Editura Evenimentul si Capital

Mesajul de adio al soției actorului Marin Moraru: „Fără tine, viața nu mai are rost”

Mesajul de adio al soției actorului Marin Moraru: „Fără tine, viața nu mai are rost”
Autor: | | 2 Comentarii | 1699 Vizualizari

Actorul Marin Moraru a fost înmormântat ieri, la cimitirul Bellu, din București. Actorul și-a luat la revedere de la scenă și de la colegii săi, în foaierul Teatrului Național.

Personajele lui Caragiale parcă sunt mai înțepenite ca niciodată în jocul lor cu viața. De câte ori trec pe lângă Teatrul Național, mi le închipui gureșe, le aud dând replicile savuroase. Acum tac. Maestrul Marin Moraru este pe catafalc, în foaierul Teatrului. La el acasă. La căpătâi, printre coroane, flori și lumini, tronează o fotografie a sa din care parcă spune „ia... vedeți, măi... ia râdeți”. Are o atitudine în care prevezi o replică ce ar putea să-ți nască cel puțin un zâmbet.


FOTO: NICOLAE DÎRDÎIAC


În grădina din fața Teatrului Național iarba este tunsă toc mai acum, iar bâzâitul mașinăriei parcă ține loc de bocet. Cei din foaierul teatrului nu mai au lacrimi, nici cuvinte. Doar o mare durere emană din privirile lor. Cei mai mari, cei mai iubiți, cei mai frumoși actori ai României au venit să-l aplaude pe Marinuș. Așa îi spuneau ei actorului care doar cu o grimasă te făcea să te prăpădești de râs.

Colegii de breaslă sunt toți cerniți. În ultima vreme au avut des prilejul să nu mai ascundă hainele negre. Noi, cei din presă, ne facem meseria. Îi abordăm pe toți cei care vin. Uneori, durerea din privire și de pe chipul lor îți oprește întrebarea în gât. S-au dat și declarații. S-a vorbit despre condiția mizeră și nedreaptă a artistului din România, despre genialitatea marelui actor Marin Moraru, despre minunăția de om care a fost, despre pierderea sa, despre tristețea sa. „Căci noi, clovnii, mai avem și tristeți, uneori”, spunea Marian Râlea.

Nu agrea vulgaritatea

Sosesc mereu flori și coroane. Cu cât se strâng mai multe flori, cu atât timpul se scurge și despărțirea se apropie. Colegii din teatru vin și se așază câte patru, în jurul catafalcului. Fac cu rândul. Așa își iau la revedere. Mesaje, cuvinte, declarații, păreri de rău. Actorul Marin Moraru e pe catafalc. „Fără tine viața nu mai are rost. Soția”. Durerea sa toată scrisă în câteva cuvinte, pe coroana ce îl va însoți. Lucia Moraru primește îmbrățișările celor care vin, lacrimi nu mai are. Actorii stau pe lângă colegul lor sau prin colțuri, grupurigrupuri. Cerniți. Se uită unii la alții și tac. Poate că Marinuș e mulțumit. Nu agrea vulgaritatea. „Vulgaritatea poate avea atâtea fețe. Iar lui nu-i plăcea. Poate ar trebui să se dea niște norme, să nu se mai filmeze la cimitir....”, spune Margareta Pâslaru.

Mă așez printre actori și prieteni. Ioana Bogdan, cunsocuta realizatoare de emisiuni tv, îmi șoptește: „Se spune că nimeni nu e de neînlocuit. Dar, să știi, pe ei nu-i poate înlocui nimeni. Sunt uriași. Cu toții”. Generația de Aur.

La ora 13.00, Marin Moraru pleacă din teatru. Aplauzele contenesc doar atunci când dricul nu se mai vede. A tăcut și mașina de tuns iarba. Aplauzele colegilor și ale publicului au fost bocetul. La ora 14.00, actorul Marin Moraru a fost înmormântat pe Aleea Artiștilor, din cimitirul Bellu.


Marin Moraru, la trecerea pragului


Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate