Editura Evenimentul si Capital

Merkel și Hollande s-au sucit în privința imigranților

Hollande și Merkel s-a înțeles să-și contrazică radical fostele principii FOTO: AGERPRES
Autor: | | 14 Comentarii | 4264 Vizualizari

Cu ocazia unei întâlniri tête-à-tête la Strasbourg, cei doi lideri, cândva partizani ai „frontierelor deschise”, s-au înțeles pentru tratarea drastică a crizei refugiaților

Istoria este glumeață. Principiile asupra cărora Angela Merkel și François Hollande au căzut de acord duminică seara, la Strasbourg, ar fi fost respinse cu o indignare mânioasă de aceiași doi lideri, cu numai câteva luni în urmă.

Întâlnirea liderilor german și francez a fost organizată la inițiativa lui Martin Schulz, președintele Parlamentului European, în încercarea de a stabili un plan comun pentru rezolvarea crizei imigranților.

În timpul întrevederii têteà- tête din sediul prefecturii Rinului de Jos, și care a durat o oră și jumătate, Merkel și Hollande s-au înțeles asupra unor măsuri drastice de limitare a dimensiunilor crizei imigranților: intensificarea acțiunilor împotriva trecerilor ilegale de frontieră și accelerarea procedurilor de expulzare a celor fără forme legale.

Nu în ultimul rând, liderii francez și german au aprobat un ajutor mai substanțial pentru ca Grecia să poată face față valului migrator, măsură cerută cu disperare de Atena în ultimele săptămâni, dar în locul căreia a avut parte până acum doar de amenințări cu excluderea din Schengen.

Merkel la turci

Grecia a devenit noul „punct fierbinte” al Europei: zilnic, pe țărmurile elene debarcă 2-3000 de imigranți, sosiți din Turcia, pe Marea Egee, iar autoritățile grecești se declară sufocate.

Pe de altă parte, a doua zi, luni, Angela Merkel s-a deplasat în Turcia, în încercarea de a determina regimul de la Ankara să ia măsuri mai ferme, pentru a nu-i mai lăsa pe imigranți să treacă spre Europa.

La sfârșitul lui 2015, Merkel a dat asigurări Turciei că va accelera procesul de integrare a acesteia în UE și că, în plus, va primi uriașa sumă de 3 miliarde de euro, „cheltuieli cu imigranții”. În realitate, însă, Ankara nu a făcut nimic concret, preferând să păstreze „cartea refugiaților” pentru pokerul geo-strategic în care se joacă soarta Siriei și a întregului Orient Mijlociu.

Delicatere alsaciene la cină

După întrevedere, la ora 19.15, Merkel și Hollande, cărora li s-a alăturat și Martin Schulz, au cinat într-un restaurant alsacian, având în meniu tartă cu ceapă și slăninuță și file de hering, la antreu, și „bibeleskaes”, adică brânză albă alsaciană cu cartofi și legume fierte sau friptură de vită înăbușită. Dineul, care s-a dorit discret, a fost păzit de un uriaș dispozitiv de securitate, care a închis o întreagă parte de oraș

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate