MĂSURI ANTI-HOȚI pentru călători. Ce metode folosesc INFRACTORII „VOIAJORI”

MĂSURI ANTI-HOȚI pentru călători. Ce metode folosesc INFRACTORII „VOIAJORI”

Trenul rămâne, încă, una dintre cele mai populare căi de a ajunge la cei dragi sau în diferite destinații turistice. De aceea, mulți dintre români preferă să meargă pe calea ferată. De acest lucru nu sunt străini nici „hoții voiajori” care urmăresc călătorii și profită de oboseala sau de buna lor dispoziție. Polițiștii de la Direcția Transporturi din cadrul Poliției Române știu care sunt „mendrele” infractorilor și au transmis o serie de sfaturi menite să descurajeze hoții și să îi ajute pe călători.

În perioada sărbătorilor de iarnă, dacă alegeţi să călătoriţi cu trenul, polițiștii vă recomandă să ţineţi cont de o serie de sfaturi ce vă pot scuti de griji pe timpul călătoriei.

Pe baza informațiilor furnizate de Direcția de Poliție Transporturi,  Poliţia Română a întocmit o listă cu o serie de măsuri de care merită să țineți cont, în timpul călătoriei pe calea ferată:

- Urmăriţi prognoza meteo şi nu plecaţi la drum dacă se anunţă ninsori abundente!  Există riscul să rămâneţi înzăpeziţi. Informaţi-vă asupra mersului trenurilor sau întârzierile de trenuri cauzate de starea vremii.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Evitaţi să parcurgeţi distanţe lungi şi greu accesibile în zone unde există pericolul de blocaj sau accidente cauzate de căderi masive de zăpadă.

- În cazul în care urmaţi un tratament medicamentos, verificaţi dacă aveţi la dumneavoastră medicamentele necesare pe timpul călătoriei.

- În gări şi aerogări, asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete ori în alte puncte aglomerate din gară, pentru a preveni furturile de bagaje şi din buzunare.

- Priviţi întotdeauna în jurul dumneavoastră când scoateţi banii! Nu expuneţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră şi observaţi reacţia persoanelor din jur când manipulaţi valori.

- Nu lăsaţi servieta sau bagajele nesupravegheate, pe scaun, în compartiment, pe culoarul vagonului ori în sălile de aşteptare ale gărilor! Evitaţi să aţipiţi în tren ori în sălile de aşteptare, dacă nu sunteţi în compania altor persoane cunoscute!

- Nu achiziţionaţi bunuri de la vânzătorii ambulanţi!

- Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

- Dacă discutaţi cu persoane necunoscute în timpul călătoriei ori aşteptării în gări şi aerogări, nu-i acordaţi detalii despre bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră.

- Nu consumaţi băuturi, cafea ori alte alimente oferite de alt pasager în timpul călătoriei! Acestea pot conţine substanţe stupefiante ce pot cauza somnolenţă ori stare de inconştienţă.

În cazul în care aţi fost martorul ori victima unei infracţiuni comise în trenurile de călători, în staţiile CFR ori în aerogări, adresaţi-vă urgent celei mai apropiate unităţi de poliţie transporturi, încercând să aduceţi la cunoştinţa poliţiştilor toate detaliile care pot duce la soluţionarea cauzei!