Editura Evenimentul si Capital

Memoria EVZ. Un miner rupe tăcerea: „Iliescu ne-a asigurat că nimeni nu se va lua de noi!”

Autor: | | 1 Comentarii | 423 Vizualizari

Ajunşi în Gara de Nord, în dimineaţa zilei de 14 iunie 1990, 2.000 de mineri de la Motru au fost preluați de către liderii Federației Sindicatelor Miniere din România și organele de poliție, coloana deplasându-se în mod civilizat până la guvern, unde s-au alăturat colegilor din Valea Jiului.

 Ei executau un ordin venit de la fosta putere, dezvăluirile fiind făcute de un martor și participant la evenimente.

Este vorba de Iorgu Mandreş, pe atunci maistru cu protecţia muncii la Mina Motru Vest, din judeţul Gorj. Ajunşi în faţa guvernului, minerii erau obosiţi şi înfometaţi, dar au aşteptat ceva timp până au primit noile ordine. După ceva timp au fost urcaţi în autobuze şi duşi direct la Pavilionul Expo de la Casa Scânteii, azi Casa Presei Libere. Aici au primit alimente din belşug şi vestea că preşedintele Ion Iliescu va veni să le vorbească. După ce au servit masa, Ion Iliescu şi-a făcut prezenţa în faţa mulţimii, însoţit de Miron Cozma, dar şi de alte personalităţi din staff-ul său.

„Ion Iliescu a fost scurt și direct. Ne-a mulțumit pentru curaj pentru că am venit să evităm destabilizarea țării și ne-a asigurat că nimeni, niciodată, nu se va lua de noi. Ba, mai mult, ne-a spus că putem păstra ținuta militară fiindcă suntem considerați prima gardă de apărare a țării”, declara Iorgu Mandreș.

INFO

Șase morți, peste 1.000 de răniți, sute de persoane arestate și o intervenție în forță a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, acesta a fost bilanțul „Mineriadei” desfășurate în perioada 13-15 iunie 1990, în București.

CV

Autorul acestui articol, publicat în iulie 1997, este Teodor Abagiu, jurnalist la „Evenimentul zilei”. În continuare, el este corespondent al ziarului.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Memoria EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate