Editura Evenimentul si Capital

Mesajul procurorului general Tiberiu Nițu pentru DNA: În 2014, activitatea dumneavoastră a fost supusă în continuare atacurilor venite de la oameni politici şi instituţii media

Tiberiu Nițu
Autor: | | 0 Comentarii | 143 Vizualizari

Activitatea procurorilor DNA a fost supusă în continuare, în anul 2014, unor presiuni exterioare sistemului judiciar, unor critici şi atacuri venite fie din partea unor oameni politici, fie din partea unor instituţii media, se arată în mesajul adresat de procurorul general Tiberiu Niţu, cu prilejul prezentării bilanţului DNA.

Tiberiu Niţu nu a fost prezent la prezentarea raportului de activitate al DNA, mesajul său fiind citit de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general. "2014 a fost un an în care activitatea dumneavoastră a fost supusă în continuare unor presiuni exterioare sistemului judiciar, unor critici şi atacuri venite fie din partea unor oameni politici, fie din partea unor instituţii media. Aţi reuşit însă să păstraţi acelaşi ritm de lucru şi acelaşi nivel profesionist al anchetelor, dovedind că aţi înţeles pe deplin unul dintre principiile după care trebuie să se ghideze activitatea unui procuror: soluţia dată în sala de judecată de către un judecător este singura care validează, care recunoaşte calitatea muncii procurorului", se arată în mesajul lui Tiberiu Niţu.

Atenție sporită pe DNA

El a precizat că atenţia publică este focalizată asupra DNA mai mult decât asupra oricărei alte structuri de parchet, ca urmare a competenţei legale pe care DNA o are în efectuarea investigaţiilor penale.

"În acest context, în cazul structurii dumneavoastră, lăsarea în nelucrare a unor cauze poate naşte, mai mult decât în cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat în spaţiul public. Procurorul general s-a bucurat însă să constate, parcurgând prezentul raport de activitate, o evidentă îmbunătăţire a acestui indicator faţă de situaţia din anul 2013", se mai arată în mesaj.

Noile coduri, o provocare

În opinia sa, cea mai mare provocare a anului 2014 pentru Ministerul Public - ca atare şi pentru procurorii DNA - a reprezentat-o intrarea în vigoare a noilor coduri penale, procurorii confruntându-se, din acest punct de vedere, cu o adevărată premieră.

"În pofida numeroaselor voci critice care au lansat mesaje îngrijorătoare, sistemul judiciar nu a intrat în colaps, activitatea penală nu s-a blocat nici măcar pentru o zi, nu au fost golite închisorile, nu au fugit urmăriţii penal. Procurorul general al României consideră că aceasta a fost cea mai clară dovadă a bunei pregătiri profesionale, a maturităţii şi a responsabilităţii procurorilor. În acest context, procurorul general doreşte să vă mulţumească şi să va felicite pentru că aţi făcut posibilă transpunerea în practică a noii legislaţii penale, legislaţie care se ridică nivelul standardelor europene", se precizează în mesajul adresa procurorilor DNA.

Se poate și fără legile Big Brother

Niţu a precizat că o altă provocare pentru DNA, menţionată în raport ca o vulnerabilitate cu consecinţe negative în activitatea de urmărire penală, a fost declararea ca neconstituţională a Legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, însă această provocare a fost "gestionată cu înţelepciune şi profesionalism", prin valorificarea celorlalte metode de investigare, astfel încât fapte grave să nu rămână necercetate.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate