Medicii de familie pot da trimiteri pentru testarea pe hepatita B și C

Medicii de familie pot da trimiteri pentru testarea pe hepatita B și C

Odată cu semnarea noului contract-cadru în Sănătate, medicii de familie pot să prescrie recomandări pacienților pentru un nou set de analize care să evidențieze markerii virali, mai precis antigenul HBs și antiHBc, care arată dacă ești sau nu infectat cu virusul hepatitei B sau C.

„Încă sunt o problemă fondurile de la laboratoare care ajung pentru primele 10 zile din lună, de obicei, dar sperăm să se rezolve”, a anunțat, ieri, dr Mihaela Udrescu, de la Societatea Națională a Medicilor de Familie, la lansarea „Săptămânii de testare hepatită-HIV”, inițiată de APAH-RO.

Vaccinați-vă contra hepatitei B!

Din 1991 până acum, 55.000 de bolnavi români au fost tratați cu interferon, iar cu terapia non-interferon (de anul trecut încoace) au fost tratați, alți 13.900 (plus 2.000 aflați acum în tratament). În total: 70.900. Numărul real al bolnavilor ar putea să fie, însă, mult mai mare. „Se estimează că aproximativ un milion și jumătate de români trăiește cu virusurile hepatitice B și C. Este obligatorie facilitarea testării pentru că (...) mulți nu se testează pentru că nu prezintă simptome”, a declarat Marinela Debu, președinte APAHRO. De alt fel, asociația organizează o campanie de testare gratuită pe 21 mai în comuna Stănești, Giurgiu și pe 22 mai, la Brașov.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru hepatita C nu există vaccin, dar pentru hepatita B da! Trebuie să vă vaccinați ca să vă protejați! Apoi, bine ar fi să ne testăm de oricâte ori considerăm că e nevoie, dar măcar o dată pe an să mergem la medicul de familie. În plus, medicina muncii pentru orice salariat presupune analize amănunțite, făcute în fiecare an”, a subliniat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase Institutul Matei Balș.

Ce nu funcționează în sistemul informatic al CNAS

Facilitățile de care vorbim s-ar putea să fie foarte greu de obținut dintr-un alt motiv. Platforma informatică a CNAS nici acum nu funcționează cum trebuie. „Medicii de familie, spitalele, farmaciile, ambulanțele, fiecare folosește câte un program diferit. Se poate să funcționeze de exemplu SIUI la medicii de familie (SIUI MF), dar să nu funcționeze SIUI CLINIC (programul spitalelor, adică al medicilor specialiști), asta în timp ce dacă verifici site-ul CNAS, pare că totul merge șnur. Ultima minciună practicată: SIUI-ul îi anunță pe medici că este online cu toate componentele (de exemplu la MF cu „SIUI” - programul de bază, „SIPE”- programul pentru rețete, „CEAS” - programul pentru utilizarea cardului), dar medicul nu poate elibera rețeta, pentru că fie CEAS nu recunoaște cardul, fie SIUI-ul nu validează serviciile operate de medic”, a explicat ce se întâmplă un medic, pentru EVZ.