Meniul lui Donald Trump, MĂRUL DISCORDIEI dintre Japonia și Coreea de Sud! „HARȚĂ DIPLOMATICĂ” după un dineu fastuos!

Meniul lui Donald Trump, MĂRUL DISCORDIEI dintre Japonia și Coreea de Sud! „HARȚĂ DIPLOMATICĂ” după un dineu fastuos!

Războaie, divergențe la nivel politic, tensiuni, decizii grele... Toate acestea pot arunca în aer soarta unei țări. Însă cum au devenit niște crustacee un motiv de „harță” diplomatică între Japonia și Coreea de Sud?

Simplu: artropodele acvatice din meniul dineului organizat la Seul au fost pescuite din apele unor insule prinse într-o lungă dispută teritorială între Japonia și Coreea de Sud. Dar nu doar fructele de mare din meniul lui Donald Trump au trezit iritare la Tokyo, ci și un alt aspect, care vizează un vechi litigiu moral dintre cele două țări, transmite The Guardian, citat de Digi 24.

Oficialii japonezi au criticat și decizia autorităților de la Seul de a invita la dineu o wianbu („femeie de confort”), cum erau numite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial femeile din Coreea de Sud care au fost forțate să devină sclave sexuale în bordelurile militare ale japonezilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Lee Yong-soo, obligată să practice prostituția în bordelurile militare japoneze

În ceea ce privește celălalt subiect de discordie, wianbu, autoritățile sud-coreene au invitat-o la banchet pe Lee Yong-soo, care a fost obligată să practice prostituția în bordelurile militare japoneze înainte și în vremea războiului mondial.

Sursă Foto: YONHAP/AAP

Mai exact, fotografiile de la dineul organizat în palatul prezidențial, Casa Albastră, îl înfățișează pe Donald Trump îmbrățișând-o pe bătrâna Lee, în vârstă de 88 de ani. Purtătorul de cuvânt al Executivului de la Tokyo, Yoshihide Suga, s-a întrebat retoric dacă sunt nimerite asemenea gesturi cu impact diplomatic într-un context regional atât de delicat, într-un moment în care Japonia, SUA și Coreea de Sud încearcă să preseze Coreea de Nord să renunțe la programul său nuclear.

De ce a fost invitată bătrâna Lee

The Korea Herald l-a citat pe purtătorul de cuvânt al președintelui sud-coreean, care a declarat: „Invitarea lui Lee a fost concepută pentru a transmite un mesaj lui Donald Trump și pentru a-i cere să abordeze printr-o perspectivă echilibrată problema «femeilor de confort» și a disputei istorice dintre Japonia și Coreea de Sud”.

Lee Yong-soo face parte din cele 200.000 de femei, majoritatea din Peninsula Coreeană, care au fost victimele represiunii de natură sexuală în al Doilea Război Mondial. Dintre ele, doar 34 mai trăiesc în prezent, o parte fiind instituționalizate în adăpostul Casa Dăruinței.