Editura Evenimentul si Capital

MĂSURI ANTITERORISTE la frontieră. Va fi COȘMAR pentru ȘOFERI

Autor: | | 3 Comentarii | 1591 Vizualizari

Veste de coşmar pentru şoferi: intră în vigoare măsuri antiteroriste la frontieră dispuse de Comisia Europeană, după atentatele de la Paris - în noiembrie 2015 și Bruxelles - martie 2016, care înăspresc controalele la graniţă. La intrarea în toate statele UE, de pe 7 aprilie vor fi verificate, sistematic, prin Interpol, persoane, autovehicule şi bagaje pentru a preveni punerea în pericol a securitatății în spaţiul Schengen. Poliţia de Frontieră Română avertizează că se vor face controale la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre, aplicate şi de Ungaria şi Bulgaria, ceea ce va conduce la creşterea timpilor de aşteptare. În contextul în care se apropie sărbătorile pascale, autorităţile române au transmis că au luat măsuri pentru a face faţă afluxului mare de persoane şi autovehicule care intră şi ies din ţara noastră.

Veste de coșmar pentru șoferi: autoritățile iau măsuri antiteroriste la frontieră ceea ce va conduce la creșterea timpului de așteptare în vămi. Așa cum a anunțat Poliția de Frontieră Română, din 7 aprilie intră în vigoare Regulamentul 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de către Parlamentul European și Consiliul Europei, după atentatele de la Paris, din noiembrie 205 și Bruxelles, din martie 2016, soldate cu 160 de morți. Drept urmare, autoritățile de control la frontieră din statele Uniunii Europene (UE), inclusiv Poliţia de Frontieră Română, vor efectua verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre.

Despre importanța acestei măsuri vorbit, pe 7 martie 2017, Carmelo Abela, ministrul maltez al afacerilor interne și securității naționale, după ce Consiliul a adoptat regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen: „Consolidarea controalelor la frontierele noastre externe reprezintă un instrument important pentru combaterea amenințării teroriste în Europa și pentru îmbunătățirea securității cetățenilor noștri. Verificările sistematice la frontierele externe ne vor furniza un mijloc prin care să abordăm riscurile potențiale pentru securitatea internă, inclusiv cele reprezentate de luptătorii teroriști străini care se întorc în țările lor”.

Drept urmare, de atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, vor fi verificate documentele de călătorie și vor fi consultate bazele de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE . Mai exact, cetățenii UE și membrii familiilor lor care nu sunt cetățeni ai UE.

Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informații Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD), precum și bazele de date naționale, transmite Poliția de Frontieră.

„Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătățirii securității Uniunii Europene și a cetățenilor acesteia. Această obligație se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime și terestre), atât la intrare, cât și la ieșire, precum și pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne (Punctul 9 din Regulametul 458/2017)”, se arată în comunicatul Poliției de Frontieră.

Măsura comisieie europene intră în vigoare înainte de Sărbătorile Pascale și de sezonul estival, perioade în care crește afluxul de persoane și mașini care trec granițele țării. În acest context Politia de Frontieră Română avertizează că se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere, mai ales că și autoritățile de frontieră din statele vecine, Ungaria și Bulgaria, vor implementa aceste măsuri,

De asemenea, autoritățile române se așteaptă la creșterea timpului de așteptare și pe aeroporturile international, din cauza numărului mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră aeroportuare, în special în perioada sezonului estival. Asta pentru că recomandările la nivel european privind modul de efectuare al controlului la trecerea frontierelor externe se face în raport cu amenintarile teroriste.

Pentru a face față aglomerației din vămi, Poliția de Frontieră Română transmite că a luat „toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ, fiind depuse toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători”.

Astfel, a fost suplimentat numărul personalului la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X