Editura Evenimentul si Capital

Medici şi… altfel de medici…|România cititorilor

Autor: | | 0 Comentarii | 785 Vizualizari

Nu am idee cât de mulţumiţi de promisiunile măririi salariilor sunt, până la urmă, medicii din reţeaua sanitară de stat, în schimb, sunt sigur că sunt foarte puţini cetăţenii care ar şti să spună cine este la ora actuală ministrul culturii. Vă puteţi întreba, pe bună dreptate, ce legătură poate fi în România între nevoile breslei medicilor şi autoritatea supremă din cultura acestei ţări. Aparent, niciuna.

Ca atare, asemănarea întâmplătoare dintre cele două ramuri de activitate, sănătate şi cultură, îmi permit s-o evidenţiez pe scurt în acest articol, doar pentru a fi, în continuare, mai uşor înţeles de eventualii mei cititori.

În pofida faptului că nu s-a auzit mai deloc de vreo emana- ţie vocală memorabilă din partea diriguitorilor sectorului Cultură, recent, parlamentarii noştri tocmai au votat mărirea cu 30% a salariilor de bază ale tuturor bugetarilor din bibliotecile naţionale şi muzeele de importan- ţă naţională ale ţării. Până aici, toate bune şi frumoase.

Însă întrebarea cheie, care s-ar cădea a fi pusă acum, este „de ce acelaşi procent de evoluţie salarială pentru toţi, la grămadă?”. Fiindcă demersul de a-i tasa pe toţi, otova, în cenuşiul amorf al aceluiaşi nivel de creştere salarială, este un rezultat ce nu poate fi izvorât decât dintr-o gândire comunistoidă!

Ceea ce nici nu-i de mirare în actuala conjunctură a politicii interne! Trebuie să fac cunoscut, dacă mai este cazul, că în marile aşezăminte naţionale de cultură şi artă sunt adăpostite numeroase valori materiale inestimabile (unele sunt încadrate în categoria „tezaur”), de sănătatea cărora şi menţinerea lor în bună stare de conservare se ocupă - în laboratoare moderne de conservare/ restaurare – specialişti formaţi şi atestaţi atât în ţară, cât şi peste hotare (mai ales după 1990).

În general, este vorba de ample specializări postuniversitare de durată ale unor absolvenţi de facultăţi cu profil artistic (de ex. pictură de şevalet sau murală, grafică, sculptură, textile ş.a.) sau cu profil ştiinţific (chimie, fizică ş.a.), dedicaţi acestei profesii delicate.

Asemenea medicilor, toţi aceşti adevăraţi „doctori” care, folosindu-se şi de înaltă tehnologie, cercetează, resuscitează şi asigură sănătatea bunurilor cultural-artistice cu valori de patrimoniu cultural naţional, pe lângă stăpânirea dexterităţilor specifice, au capacitatea de a interpreta corect rezultatele analizelor fizico-chimice şi radiologice, pentru a evalua cu exactitate starea de moment a unui exponat aflat în suferinţă, înainte de a avansa - în cadrul unor comisii pluridisciplinare – propriile propuneri concrete de tratamente necesare salvării obiectului.

Din păcate, la nivel naţional, numărul acestor specialişti de excepţie, care trudesc din pasiune într-un mediu toxic, bacteriologic, pentru care primesc de obicei un modest spor de toxicitate şi lapte, este întotdeauna prea mic pentru ca vocea lor să poată fi auzită la centru şi să obţină atenţia ce ar trebui să li se acorde. 

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1
Tag-uri: romania, medici, citiroriStirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
15:31 REACȚIA unui JUDECĂTOR despre REVOCAREA lui KOVESI: „Nu pot să nu remarc...” 14:30 TOADER reacționează în fața ACUZAȚIILOR. A făcut PUBLIC un RAPORT SECRET? 12:09 Actrița Oana Pellea are un mesaj pentru Tudorel Toader după RAPORTUL KOVESI: „Ce păcat, domnule Toader... mare păcat...” 10:54 Norica Nicolai prevesteşte ATACUL LA PREŞEDINTE! Nu poate refuza cererea ministrului Justiţiei 10:20 DEZVĂLUIRI de la VÂRFUL PSD. ADEVĂRUL despre REVOCAREA lui KOVESI a fost scos la LUMINĂ de un SENATOR 10:08 RAPORTUL prin care se cere REVOCAREA șefei DNA a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției. DOCUMENTUL OFICIAL 10:04 REVOCAREA ȘEFEI DNA. Câți români au urmărit anunțul lui Tudorel Toader 09:04 PLANUL SECRET al PSD pentru REVOCAREA lui KOVESI. Curtea Constituțională va fi IMPLICATĂ 22:22 Un nou MESAJ DE SUSŢINERE pentru Kovesi, de la nivel înalt. VIITOR STABILIT pentru şefa DNA: „Concluzia şi acţionăm” 21:21 Kovesi şi PRIMA REACȚIE după ANUNȚUL REVOCĂRII făcut de Toader. Ce a declarat șefa DNA. Este ALERTĂ în JUSTIȚIE! 20:56 „Bâlbâiala” pe tema REVOCĂRII Codruței Kovesi, opera Monicăi Macovei! Un judecător lansează ACUZAȚII FĂRĂ PRECEDENT 20:16 Procurorul care susține că 135 de colegi cer apărarea reputației profesionale: ”Vreau să-i dau un cap în gură! 19:55 Viorica Dăncilă, REACȚIE după cererea de REVOCARE Laurei Kovesi. „Nu CONTEAZĂ ce CRED eu. Trebuie o LUATĂ o DECIZIE” 16:57 Procurorul Negulescu este „client fidel” al Inspecției Judiciare: CERCETAT de 30 de ori până acum! 13:10 Iohannis, PRIMA REACȚIE despre REVOCAREA lui Kovesi. Președintele, ATAC DUR la Toader. „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul...” 11:42 DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE după anunțul lui Toader! Președintele Iohannis NU POATE REFUZA revocarea șefei DNA. Cum se vor arunca ZARURILE pentru Kovesi? 10:48 Parchetul General așteaptă publicarea raportului lui Toader. Ce spune Lazăr despre REVOCAREA șefei DNA 09:42 Toader, ANUNȚ cu privire la RAPORTUL despre șefa DNA. „Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil. Remediem și...” 23:27 Liderul Opoziției, ATAC DEVASTATOR la adresa lui Tudorel Toader: „Este avocatul penalilor” 20:08 Iohannis NU SUSŢINE REVOCAREA Laurei Kovesi. MESAJ PENTRU ISTORIE de la Cotroceni: „Lipsă de claritate”

Articole salvate