Medic: „Opriți aceste crime! Vaccinați-vă copiii!”

Medic: „Opriți aceste crime! Vaccinați-vă copiii!”

În România secolului XXI avem aproape 200 de morți din cauza rujeolei și a gripei, boli prevenibile prin vaccinare. Pentru că, la noi, rata de imunizare a populației a scăzut alarmant de mult. „Vina” pentru această situație se împarte în autoritățile care de ani de zile nu reușesc să distribuie la timp vaccinurile din Programul Național de Imunizare și curentul antivaccinist, care nu are argumente științifi ce, dar în plasa căruia cad mulți părinți. În spatele acestei crize, însă, se ascunde una și mai profundă. Pentru că nevaccinarea copiilor pune în pericol întreaga societate, arată specialiștii.

Consecințele dramatice ale imbecilității antivacciniste: am văzut o mamă a cărei fetiță de 11 luni a murit după ce a contactat rujeolă în spital. Unde au mai fost trei bebeluși morți de rujeolă. Opriți aceste crime! Vaccinațivă copiii!” este strigătul disperat al medicului Liana Pleș (foto) care nu poate înțelege de ce în ziua de azi se moare din cauza unei boli prevenibilă prin vaccinare. Reacțiile la comentariul ei au apărut imediat.

„Mamele moderne care citesc pe internet tot felul de prostii or să aducă România la nivel de Ev Mediu. Mai e foarte puțin până la ciumă”, scrie o mămică. „Regretabilă alegere a mamelor „moderne”. Foarte multă manipulare și prostie în țara asta. Din păcate, manipularea are și mai mare succes atunci când lideri de opinie sunt așa-zisele vedete care știu tot. Cred ca soluția este ca vaccinarea să devină obligatorie”, spunea o alta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca să împiedice propaganda antivaccinare, medicii, atât cei de familie cât și cei de la secțiile de Boli Infecțioase de la mai multe spitale din țară, s-au apucat să facă grupuri pe Facebook și pagini pe internet pentru a veni în întâmpinarea părinților care au întrebări. Vă dau două exemple de astfel de inițiative: Grupul de pe Facebook „Vaccinuri și Vaccinare - clarificări și sprijin pentru părinți” și pagina www.proimunizare.ro.

 

Epopeea mult așteptatei legi a vaccinării

Vaccinarea obligatorie a copiilor poate fi introdusă, însă, doar printr-o lege. În România, însă, Legea vaccinării, la care se lucrează din toamna lui 2015 și era gata la jumătatea anului următor, zace din noiembrie 2017 în sertarele unor comisii de la Camera Deputaților.

Asta pentru că de la „nașterea” ei și până acum am schimbat 4 miniștri ai Sănătății (începută pe vremea lui Nicolae Bănicioiu, pasată apoi de Patriciu Achimaș- Cadariu lui Vlad Voiculescu, iar de la el la Florian Bodog) și tot atâtea Guverne, niciunul nu și-a asumat-o direct, prin Ordonanță de urgență.

Ci au tot amânat-o, până când Florian Bodog, la finalul celui de-al doilea mandat al său, a trimis-o în sfârșit la Parlament. Senatorii au votat-o într-o lună. Dar deputații, mai precis, cei de la Comisiile de Bugetfinanțe, la cea Juridică, de Disciplină și imunități și cea pentru Egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, o amână și o țin în sertare de aproape 8 luni. În atari condiții, legea nu prea mai are șanse să fie dezbătută în plen și aprobată în actuala sesiune parlamentară. Poate la toamnă. De ce nu se grăbesc deputații? Pentru că se țin de „comitete și comiții”, vorba lui Caragiale.

 

De 8 luni, în sertarele deputaților

„Am avut o lege pe care am avut numeroase dezbateri. Am avut întâlniri cu ONG-urile care constestau anumite prevederi legate de obligativitate. În urma multiplelor întâlniri, au rezultat amendamente, care au venit din tot spectrul politic. Aceste amendamente, care au fost depuse de către parlamentari sau de către grupuri parlamentare au trebuit, la rândul lor, să fie dezbătute cu ONG-urile şi cu specialiştii”, a arătat deputatul doctor Florin Buicu, șef al Comisiei de Sănătate din Cameră, la Conferinţa Naţională RoVaccin 2018.

El susține că legea nu e de fapt blocată, ci că deputații o „îmbunătățesc” . Deja se pare că din „obligativitatea vaccinării” a mai rămas „obligativitatea informării”, ceea ce medicii fac deja, fără să le-o impună vreo lege.

„Faptul că nu a trecut legea, nu înseamnă că legea este blocată. Au existat multiple formulări şi multiple variante de la obligativitatea vaccinării, la obligativitatea informării, consimţământ informat sau consimţământ prezumat, lucruri care ţin şi de etica medicală. Nu vrem o lege doar de dragul de a avea o lege. Trebuie să avem o lege care să fie, în primul rând, acceptată, apoi, implementată. Ce ştiu este că avem consens pe obligativitatea informării. Atât medicul va fi obligat să informeze pacienţii despre tot ceea ce reprezintă produsul, cât şi la nivelul părinţilor. În ceea ce priveşte sancţiunile, nu am trecut de acest punct, probabil că vor exista sancţiuni legate de lipsa informării. Încă nu avem un consens legat de obligativitatea vaccinării”, mai spunea, la același for de la sfârșitul lunii martie, Florin Buicu. De atunci, niciun cuvânt în plus și nici vreo mișcare pe la comisii.

 

Medicii de familie: „E criză de vaccinuri!”

De legea vaccinării nu e nevoie doar pentru ca părinții să fie obligați să-și vaccineze copiii, ci și pentru că ea prevede că statul este obligat să distribuie la timp vaccinurile din Programul Național de Imunizare și că rebuie să aibă și stocuri pentru respectivele vaccinuri, care să ne asigure liniștea măcar pentru un an.

Asta ar fi salvarea în condițiile în care, de vreo cinci ani încoace, suntem copleșiți de o veșnică criză a vaccinurilor, în care statul și medicii care fac imunizarea sunt, ciudat și incorect, în război, nu de aceeași parte.

Deunăzi, medicii de familie, prin vocea președintei Asociației de București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, au făcut publică o listă în care arată că în aproape jumătate din județele țării nu mai sunt vaccinuri ROR, în unele chiar de luni bune. La fel și pe alte vaccinuri. Ministerul Sănătății, de cealaltă parte, susține că situația nu este reală și că, dacă există sincope, nu e vina lor.

Din păcate, a început să lipsească și vaccinul nou, cel mai nou introdus în schemă, Prevenarul, pentru pneumococ (...) Asta este situația. Marea majoritate a județelor României, după cum vedeți, nu au la ora asta în stocuri și mai e de spus, așa cum am menționat (...) că niciun județ din țara asta n-a primit în ultimii 2 ani HPV, deși este în programul de vaccinare, pentru că nu s-au alocat fonduri pentru asta. Că Tetraximul care se face la vârsta de 6 ani expiră în septembrie, deci aceste stocuri trebuie obligatoriu înnoite, și că nu există vaccin contra plăgii tetanice pe care să-l putem folosi măcar în rural, de 6 sau 7 ani. Pacienții nu-și pot face acest vaccin decât dacă- și cumpără, dar nu prea se găsește, sau dacă se duc la camera de gardă a unui spital cu chirurgie sau infecțioase, dacă aceștia își procură”, spunea, la TVR, dr. Sandra Alexiu.

 

Ministerul Sănătății: „Nu e criză!”

De partea cealaltă a baricadei, Ministerul Sănătății spune - culmea - că nu e criză. Că stăm destul de bine cu aprovizionarea și că, oricum, dacă sunt dificultăți temporare de distribuire a vaccinurilor e și din vina producătorilor, importatorilor sau distribuitorilor, după caz, care nu respectă programul de livrare pe care singuri și l-au stabilit.

Începând cu data de 31 mai 2018, a început livrarea către direcțiile de sănătate publică a 410.000 de doze de vaccin ROR pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar şi a celor restanţi, conform calendarului transmis de către furnizorul de vaccin la Ministerul Sănătății. De asemenea, joi (ieri, n.r.) se va încheia procesul de livrare a celor 198.000 de doze de vaccin hepatitic B, care se utilizează în maternități pentru imunizarea nou-născuților. Până la sfârșitul lunii iunie, direcțiile de sănătate publică vor primi 225.000 de doze de vaccin hexavalent pentru a fi distribuite medicilor de familie. De asemenea, următoarea tranșă de livrare a vaccinului DTPa este preconizată în a doua parte a acestui an, astfel încât să asigure continuitate în aprovizionare cu acest tip de vaccin la nivel național”, arată reprezentanții Ministerului Sănătății, într-un punct de vedere oficial transmis EVZ.

 

Copiii - transmițătorii „eficienți” ai virusului gripal

 

Scăderea numărului de copii vaccinați în România ar trebui să fie un mare semnal de alarmă, atât pentru specialiști, cât și pentru autorități. De ce ne spune unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniu.

 

Familiile cu copii la școală sunt de două ori mai expuse

„Virusul gripal se răspândește ușor pe cale aeriană la copiii din colectivități, însă, prin natura sa contagioasă, ajunge cu ușurință și la adulți: la profesori, părinți și bunici – aceștia reprezentând o categorie extrem de vulnerabilă. Familiile cu copii la școală sunt de două ori mai expuse la infecția cu virus gripal. Persoanele mai în vârstă și care suferă și de alte afecțiuni cronice pot dezvolta complicații grave care le pot pune viața în pericol. Vaccinarea antigripală a copiilor este eficientă și sigură, oferind protecție în primul rând pentru copii și poate să limiteze numărul îmbolnăvirilor și în rândul adulților”, menționează dr. Anca Drăgănescu (foto), medic primar pediatru, specialist boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase (INBI), Prof. Dr. „Matei Balş” și președintele Asociației Pro Imunizare.

Tot ea spune că nu e cazul să cădem pradă mitului prea des vehiculat, acela că dacă suntem sănătoși sigur n-o să răcim vreodată. „Chiar și adulții sănătoși, părinții, sunt expuși îmbolnăvirii, putând dezvolta forme severe de boală”, spune dr. Drâgănescu.

Aproape 200 de morți și 150.000 de cazuri, la rujeolăși gripă

Consecința acestei crize interminabile, cu toate aspectele ei menționate până acum, este însă una incontestabilă: rata de vaccinare în România a scăzut - spun sursele EVZ - cu mult sub 75%.

Iar efectele acestui fapt se văd în datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, care arată, spre exemplu, că până la data de 04 iunie 2018, în România au fost înregistrate 13.762 de cazuri de rujeolă, din care 55 de decese datorate acestei boli. Cea mai mică victimă a fost un copil de doar 3 săptămâni care nici măcar n-ar fi putut fi vaccinat, în condițiile în care prima doză de vaccin ROR se face la vârsta de un an.

La gripă, o boală extrem de contagioasă care este tratată ca fiind una banală, deși în realitate e extrem de periculoasă, datele arată poate cel mai bine cât de gravă este problema. De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate, în România, peste 135.000 de cazuri de infecții respiratorii acute, dintre care 129 decese confirmate cu virus gripal.

Ultimul dintre ele a fost înregistrat pe 16 mai 2018. Era vorba de o femeie în vârstă de 19 ani, din jud. Olt, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal.

 

„Copiii și adulții trebuie să se imunizeze”

La rândul său, Dr. Marin Burlea (foto), președintele Socetății Române de Pediatrie, arată: „Ca medic pediatru consider că vaccinarea copiilor, conform calendarului național, este absolut esențială. Susțin, de asemenea, ca adulții să opteze pentru vaccinurile specifice pentru ei, întrucât aceste imunizări sunt protective în diverse epidemii (gripă, etc.) sau în situația unor călătorii în țări cu factori de risc. Cei care pledează împotriva vaccinărilor dovedesc ignoranță și poate, rea credință. Copiii sunt predispuși să contacteze infecții din cauza unei capacități scăzute de apărare. Aceste capacități proprii se cristalizează diferențiat prin contactarea unor afecțiuni virale”.

Demonstrație: Vaccinarea copiilor protejează comunitatea

Argumente științifice pentru cât de importantă este vaccinarea copiilor pentru întreaga comunitate găsim în experiența britanică. Totul a pornit de la introducerea vaccinului pneumococic. „Am făcut o campanie imensă de vaccinare contra meningitei pneumococice. În 1998, Marea Britanie a fost prima țară care a introdus acest vaccin. Am fost în școli, am vaccinat toți copiii, am fost la grădinițe, am vaccinat pe toată lumea, de până la 17 ani” a explicat, într-un interviu acordat în exclusivitate EVZ, dr. David Salisbury, fostul șef al Programului Național de Imunizare din Marea Britanie (până la finalul lui 2013).

Rezultatele acestei campanii s-au văzut imediat. „În săptămâni de la declanșarea campaniei am putut vedea că numărul cazurilor de meningită pneumococică începuse să scadă. Nu doar la copii, ci și la categoria de vârstă de peste 18 ani. Nici ei nu mai făceau boala. Deci, imunizând un grup populațional, prin care virusul era răspândit, i-am protejat și pe cei din afara grupului țintă. Aici se vede că vaccinurile nu protejează doar indivizii, ci protejează comunitatea”, punctează expertul. Doi ani mai târziu, au repetat experiența contra rotavirusului. „Este cel mai comun virus care provoacă diaree la copiii mici. În țările industrializate, zeci de copii mor din cauza rotavirusului. În țările din lumea a treia milioane de copii mor din cauza lui”, arată David Salisbury. Efectul a fost același.

Ca să demonstreze clar că, vaccinând copiii, ajuți și grupul de vârstă între 18 ani și 65 de ani, au mai făcut o încercare, de data aceasta exclusiv cu acest scop. Pe vaccinul antigripal. Cum oprești răspândirea gripei „Persoanele între 18 și 65 de ani, unele cu afecțiuni cronice, pur și simplu nu vin să se vaccineze! Doar cel mult 40-50% dintre ei se vaccinează. În fiecare an, orice campanii făceam, acest procent nu creștea, deși pot avea afecțiuni cronice, cardiace, respiratorii, renale etc. Apoi, aveam categoria femeilor însărcinate, care nici ele nu erau receptive. 40% se vaccinau”, arată David Salisbury.

Programul pilot a fost realizat așa: au fost alese mai multe orașe, în jumătate dintre ele au fost vaccinați aproape toți copiii de la 6 luni la 17 ani, prin medici de familie, la grădiniță și la școală, în celelalte a fost lă- sat la latitudinea părinților să- și imunizeze odraslele.

„Ne-am gândit așa: dacă nu poți să vaccinezi aceste persoane, atunci hai să facem cumva ca să nu ia gripa. Prin vaccinarea celorlalți. Și cine răspândește gripa? Acei copilași năzdrăvani! Copiii sunt cei care răspândesc gripa. Deci, strategia a fost că dacă nu reușești să-i convingi pe cei din grupurile de risc să se vaccineze, atunci trebuie să oprești răspândirea bolii înainte să ajungă la ei. (...) Unde am vaccinat în școli, numărul de consultații la medicul de familie a scăzut cu 94%, rata de prezentare la camera de gardă cu probleme respiratorii - cu 74%, cea de internare în spital - cu 93% și cea de admitere la terapie intensivă - cu 76%, la copiii cu vârsta între 5 și 10 ani. O reducere uriașă! Dar, efectele s-au văzut și la cei peste 17 ani. Numărul de cazuri prezentate la medicii de familie a scăzut cu 59%, la celelalte categorii de servicii medicale între 21 și 46%. Deci, vaccinezi „răspânditorii” și-i protejezi pe toți ceilalți”, spunea specialistul britanic.

 

Cât de periculoasă este gripa, în funcție de ce afecțiune ai

„Dacă te încadrezi în oricare dintre grupurile de risc, ai de 11 ori mai multe șanse să mori din cauza gripei decât dacă nu ești în aceste grupe de risc. Dacă ai o boală cronică renală, șansele să mori din cauza gripei sunt de 18 ori mai mari. La boli respiratorii – de 7 ori, la boli de ficat ai de aproape 15 ori mai multe șanse ca gripa să-ți fie fatală. Dacă imunitatea îți este suprimată, atunci ai de 50 de ori mai multe șanse ca gripa să te ucidă”, a arătat dr. David Salisbury.