Editura Evenimentul si Capital

Medicii care nu se vaccinează, ameninţaţi că rămân pe bară

b7e011ae9c92cab0f8fb63364b7f9a5e
Autor: | | 29 Comentarii | 0 Vizualizari

O adresă remisă de către Ministerul Sănătăţii către toate direcţiile de sănătate publică din ţară impune personalului medical să se vaccineze împotriva gripei porcine.

În caz contrar, medicilor de familie le va fi desfăcut contractul de muncă cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), iar celor din spitale li se va interzice prezenţa la patul bolnavului. Majoritatea medicilor consideră că măsura este un abuz.

Evz.ro a realizat Harta interactivă a evoluţiei virusului în ţară
„Este ceva nepermis”, spune doctorul Ioan Sârbu, directorul Spitalului Militar din Capitală. El este de părere că măsura este abuzivă şi că, înainte de a fi o impunere, Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit „ să ducă muncă de convingere cu personalul medical”.
„Din punctul meu de vedere, este bine ca personalul medical să se imunizeze, deoarece intră în contact cu pacienţi, iar responsabilitatea este mare. Dar adresa ministerului putea să fie o recomandare şi nu o impunere, pentru că, până la urmă, fiecare face ce vrea”, doctor Ioan Sârbu, directorul Spitalului Militar din Capitală.
Medicul Ioan Sârbu spune că măsura ministerului poate fi interpretată şi ca o formă de încălcare a actului medical. „Oricărei persoane supuse unui act medical trebuie să i se ceară acordul în acest sens. Nu poţi să obligi pe cineva să se vaccineze”, precizează directorul Spitalului Militar. „Vaccinarea contra gripei noi e, deocamdată, una voluntară, şi nu obligatorie. În aceste condiţii, fie care cetăţean are dreptul să aleagă dacă vrea sau nu să se imunizeze, medicii sunt şi ei cetăţeni şi au aceleaşi drepturi”, comentează medicul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, care este de părere că doctorii care refuză să se vaccineze şi îşi asumă riscul de a se îmbolnăvi nu trebuie forţaţi pentru că „nu suntem sub dictatura sănătaţii publice”. Cozile panicii Comentarii în rândul medicilor sunt şi cu privire la afluenţa persoanelor care, în acest week-end, au dorit să se imunizeze împotriva virusului A/H1N1. din punctul de vedere al medicului Ioan Sârbu, „cozile infernale au fost induse de panică”, iar situaţia ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Sănătăţii s-ar fi adresat mai întâi medicilor de familie şi ar fi anunţat populaţia că, de la începutul săptămânii, se poate adresa fiecărui doctor de familie în parte pentru a se vaccina”. De partea cealaltă, oficialii MS reclamă faptul că doctorii de familie descurajează imunizarea pacienţilor şi nu ştiu care sunt categoriile de risc ce ar trebui vaccinate contra gripei noi.
„În cabinete ale doctorilor de familie controlate în Bucureşti am găsit medici care îşi propuseseră să vaccineze mai mult vârstnici, cu toate că tinerii sunt în pericol mai mare din cauza gripei noi”, afirmă Maria Niţescu, director al Direcţiei de control din MS.
În plus, sunt medici de familie acuzaţi de pacienţi că îi trimit să-şi cumpere seringi pentru a fi vaccinaţi. „Părerea mea e că doctorii care imunizează mai ales bătrâni nu au suficient vaccin şi sunt obligaţi să facă o oarecare prioritizare. În Bucureşti şi Ilfov au început să apară deficienţe în distribuirea vaccinului”, spune medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie. (Geta Roman)

Loading...
Pagina 1 din 2


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Gripa porcină

libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate