Editura Evenimentul si Capital

Medicii oftalmologi avertizează: Păziți-vă ochii de petarde și artificii!

Artifi ciile care se ard de Revelion sunt spectaculoase dar și extrem de periculoase FOTO: EVZ
Autor: | | 0 Comentarii | 487 Vizualizari

Petardele și artificiile vor bubui la noapte ,,ca la balamuc”, asta în ciuda faptului că multe dintre aceste materiale pirotehnice sunt interzise!

Materialele pirotehnice periculoase sunt interzise spre comercializare ,,la liber” , însă, cu siguranță, vor bubui la noapte. Asta pentru că în multe piețe din România aceste produse se vând ilegal și, în final, ajung și în mâinile românilor. Cine se joacă însă cu aceste adevărate bombe își pune în pericol sănătatea și chiar viața.

Cazurile grave, în scădere

,,Petardele și artificiile sunt deosebit de periculoase, iar cine le folosește își pune vederea în pericol. Multe dintre aceste materiale pirotehnice sunt proaste și au un timp foarte scurt până la explozie. Cu alte cuvinte, cum aprinzi o petardă, poate să-ți și explodeze în față și să-ți scoată ochii. Nu recomand nimănui să le ia de la bișnițari, iar părinții care cumpără petarde nu sunt sănătoși la cap. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte atenți dacă ne aflăm în locuri unde se aprind artificii și să nu ne uităm în sus. Mai mult, aceste pocnitori trebuie folosite doar de către profesioniști”, ne-a explicat prof.dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice din București. Totuși, potrivit specialistei, de când este interzisă vânzarea petardelor periculoase, numărul cazurilor grave din cauza acestora bombe a scăzut extrem de mult.

Fotomodel, rămas fară un ochi

,,Dacă în anii trecuți aveam chiar și câte 200 de urgențe pe zi, iar la spital era ca la Sarajevo, în acest an, până acum, (n.r.- ieri) nu am avut niciun ochi scos. Îmi aduc aminte că acum câțiva ani, un bărbat care stătea la masa de Revelion, cu geamul deschis, a rămas fără un ochi după ce o rachetă dată de un vecin a intrat în casă. Un alt caz șocant din anii trecuți a fost al unei fete, fotomodel, care și-a pierdut un ochi din cauza artificiilor. Au fost necazuri mari și în piețe, unde televiziunile organizează petreceri. A fost un caz al unui tată cu un copil în brațe, care în momentul în care a văzut o rachetă venind spre el a aruncat bebelușul pe jos. Copilul a avut fractură de claviculă, iar bărbatul a rămas fără vedere. Pot spune că, în prezent, s-a ajuns la o performanță datorită acestei legi pe care spitalul nostru a inițiat-o. Totuși, am înțeles că sunt piețe unde bișnițarii mai comercializează aceste obiecte periculoase”, mai spune Monica Pop.

,,Bombele” penale, un an de pușcărie

Polițiștii atrag atenția că azi pot fi cumpărate și folosite doar anumite articole pirotehnice, precum steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc sau sateliți, toate etichetate. Orice operațiune cu articole pirotehnice periculoase, care sunt destinate doar profe sioniștilor, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an.

Spre exemplu, ieri, la un control al jandarmilor la complexul Europa, comercianții ilegali au dat foc la marfă pentru a scăpa de articolele pirotehnice.

Măsuri anti-hoți acasă și pe drum

Dacă plecați de acasă

● Să aveți instalate dispozitive de aprindere și de stingere automată a luminilor în locuință; o persoană de încredere să vă colecteze corespondența și să deszăpezească aleile din fața casei;

● Dacă plecați pentru o perioadă scurtă, puteți aprinde luminile, radio-ul sau televizorul;

● Nu lăsați indicii despre bunurile deținute în locuință, prin depozitarea ambalajelor acestora la vedere – pe balcon, la ușă, lângă pubela de resturi menajere. Aveți grijă și în tren!

● Nu lăsați servieta sau bagajele nesupravegheate, pe scaun, în compartiment, pe culoarul vagonului ori în sălile de așteptare ale gărilor! Evitați să ațipiți în tren ori în sălile de așteptare;

● Dacă discutați cu persoane necunoscute în timpul călătoriei ori așteptați în gări și aerogări, nu-i dați detalii despre bunurile de valoare. (Petrișor Cană)
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate