lămpile electrice, lampagiii aveau rolul de a folosi torţe lungi pentru a alimenta şi aprinde lămpile stradale.

Plutaş

Plutaşii erau cei care transportau buştenii până la zonele de prelucrare.

Centralistă

Centralistele conectau apeluri de la distanţe lungi, însă odată cu evoluţia tehnologiei, această meserie a dispărut.

Lector pentru muncitorii de la fabrică

Lectorul este o persoană, în general, care citeşte. Sarcina lor era să le citească muncitorilor, pentru a-I distra în timpul programului.  

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate