Editura Evenimentul si Capital

Declaraţiile unui medic sirian din România: "Plecările sunt comandate şi finanţate"

Un medic sirian din România vorbeşte despre criza refugiaţilor
Autor: | | 0 Comentarii | 3247 Vizualizari

Primăvara Arabă a adus Siriei vremuri de teroare. Aproape 250.000 de oameni şi-au pierdut vieţile în cei patru ani şi jumătate trecuţi de la începutul războiului civil. Patru milioane de sirieni şi-au părăsit ţara pentru a-şi găsi refugiu în Turcia, Liban sau Iordania.

Ultimul val de imigranţi sirieni a luat cu asalt Occidentul. I-au întâmpinat garduri de sârmă ghimpată, reacţii vehemente despre pericolul islamizării, dar şi nenumărate dovezi de solidaritate, informează pressone.ro.

Nadim Al-Hajjar (55 de ani) este chirurg de origine siriană şi s-a stabilit în România în 1991. El face o analiză a conflictului dintre trupele loiale regimului autocratic al lui Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi jihadiştii islamişti.

- Domnule Hajjar, există vreo perspectivă de rezolvare a conflictului din Siria?

- Nicio parte, nici cea pro-guvernamentală, nici cea anti-guvernamentală, nu e interesată, în realitate, de drama poporului sirian. Sunt interesate doar de rezolvarea propriilor interese în Siria şi în regiune. Ultimul lucru la care se gândesc este drama poporului.

Putem vorbi de un masacru, lumea stă şi se uită şi se face foarte puţin pentru a se opri această baie de sânge. Mi-e greu să spun asta, dar factorii influenţi în regiune nu se gândesc la drama poporului, ci doar la propriile interese.

- Aţi fost recent în Siria?

- Da, şi am văzut sărăcie, foamete, mizerie, dezordine, lipsa autorităţii statale, cozi interminabile la orice, mai ales la staţiile de petrol. Stai două-trei zile la coadă pentru un plin de benzină. Toată lumea e înarmată, nu mai ştii cine luptă cu cine. E un haos total. Poţi să-ţi pierzi viaţa în orice moment, fără să se intereseze nimeni de tine.

- Mii de sirieni au ales o călătorie riscantă spre Occident. UE discută despre cote de repartizare a refugiaţilor...

- Oamenii pleacă indiferent că sunt din zonele implicate direct în conflict militar sau din zone mai îndepărtate, unde nu mai găsesc soluţii pentru a supravieţui, nu au din ce, nu au cu ce. Discuţia n-ar trebui purtată în zona împărţirii procentuale a emigranţilor între ţările europene.

UE ar trebui să se implice prin influenţele pe care le-ar putea avea asupra factorilor decizionali. SUA şi Turcia, împreună cu Arabia Saudită şi Qatar, formează un pol anti-guvernamental. De cealaltă parte, este guvernul împreună cu aliaţii lui, Iranul, China şi Federaţia Rusă. Responsabilitatea este împărţită în egală măsură.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate