Editura Evenimentul si Capital

EXPLOZIV! O MEMBRĂ DIN CSM acuză că DNA SE RĂZBUNĂ după controlul IJ: „Sfidarea legii chiar de cei care o apără.”

Autor: | | 5 Comentarii | 3942 Vizualizari

Judecătoarea Garbriela Baltag, membră a CSM, a transmis într-un comunicat de presă că Inspecţia Judiciară va fi supusă unei execuții, după controlul care a fost făcut de această instituţie la DNA.

Judecătoarea atrage atenția în același comunicat că în acest sens au existat reclamații atât în rândul conducerii Parchetului cât și al inspectorilor judiciari, potrivit Mediafax.ro.

Gabriela Baltag scrie că se dorește schimbarea conducerii Inspecţiei Judiciare cu persoane care sunt deja „pregătite emoțional”, cu scopul de a înăbuși orice fel de revoltă sau critici venite din interior. Magistratul mai spune că eventualele demiteri survin după ce IJ a efectuat un control la DNA, în ceea ce privește managementului unităţii de parchet.

„Am citit cu uimire avalanşa de materiale care mi-au ajuns pe mail zilele acestea. Ca într-o competiţie, s-au întrecut pe rând, cu numeroase reclamaţii, formulate la adresa activităţii Inspecţiei Judiciare care se pare că şi-a realizat obiectivele 'fără tact şi respect' atunci când a verificat structura de parchet, supusă unui control obişnuit pentru instanţe, reclamaţii venite nu doar de la vârful DNA, ci şi din partea unor inspectori judiciari, îngrijoraţi de limitele controlului”, scrie magistratul.

„Execuţia la care urmează a fi supusă această instituţie (Inspecţia Judiciară - n.red.), prin declanşarea fulger a unei proceduri de revocare a conducerii, face parte din 'strategia' extinsă la care se lucrează, din umbră, de ceva timp. Toate ideile 'de reformare' nu vizează binele sistemului. Acest lucru este foarte clar, doar supunerea acestuia. Instalarea unor persoane noi, pregătite deja emoţional 'desemnate de noi' ( vorba unora) va permite, în viitor, înnăbuşirea oricăror revolte, critici venite din interior. Cum să acceptăm măcar ideea că noi trebuie să fim cei care îi recrutăm pe inspectori şi vom decide conducerea, pentru ca mai apoi să decidem cine va fi sau nu sancţionat!? Nici măcar începuturile democraţiei juridice nu au fost atât de lipsite de tact, de obiectivitate. '...şi tot noi să decidem conducerea...' Dacă, în prezent, sunt unii care îndrăznesc să fluture, fără nicio rezervă, ameninţări directe, la adresa altora, ignorând total misiunea fiecăruia, mă întreb cum va arăta sistemul judiciar când o mână de oameni, îmbătaţi de putere, vor pune stăpânire pe el? Aceasta este, din păcate, realitatea cruntă de care îndrăzneşte să vă vorbească, fără resentimente, aşa cum trebuie să se comporte un judecător, o persoană care a trecut pe culoarul Inspecţiei Judiciare şi nu din curiozitate sau în vizite de curtoazie”, explică Baltag, în comunicat.

Gabriela Baltag atrage atenția că Inspecţia Judiciară poate deveni o „armă fatală”:

„Are oare interes cineva să o aducă 'la ascultare'? Este una dintre întrebările care mă frământă, legat de această instituţie, de câteva luni de zile, de când 'garantul independenţei justitiei' al cărui membru sunt şi eu, unul rebel după aprecierea unora care nu mai contenesc să mă ameninţe de fiecare dată când îndrăznesc să am păreri 'minoritare'. Cum să numesc atitudinea de sfidare a legii, în mod constant, tocmai de către cei chemaţi să o apere, să o aplice? Nu sunt singurul membru care gândeşte astfel, dat probabil printre puţinii care are curajul să se manifeste imediat”, precizează judecătoarea.

Baltag mai precizează că CSM a refuzat „cu o majoritate consacrată deja” să organizeze concurs pentru mai multe funcții de inspector judiciar.

„S-a întâmplat acest lucru împotriva legii, fără nicio justificare. Am înţeles imediat că miza nu era una neglijabilă. Trebuia 'reformată' instituţia dar nu se întâmplă acest lucru aşa cum ar aştepta colegii noştri. Nu durata mandatelor, numărul lor şi nici condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinească toţi acei care aplică pentru o astfel de funcţie (să aibă legătură cu profesia, dintre judecătorii şi procurorii de scaun, cu o anumită vechime) au reprezentat preocuparea iniţiatorilor. După refuzul ostentativ de a respecta legea şi hotărârile judecătoreşti care au venit, pe rând, în defavoarea Consiliului, sub justificarea că unii dintre noi 'nu au fost convinşi încă', a urmat o serie de propuneri aberante care au avut/au drept ţintă modificarea regulamentelor înaintea legii”, scrie Baltag în comunicat.

După presupusa intenție a CSM de a schimba conducerea IJ a determinat un scandal în cadrul instituției. Cinci judecători au refuzat să se prezinte la ședință, printre aceștia, aflându-se și preşedintele instanţei supreme Cristina Tarcea. Cei cinci susțin că „nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii".

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate