Editura Evenimentul si Capital

Medicii sunt oameni, nu zei | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 2455 Vizualizari

Pe 26 iulie s-au născut Carl Gustav Jung, George Bernard Shaw, Salvador Allende, Aldous Huxley, Mick Jagger, Stanley Kubrik, Andre Maurois, Roger Taylor, Sandra Bullock, Dan Condurache, Monica Ghiuţă, Cezar Baltag.

În calendarul crești ortodox sunt Sfinții: Sf. Ioanichie cel Nou de la Muscel, Ermolae şi Paraschevi din Roma. 

"Evenimentul Zilei" de 26 iulie 1989 a fost că o ridiche  a omorât un om.  S-a întâmplat în partea de Est a Londrei. O ridiche, aruncată dintr-o maşină l-a lovit pe Leslie Merry, în vârstă de 56 de ani. Lovitura l-a făcut pe bărbat, funcţionar la o bancă, să cadă. Şi-a rupt o coastă care i-a perforat splina. A încetat din viaţă douăzeci de minute mai târziu. 

S-a făcut mare tapaj în ziare, radiouri, televiziuni. Două zile mai târziu o mămică din clasa de mijloc s-a prezentat la o secţie de poliţie, verde la faţă: "Mă tem că fiul meu, în vârstă de patru ani, l-a omorât pe  Leslie Merry".

Femeia fusese la cumpărături şi pusese punga cu mărfuri, cum fac multe femei, pe bancheta din spate, unde stătea şi băieţelul. Geamul era lăsat aşa că băieţelul a aruncat tot drumul pe fereastră cu ce se găsea în pungă. O ridiche l-a nimerit, din nefericire, pe Leslie Merry. Atentă la traficul infernal din city femeia nu a observat ce se petrecea cu cumpărăturile ei.

Nu s-a ajuns la proces, familia defunctului a dat dovadă de înţelegere şi de o justă evaluare a situaţiei și nu a depus plângere la poliție, mai mult, a trimis o scrisoare de iertare. Totuşi, şoferiţa a fost condamnată la o lună de muncă în folosul comunităţii, a fost, totuși, vorba de un omor involuntar. A fost pusă să aibă grijă de nişte straturi de... ridichi!

În "kalendar", tradiţional, continuă seria sărbătorilor dedicate morţii prin celebrarea timp de trei zile a lui Asklepios (Esculap), zeul medicinei, recunoscut, după cum arată unele studii şi de daci. Probabil, dacă nu cu siguranţă, prin intermediul coloniilor greceşti, colonii cu care dacii aveau legături cordiale, chiar alianţe.

Este interesant că această secvenţă: moarte, tămăduire, viaţă este legată de unele ritualuri şi interdicţii privind mărul. „Fructul oprit”, „fructul cunoaşterii” mărul, participă la tainele vieţii şi ale morţii. „Trei mere pe zi şi la doctor niciodată” a spus marele Paracelsus. Să fie adevărat?

„Fericirea este compusă dintr-un corp lipsit de durere şi un suflet netulburat” – a spus Epicur. Mai este posibilă fericirea în ziua de astăzi?

Poate cea mai mare influenţă asupra mea, provenită din familie a avut-o Victor Costin Ştefănescu, unchiul meu, fratele mai mare al lui tata, doctor în medicină şi filozofie. Teza lui de doctorat în filosofie "Imposibilitatea vindecării" a avut numai şapte pagini. A uimit o lume. De atunci, din anii cincizeci, biletele de ieşire din spital nu mai poartă menţiunea "vindecat", ci "ameliorat". 

Doctorul în medicină și filosofie, Victor Costin, era un mare boier, un bărbat înalt, suplu, dar atletic, brunet cu părul cârlionțat și cu ochii mari și duioși de Rudolf Valentino. Nu exista femeie care să nu ofteze după el. Se îmbrăca numai în costume de in alb. Fusese chirurg de front şi salvase mii de vieții, mii de militari îi datorau viața. Dacă ați văzut MASH, înțelegeți despre ce vorbesc. Şi acum îmi amintesc, tot din anii cincizeci, când mă plimbam cu el de mâna prin oraş, cum inţepeneau în poziţie de drepti, salutându-l, mulţi bărbaţi. Erau veteranii, cei din care scosese gloanţe şi schije şi le salvase viaţa.

Învăţase unele lucruri de la un medic german, care fusese trimis pe front urmare unei prostii pe care o făcuse într-un lagăr, tot felul de tehnici chirurgicale experimentale, care s-au pierdut, din nefericire.

Soldaţii îl adorau, generalii nu ştiau ce să mai facă pentru el. S-a bucurat de clemenţă şi bunăvoinţă din partea comuniştilor, pentru că nici el, nici frate-său mai mic, tatăl meu, pilotul, vânătorul de tancuri bolşevice, nu au vrut să "întoarcă armele". Un alt doctor, un general medic, bun prieten cu Victor Costin l-a scos pe tata "şocat" şi l-a trecut în rezervă. Uneori unchiul imi spunea în glumă: "Vezi, nu i-a trecut şocul lui taică-tău. Ce pilot talentat a fost! În loc să câştige o poală de bani, s-a făcut istoric". Şi făcea un gest semnificativ, învârtind mîna la cap! 

Am invocat spiritul lui Victor Costin pentru că mi-a spus ceva foarte important. "Medicii sunt oameni, nu zei. Unii, cu multe păcate. Sunt mulţi cei care fac medicina numai pentru bani, sau poziţie socială. Dar nu-i condamna în bloc. Mulţi îşi fac meseria cum trebuie. Se fac multe greşeli, fiecare medic are un cimitir, dar cine nu face greșeli, acela să ridice piatra."  "Unchiule", l-am întrebat, "cum este cimitirul tau, ca medic chirurg!"  Ştiam răspunsul, un coleg de al lui mi-a l-a spus. Cimitirul doctorului în medicină şi filosofie Victor Costin Ştefănescu ar fi fost foarte sărac, ar fi avut doar două morminte, după mii, poate zeci de mii de operaţii! Pe front făcea şi douăzeci de operaţii pe zi!

Dar şi aşa unchiul meu s-a lăsat de meserie spunând că nu mai suportă un al treilea eşec şi a început o carieră în... pedagogie şi jurnalistică. A fondat "Tribuna Şcolii" şi apoi s-a ocupat ani buni de revistă. Unchiul Costin a fost, o perioadă, medicul personal al lui Fidel Castro. A descoperit izvoarele Oltului și ale Mureșului prin 1949. A fost, cu caiacele, pe Nil. Picta fantastic, avea un talent deosebit pentru reproduceri. Cânta, ca și Santana, dintr-o chitară mare, spaniolă, împodobită cu multe panglici colorate. O iubire, o culoare. A scris cea mai bună monografie medicală despre stațiunile balneare din România. A adoptat un băiețel, de la nenorocirea secetei, acum îi poartă cu cinste numele. Dragostea lui pentru animale, pentru căței, în special, mi s-a transmis. La capitolul acesta, l-am bătut. Unchiul a avut maximum trei căței, eu am nouă!

Moarte, vindecare, adică ameliorare, viaţă, oare ce sens aveau la strămoşii noştri, dacii? Răspunsul se găseşte adânc în sufletul nostru.

Dragi lupi, padawani și hobbiți, chiar nu știu ce să fac. Realizez că sunteți mințiți, dezinformați de presă, de multimedia, dar nu știu cui folosește. Poate, este doar prostie și ignoranță. Pe de altă parte, am vorbit la Centrala de externe, eu foarte furios, ei râzând de furia mea. Apoi brusc, am înțeles, că nu au ce să facă! Cei de acolo știu cel puțin cât știu eu despre Orient, că nu am pierdut timpul degeaba, locuind acolo cincisprezece ani. Așa cum am vorbit prin Skype cu prietenii din State, care au aceiași poziție ca și directorii noștri de zonă. Așa că o să mă delectez în continuare cu idioțeniile, cu prostiile imense și cu analizele de tot rahatul turcesc din presă, făcute de oameni care nu au trăit nici măcar un an de zile la Est de Tel Aviv și nu înțelg nimic din ceea ce se întâmplă. A propos, sau by the way, pentru analiștii politici români, dacă tot aveți nevoie de informații, de analize și articole străine, vă indic ”Haaretz”. Eu sunt abonat și am ce citi. Evreii chiar știu despre ce este vorba în propoziția cu islamul și au avut mai întotdeauna dreptate în atitudinile lor!

Așa am răspuns multora dintre domniile voastre, mulțumesc celor care mi-au trimis informații. După ce o să dau de mâncare la căței, o să mă uit la un film vechi, de război. ”Odesa în flăcări” o coproducție italo-română din anul 1942. Nu l-am văzut până acum, mea culpa. 

Apoi, la miezul nopții, o să intru pe Skype cu americanii și brazilienii, ei se întorc acasă de la serviciu, dar și la ei și la noi, cu șapte ore mai devreme, mâine este, în definitiv, o altă, zi! 

 

BERBEC   O dimineață favorabilă, dar trebuie să fii mai echilibrat şi nu aşa de pus pe fapte mari. Ai de luat o decizie, mai complicată. Atenţie, însă, aparenţele sociale trebuie întotdeauna salvate! Nu apăsa pe acceleratorul vieţii când nu trebuie. Până la urmă iei o hotărâre, dar realizezi că te-ai grăbit, ca întotdeauna. O zi bună cu un horoscop neutru in care singurul pericol este plictiseala. Păstrează-ţi umorul mai ales în relaţiile de familie. Eficace şi dinamic, astăzi ai carisma la maxim. Profită! Convinge-i pe cei care nu sunt de părerea ta ca tu ai dreptate.

TAUR   Astăzi eşti colegul, amicul, partenerul de viaţă ideal! Eşti gata să ghiceşti dorinţele celor dragi şi să le faci viaţa uşoară. O zi numai bună ca să-ţi clarifici un pic şi aspiraţiile tale. Nu iţi face iluzii cu relaţiile tale şi cu unii prietenii care sunt serviabili numai atita timp cât le poţi oferi ceva in schimb. Ziua de azi este un bun prilej să cooperezi cu colegii, prietenii sau familia in realizarea unui proiect la care ţii foarte mult. Ai nevoie de ceva mai multă stabilitate. Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale administrative, facturile şi documentele.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate