Editura Evenimentul si Capital

Feriți-vă de „medicii” șarlatani veniți din străinătate!

Autor: | | 5 Comentarii | 3909 Vizualizari

S-au înmulțit cazurile în care suferința unor bolnavi din România este exploatată pe sume importante de așa ziși doctori. Fără patalama, veniți de pe alte meleaguri, aceștia acordă consultații în te miri ce locații sau, mai grav, supun pacienții unor tratamente empirice sau inutile. Motiv pentru care Colegiul Medicilor din București atenționează populația să nu cadă în plasa unor escroci internaționali.

Medicii din străinătate care nu au drept de practică în țara noastră pot efectua acte medicale numai cu avizul Colegiului Medicilor din România. Și aceasta în condițiile în care s-a constatat că „în presă și pe rețelele sociale sunt promovate sesiuni de consultații pentru o „a doua opinie medicală”, având loc în camere de hotel sau alte spații improvizate. Astfel de acțiuni, desfășurate fie ca act filantropic, fie ca parte a unor campanii de racolare a pacienților de către unele clinici, trebuie să se desfășoare conform legii”, se stipulează în mesajul organizației din Capitală.

Persoane fără responsabilități

Trebuie reținut că acești doctori nu au nicio responsabilitate față de statul român și pacienții din țară. Așa că, în lipsa acestor avize, publicul poate fi „păcălit” prin invocarea unor titluri științifice false sau chiar de către persoane fără pregătire medicală. De asemenea, apare riscul „comercializării suferinței prin recomandarea unor tratamente și investigații nenecesare”, odată ce persoana care acordă consultații o face în afara cadrului legal și a controlului organizațiilor profesionale. „Ca instituție care asigură respectarea de către medici a obligațiilor care le revin față de pacient și de sănătatea publică, Colegiul Medicilor din București atrage atenția asupra acestei situații. Pacienții sunt sfătuiți să solicite persoanei care acordă consultații prezentarea avizelor și să nu apeleze la consultații oferite în afara unităților medicale.”

Adresați-vă medicilor abilitați!

Totodată, pe de altă parte, specialiștii noștri susțin dreptul pacientului la a doua opinie medicală și consideră că sunt binevenite ajutoarele colegiale de la medicii din alte țări, în condițiile în care România se confruntă cu o criză de cadre medicale, în urma „exodului” în Occident, în urma căruia peste 14.000 de cadre medicale au părăsit țara.

Diagnostic închipuit 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate