Editura Evenimentul si Capital

Mercurial electoral. La Baia Mare, urna mobilă costă 2,5 lei, la Arad... 300 de lei

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare
Autor: | | 2 Comentarii | 1394 Vizualizari

Organizarea alegerilor din acest an presupune cheltuirea din bugetele locale a unor sume importante, pe lângă cele alocate de la bugetul de stat. Unii primari sunt foarte chibzuiți, în timp ce alții se dovedesc a fi ,,mână largă"

Pentru alegerile locale și parlamentare de anul acesta, în afară de sumele alocate de la Bugetul de stat, primăriile sunt nevoite să contribuie la organizarea lor din bugetele locale.

Sumele cheltuite pe anumite produse specifice (cabine de vot, urne mobile etc.) diferă de la primărie, la primărie. EVZ a intrat în posesia documentelor oficiale privind cheltuielile de la alegeri.

La Arad, de pildă, primarul Gheorghe Falcă alocă aproximativ 275.000 de euro pentru buna desfășurare a alegerilor locale, în timp ce edilul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va scoate din bugetul local doar în jur de 177.000 de euro, cu aproape 100.000 de euro mai puțin.


FOTO: Gheorghe FalcăUrna mobilă, de la 2,5 la 300 de lei

Potrivit notei de fundamentare privind bugetul necesar Primăriei Baia Mare pentru alegerile locale, vor fi achiziționate 100 de urne mobile cu 2,5 lei/ bucata (prețul unei cutii de carton ce va fi folosită cu această destinație), ceea ce înseamnă un cost total de 250 de lei. În schimb, la 300 km distanță, la Arad, o singură urnă mobilă este mai scumpă decât toate cele 100 de urne folosite la Baia Mare: 300 de lei/bucata. Astfel, Primăria lui Gheorghe Falcă va plăti nu mai puțin de 36.000 de lei pentru 120 de urne mobile necesare alegerilor locale. Nici la urnele normale de vot nu s-a zgârcit Primăria Arad, care va plăti 400 de lei pentru o urnă de vot.

Având în vedere că vor fi achiziționate 480 de astfel de urne, prețul total este de 192.000 de lei. În plus, în bugetul alocat de Primăria Baia Mare nu este prevăzută achiziția de noi urne de vot, ci doar „cheltuieli pentru reparații urne și cabine de vot”, în valoare de 10.000 de lei.

În ceea ce privește cabinele de vot, Primăria Arad plătește aproximativ 1.000 de lei pentru una, în timp ce Primăria Baia Mare închiriază cabinele de vot cu 220 de lei/bucata.

Bani pentru mâncare

Cu toate acestea, Primăria Baia Mare a alocat cea mai importantă sumă de bani pentru indemnizații pentru membrii Biroului Electoral al secției de votare – 465.375 de lei – din care mai mult de jumătate este alocată pentru cei 765 de reprezentanți ai partidelor care vor fi în secțiile de vot, în ziua alegerilor. De asemenea, Primăria Baia Mare a mai alocat sume mari de bani pentru hrană (45.000 de lei), indemnizații pentru personalul tehnic auxiliar (70.920 de lei) ori cheltuieli pentru buna funcționare a Biroului Electoral și indemnizațiile pentru 13 persoane din Biroul Electoral de Circumscripție (49.725 de lei).

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate