Medicul Șerban Brădișteanu află pe 4 martie sentința în dosarul în care l-ar fi favorizat pe Adrian Năstase

Medicul Șerban Brădișteanu află pe 4 martie sentința în dosarul în care l-ar fi favorizat pe Adrian Năstase

Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au finalizat astăzi dosarul în care medicul cardiolog Şerban Brădişteanu este acuzat de favorizarea fostului premier Adrian Năstase. Sentințava fi dată pe 4 martie.

Procurorul DNA a cerut condamnarea lui Şerban Brădişteanu la închisoare cu executarea pedepsei. Medicul nu este prezent în sala de judecată, avocaţii săi declarând că are o problemă de sănătate şi nu se poate ridica din pat. Brădişteanu a fost apărat în instanţă de doi avocaţi, printre care se află şi Ana Diculescu Şova, mama ministrului Dan Şova. Aceasta a solicitat judecătorilor achitarea lui Brădişteanu susţinând că faptele, demersurile şi atitudinea medicului nu constituie o faptă penală.

”Este prea mult să inculpăm un om, care a reacţionat ca un profesionist. De ce este vinovat dr. Brădişteanu? Prin ce a îngreunat medicul punerea în executare a mandatului în cazul lui Adrian Năstase? Când vine un pacient în spital, doctorul nu-l întreabă de ce a făcut asta, grija lui este să-i salveze viaţa”, a spus Ana Diculescu Şova,citată de Agerpres.

Şerban Brădişteanu, medic şef secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2012, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie şi prevăzută în Legea 78/2000.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe data de 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Adrian Năstase la 2 ani închisoare în regim de detenţie în dosarul 'Trofeul calităţii' şi, în aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis în cazul lui Năstase mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a fostului premier.

'În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase. Concret, inculpatul Şerban Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio-vasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în cadrul acestei secţii, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de către un alt medic dintr-o altă secţie', susţin procurorii.

Procurorii anticorupţie spun că, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a lui Adrian Năstase, medicul Brădişteanu şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că Năstase are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente, gestionate deja de un alt medic.

De asemenea, medicul este acuzat că a evitat să le comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase putea fi încarcerat.

'Toate acestea au avut drept consecinţă prelungirea internării în spital şi amânarea momentului transferului la o unitate de detenţie, situaţie care a impus reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti să facă demersuri legale suplimentare pentru clarificarea îndeplinirii condiţiilor juridice de transfer. Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 iunie 2012, Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de executare, a stabilit că situaţia persoanei condamnate Adrian Năstase de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat în aceeaşi zi', este concluzia DNA