Editura Evenimentul si Capital

Medicina defensivă, în război cu binele pacientului | Medicii, acești oameni minunați și poveștile lor nespuse

Autor: | | 17 Comentarii | 2850 Vizualizari

De data aceasta, am ales să abordez un subiect delicat, dar extrem de vast și complex – relația dintre medicina defensivă și „binele pacientului”, încercând să ating și resorturile psihologice de la nivelul societății, care împing medicii către medicina defensivă.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul de medicină defensivă, voi începe cu definiția lui. Medicina defensivă reprezintă „practicile medicale destinate să evite în viitor posibilitatea unor acuzații de malpraxis. Prin aceste practici, recomandările de investigații sau tratamente nu sunt neapărat cele mai bune opțiuni pentru pacient, ci au funcția principală de a proteja medicul împotriva potențialului reclamant - pacientul - și de a evita răspunderea”.

Medicina defensivă este de fapt o reacție adaptativă, psihologică, la acuzațiile de malpraxis, împotriva diagnosticelor realizate tardiv, dar nu și împotriva supradiagnosticării sau a tratamentului în exces (un pacient te va da în judecată pentru că nu l-ai diagnosticat la timp, dar nu te va da în judecată pentru că l-ai tratat cu mai multe antibiotice decât era cazul).

Se evidențiază, astfel, două forme ale medicinei defensive:

● comportamentul ASIGURATOR, care implica efectuarea de analize și investigații suplimentare care de multe ori nu sunt necesare, pentru a preveni o eventuală acuzație de malpraxis (de exemplu, un pacient care crede că are o formă de leucemie, în mod normal exclusă prin efectuarea de analize, în cazul unei abordări defensive, va beneficia de o puncție medulară, deși ne-necesară, pentru ca medicul să fie asigurat și protejat de o eventuală acuzatie, în caz că boala debutează peste un anumit interval de timp) și

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

● cel de EVITARE, când medicul refuză să efectueze proceduri sau intervenții chirurgicale cu risc înalt de complicații postintervenție, deși acestea ar putea salva viața bolnavului, pentru a se feri de o acuzație ulterioară în caz că lucrurile nu merg corespunzător.

Practic s-a produs un „switch” (o trecere) de la gândirea medicală clară și limitată doar la investigațiile necesare în patologia respectivă, pe o atitudine care să evite orice acuzație de malpraxis, uneori acest lucru nefiind în beneficiul pacientului și de la „a face toate eforturile pentru a salva pacientul” la „a face toate eforturile pentru a nu fi acuzat pe viitor de malpraxis dacă starea de sănătate a pacientului nu evoluează corespunzător”. Am realizat gradul de implicare a medicinei defensive în practica medicală curentă când am fost nevoită să analizez dosare cu mii de pagini de analize și investigații medicale, mult peste cele necesare la caz. Și când am aflat de cazuri tratate profilactic cu antibiotice de rezervă. M-au marcat destul de multe cazuri care au ajuns la un moment dat și la mine (o parte dintre ele tratate afară), dar nu mă voi apleca decât asupra a două dintre ele, care mi se par definitorii pentru situația defensivă în care a ajuns medicina:

● un caz al unui pacient tratat în afara țării de un cancer agresiv și urmărit prin PET/ CT, o investigație imagistică cu grad destul de înalt de iradiere și radioactivitate, la 3-6 luni (avea vreo 12 PET/CT in 4 ani). Nu s-a constatat la PET vreo recădere a cancerului respectiv, în schimb a venit cu o formă destul de rară de leucemie cu plasmocite. Poate a fost doar o coincidență, dar știu că atunci mi-am pus problema dacă nu se abuzează uneori de astfel de investigații, care sunt foarte utile, dar își au rolul lor strict în protocol și nu trebuie utilizate exagerat.

● Un alt caz este al unei prietene de-ale mele, sănătoasă tun de altfel, care, pe lângă analizele de rutină recomandate de medicul de familie, a primit indicația să facă, printre alți markeri tumorali, enolază (marker tumoral care crește în cancerul pulmonar cu celule mici, neuroblastom și alte tumori cerebrale, carcinomul tiroidian medular și uneori în cel renal), deși ea nu avea vreo simptomatologie care să sugereze măcar prezența vreunui cancer în organism. Ei bine, această enolază a ieșit crescută, rezultatul i-a venit înainte cu câteva ore să plece în concediu în afara țării. Nu are sens să precizez că a fost cel mai de coșmar concediu din viața ei, nu? S-a întors în țară disperată, după ce s-a consultat în fie care minut al concediului ei cu dr Google și a trecut psihic prin toate cancerele descoperite pe net, de ajunsese să le visceralizeze (deja avea simptomatologia specifică) și au început investigațiile. Multe. Extensive. Imagistice (CT, RMN, scintigrafii, PET/CT). Toate normale. Atunci m-a sunat. „Ce fac cu enolaza asta crescută ? Unde să mă mai caut?” Nu am știut ce să-i răspund. Doar m-am întrebat. Care o fi rațiunea pentru care un om perfect sănătos, fără vreo simptomatologie, ajunge să facă toate analizele din lume? P.S. Este foarte bine și în prezent. La ceva ani de la acest eveniment. Fără vreun cancer. Și nici nu și-a tratat „enolaza crescută”...

Am întâlnit pacienți care se caută de 7-10 ani de cancer și tot îl „simt în corp, dar nu îl găsesc”... Încerc să-i îndrum către psiholog, dar ei continuă să caute Fata Morgana, asemenea însetaților din deșert. Și probabil că o vor găsi, pentru că sunt condiționați să o găsească...

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
22:15 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 22:06 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș

Articole salvate