Editura Evenimentul si Capital

Un fost JURNALIST din România a fost condamnat la un an de închisoare. Sentința este definitivă

Melania Vergu
Autor: | | 3 Comentarii | 1307 Vizualizari

Fosta consilieră a ministrului Educaţiei Melania Vergu a fost condamnată de Înalta Curte de Casați și Justiție în dosarul în care a fost judecată pentru înşelăciune, conflict de interese şi fals în documente la obţinerea unor fonduri europene. În primă instanță, Curtea de Apel București a condamnat-o la patru ani de închisoare.

Procurorii arată în rechizitoriu că, în 8 octombrie 2008, Melania Vergu, în calitate de administrator şi asociat al SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) o cerere de finanţare în vederea obţinerii de fonduri europene.

Melania Vergu ar fi prezentat la Autoritatea de management documente şi declaraţii inexacte în care ar fi consemnat date nereale referitoare la condiţiile pe care le îndeplinea firma sa în vederea accesării de fonduri acordate prin programul POSDRU, cum ar fi numărul de angajaţi, profitul şi cifra de afaceri, experienţa în domeniul formării profesionale, notează procurorii DNA în documentul citat.

În baza acestor documente, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL a beneficiat de fonduri europene pentru punerea în practică a proiectului intitulat "Practică să înveţi, învaţă să practici".

"În cadrul acestui proiect, în cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu Melania a menţionat date nereale referitoare la munca prestată în vederea obţinerii de date referitoare la programele de pregătire practică pentru elevi şi studenţi. În realitate, acestea date au fost obţinute de Vergu Melania care, în calitatea sa de consilier personal al ministrului învăţământului, a formulat două adrese către unităţile de învăământ superior şi inspectoratele şcolare", au precizat procurorii DNA.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Melania Vergu că a mai formulat alte două cereri de rambursare în care ar fi consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului firmei sale. "În această modalitate, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL a obţinut pe nedrept suma totală de 6.492.653 lei, reprezentând fonduri europene şi de la bugetul naţional", susţin procurorii.

Pentru recuperarea prejudicului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile ale Melaniei Vergu. Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a fiului Melaniei Vergu, Ioan Teodor Vergu, director şi asociat al societăţii Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, întrucât din probele administrate pe parcursul urmăririi penale s-a stabilit că acesta "nu a cunoscut aspectele nereale şi inexacte inserate de Vergu Melania în cererile de finanţare".

Conflict de interese

Cercetările în acest caz au fost făcute după ce Agernţia Naţională de Integritate a sesizat DNA cu privire la posibila săvârşire de către Melania Vergu a infracţiunii contra intereselor financiare ale Comunităţii Europene şi a infracţiunii de conflict de interese.

ANI arăta că, în 18 noiembrie 2009, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (AMPOSDRU) a aprobat Cererea de Finanţare cu titlul "Practică să înveţi, învaţă să practici", depusă de SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL.

Contractul de finanţare a fost semnat pentru beneficiar de către administratorul societăţii, Melania Vergu. Prin cererea de finanţare, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL se obliga "să pună la dispoziţia proiectului sediul societăţii comerciale din Bucureşti …", aflat la acea dată pe Bulevardul Aviatorilor, în Sectorul 1 al Capitalei. Până la data de 14 martie 2011, în cadrul proiectului SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL s-au făcut două plăţi, în cuantum de 1.448.599,39 lei, la data de 4 martie 2010, urmare a cererii de prefinanţare din 5 februarie 2010, şi, respectiv, 3.186.799,91 lei, la data de 19 octombrie 2010, urmare a cererii de prefinanţare din 21 septembrie 2010.

ANI a constatat faptul că în 22 februarie 2010, după semnarea contractului de finanţare, la data de 18 noiembrie 2009, Melania Vergu, manager de proiect, a schimbat sediul social al firmei din Bulevardul Aviatorilor, în baza unui contract de comodat. Activităţile manageriale şi administrative ale proiectului au fost efectuate la un imobil din strada Ion Câmpineanu, proprietatea Melaniei Vergu, în care aceasta îşi are şi domiciliul.

Totodată, ANI arăta că în cadrul proiectului au fost raportate şi decontate "cheltuieli majore efectuate cu schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene", reprezentând plăţi în valoare totală de 486.872 de lei, din care 102.000 de lei pentru "amenajarea sediului", 6.722 de lei pentru "proiectare-montare centrală termică", 75.630 de lei pentru "achiziţie mobilier" şi 294.117 de lei pentru "achiziţie echipamente de calcul, aparatură video şi foto".

ANI a mai constatat că există indicii temeinice privind săvârşirea de către Melania Vergu a infracţiunii de conflict de interese, "constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

În acest sens, ANI nota că, în 24 decembrie 2009, Melania Vergu a fost numită în funcţia de consilier personal în Cabinetul ministrului Educaţiei din acea perioadă, iar la data de 18 noiembrie 2009 AMPOSDRU a aprobat cererea de finanţare "Practică să înveţi, învaţă să practici", pentru o finanţare nerambursabilă în valoare de 14.678.765,45 lei. Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost încheiat în 27 ianuarie 2010, în perioada în care Melania Vergu era consilier personal în Cabinetul ministrului Educaţiei.

"Activităţile prevăzute în proiect, conform cererii de finanţare, erau stabilite a se derula în unităţile de învăţământ din mediul rural şi urban din România, aspect care relevă conflictul de interese în ceea ce priveşte beneficiul patrimonial intervenit la data la care doamna Melania Vergu a fost numită în funcţia de Consilier Personal în cadrul Cabinetului Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dată la care aceasta deţinea în cadrul Proiectului atât calitatea de manager de proiect, cât şi pe cea de administrator al S.C. Edu Tim Consultanţă Europeană S.R.L", preciza ANI.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție

”Admite apelul declarat de inculpata Vergu Melania împotriva sentinţei penale nr.368/F din 25 noiembrie 2014 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.9295/2/2012. Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând: În baza art.386 alin.1 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică a faptelor din art.215 alin.1,3 şi 5 Cod penal anterior cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal anterior, art.181 alin.1 şi 3 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal anterior, în art.181 alin.1 din Legea nr.78/2000.

În baza art.181 alin.1 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2 Cod penal anterior, art.76 lit.c Cod penal anterior şi art.5 Cod penal condamnă pe inculpata Vergu Melania la 1 an închisoare. Face aplicarea art.71, art.64 lit.a teza a II-a, b şi c Cod penal. În baza art.2531 alin.1 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2 Cod penal anterior, art.76 lit.e Cod penal anterior şi art.5 Cod penal condamnă pe inculpata Vergu Melania la 2 luni închisoare. Face aplicarea art.71, art.64 lit.a teza a II-a, b şi c Cod penal anterior. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b Cod penal anterior contopeşte pedepsele aplicate, urmând ca inculpata Vergu Melania să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare. Face aplicarea art.71, art.64 lit.a teza a II-a, b şi c Cod penal anterior.

În baza art.81 Cod penal anterior suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe durata termenului de încercare de 3 ani, stabilit potrivit art.82 Cod penal anterior. Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal anterior. În baza art.71 alin.5 Cod penal anterior pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii. În baza art.118 alin.1 lit.e Cod penal anterior confiscă de la inculpată suma de 8.650 lei.

Menţine măsura asiguratorie a sechestrului dispusă prin ordonanţa nr.165/P/2010 din data de 12 septembrie 2012 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei până la concurenţa sumei de 8.650 lei asupra imobilelor situate în ..., aflate în proprietatea inculpatei Vergu Melania. Reduce cuantumul cheltuielilor judiciare de la 8.000 lei, la 6.000 lei. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 70 lei, rămâne în sarcina statului.

Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva aceleiaşi sentinţe. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Definitivă”.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate