Editura Evenimentul si Capital

Medicul orădean care a luat 235 de șpăgi într-o singură lună a fost lăsat înapoi la slujbă, pe motiv că pensionarii n-ar mai îndrăzni să-i dea mită

Imagini surprinse pe camerele instalate de procurorii DNA
Autor: | | 2 Comentarii | 4189 Vizualizari

Medicul orădean Ovidiu Pleșa de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor și asistenta acestuia, Monica Ignat, trimiși în judecată săptămâna trecută de DNA Oradea pentru luare de mită în formă continuată după ce au fost filmați luând 235 de șpăgi într-o singură lună, se pot întoarce la slujbă.

Cei doi au avut interdicție de a-și exercita profesiile începând din luna august anul trecut, ca și condiție în cadrul controlului judiciar, măsură preventivă dispusă față de ei de instanțele de judecată în timpul anchetei de corupție care îi viza. Săptămâna trecută, imediat după ce dosarul a fost trimis în judecată și a ajuns în Camera preliminară de la Tribunalul Bihor – un filtru care analizează legalitatea probelor și a rechizitoriul întocmit în dosar – cei doi au fost lăsați să se întoarcă la lucru.

Motivul? Potrivit încheierii judecătorești, interdicția i-a lipsit "de mijloacele de subzistenţă pentru ei şi familii, în contextul în care nu au pregătire pentru o altă profesie ori meserie şi beneficiază în continuare pe durata procesului de prezumţia de nevinovăţie".

Aceeași instanță stabilise, cu doar câteva luni mai devreme, că medicul și asistenta sa nu pot fi lăsați să se întoarcă la Casa de Pensii întrucât au comis un număr mare infracțiuni grave care au condus la "destabilizarea întregului mecanism de acordare a pensiilor".

Pe de altă parte, se arată acum în soluția instanței, procurorii nu pot invoca nici faptul că Pleșa și Ignat ar putea comite o nouă infracțiune pentru că  "evenimentul pentru care sunt cercetaţi a fost atât de intens mediatizat încât nici un membru al comunităţii nu s-ar încumeta să ofere mită inculpaţilor, mai ales că şi darea de mită este incriminate ca infracţiune distinctă".

Nu mai pot lucra împreună

Culmea e că buclucașa încheiere judecătorească, dată pe 30 ianuarie, a fost menţinută la sfârșitul săptămânii trecute şi de Curtea de Apel, însă directorul Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, încă nu știe în ce mod ar putea să o pună în aplicare. "Nu ştiu ce să zic. Aştept ca instanţa să motiveze soluţia, să ne spună şi cum o vom pune în aplicare. Oricum, cei doi nu vor mai putea lucra împreună, în acelaşi cabinet", a declarat directorul Casei de Pensii Bihor.

Doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, sunt doi din cei zece angajaţi ai Serviciului de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor prinşi anul trecut că luau mită ca să avizeze dosarele pentru pensionarea de boală.procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Pleșa pentru luare de mită în formă continuată, acuzându-l că a luat 235 de şpăgi în decurs de 26 zile de muncă, în vreme ce pe asistenta Monica Ignat o acuză că a fost complice în 163 de cazuri dar și că a luat mită de la 8 pacienți, pentru diverse servicii.

Doctorul Ovidiu Pleșa

În rechizitoriu, procurorii DNA susțin că activitatea medicului și a asistentei sale semăna mai mult cu un SRL decât cu un act medical.  Potrivit anchetatorilor, camerele de supraveghere montate în cabinetul lor a surprins faptul că toți pacienții care le treceau pragul pentru a primi avizul necesar pensiei de boală lăsau câte un plic cu bani. “Ignat lua dosarele, le frunzărea şi apoi le înmâna medicului, comunicându-i că în momentul când descoperea plicul cu bani”, se arată în document. În 163 de cazuri femeia a fost recompensată, primind fix o treime din sume, medicul "pretinzând şi primind "rest" în cazul în care bancnotele remise asistentei depăşeau cota", au consemnat procurorii.

”Țara asta n-o să progreseze niciodată”

Mai revoltător decât numărul mare de șpăgi este modul în care medicul reacționa atunci când nu era mulțumit, supărându-se atunci când, în loc de bani, i se ofereau produse, plângându-se asistentei că din pricina unor astfel de oameni "niciodată ţara asta n-o să progreseze". De ce? "Vii cu 10 ouă şi-un boţ de brânză... Ce să fac cu ele? Pune-mi 200 lei şi-mi cumpăr eu câtă pălincă vreau!".

Când suma era prea mica, medicul nu se sfia chiar să își insulte pacientul cum este și în cazul unui bărbat care i-a lăsat 100 lei. "Ia însemnează-l tu pe ăsta! Bagi p... în mă-sa! La revedere, nu mai! Da’ până când să fiu eu omu’ ăla cumsecade? Da’ mai dă-o şi-n p... mă-sii!". De altfel, susțin anchetatorii, cei doi își împărţiseră pacienţii pe categorii: "oameni serioşi", care dădeau şpăgi serioase chiar şi "pentru un căcat de concediu", şi respectiv "de la cort", "neruşinaţi" - cei care nu cotizau cât trebuia şi cărora erau în stare să le respingă dosarele.

Un pensionar care a lăsat doar  50 lei l-a înfuriat de-a dreptul pe Pleșa, acesta returnându-i plicul și declarându-l respins din lipsa unor acte medicale. Imediat după plecarea omului, medical a comentat nervos: "Da’ nici chiar atâta nesimţire!... Că noi suntem proşti!... Lasă că intru io cu plicu’ lipit şi-apoi... Şi vrea să mai stea în pensie încă 15 ani!...".  Chestionați de anchetatori pe marginea acuzațiilor, medicul Ovidiu Pleşa şi asistenta Monica Ignat nu au făcut nicio declaraţie, uzând de dreptul la tăcere.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate