MĂRTURISIRE de credinţă. Daniel Savu: Cum poate un fost ofiţer SRI, în prezent senator, să controleze Serviciul Român de Informaţii

MĂRTURISIRE de credinţă. Daniel Savu: Cum poate un fost ofiţer SRI, în prezent senator, să controleze Serviciul Român de Informaţii

Senatorul PSD Daniel Savu, explică, într-o postare pe blogul său, cum poate un fost ofiţer SRI, în prezent senator, să controleze Serviciul Român de Informaţii, vorbind chiar despre sine.

El precizează că a simţit nevoia să aducă aceste lămuriri, deoarece "în ultima perioadă, cu atât mai mult după demisia lui George Maior şi acuzaţiile Elenei Udrea la adresa generalului Florian Coldea, s-au intensificat punctele de vedere exprimate în spaţiul public despre faptul că, prin prestaţia sa, Comisia parlamentară de control a SRI nu ar controla de fapt Serviciul Român de Informaţii. În plus, în opinia mai multor comentatori, Comisia ar fi cea controlată de SRI, existând chiar “legende”, bazate pe declaraţii ale unui fost director SRI, Virgil Măgureanu, vechi de-acum aproape 20 ani".

Daniel Savu ţine să amintească, pe blog, că după ce timp de nouă ani s-a "pus în slujba ţării", în 1999 a decis să îşi dea demisia din SRI, deoarece toată cariera sa ar fi stat la discreţia unor şefi vremelnici care s-ar fi perindat pe la conducerea serviciului. A intrat în politică şi pentru că a considerat că are experienţa şi expertiza în domeniul siguranţei naţionale, colegii săi de partid l-au ales să facă parte din Comisia de supraveghere a activităţii SRI

"În prezent, opinia publică se întreabă în emisiuni televizate şi pe facebook cum e posibil ca un fost ofiţer SRI să controleze SRI. Eu, fostul ofiţer SRI, care mi-am dat demisia tocmai pentru a îndrepta nişte lucruri despre care nu eram de acord cum funcţionează, cred că prin întreaga mea activitate am dovedit că nu sunt sluga SRI, nu sunt coordonat de nimeni, ci doar de propria mea conştiinţă. În acelaşi timp, cred cu tărie că pentru a controla un sistem precum cel al siguranţei naţionale este necesar să ştii cum funcţionează, să ai cunoştinţele necesare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dau un singur exemplu: există o dezbatere întreagă despre ancheta internă pe care Serviciul Român de Informaţii o derulează în prezent faţă de acuzaţiile lansate de Elena Udrea în spaţiul public. Ancheta este premergătoare audierii conducerii interimare a SRI în faţa Comisiei parlamentare. Pentru corecta înţelegere a mecanismelor, trebuie să explic că nu poate fi vorba în niciun caz de o anchetă de genul “Coldea îl controlează pe Coldea”. Serviciul Român de Informaţii are propriul său sistem de protecţie internă, care trebuie să elaboreze acum un raport detaliat. Acesta va reprezenta un suport de informare şi analiză pentru audierea la Comisie.

Sunt convins că profesioniştii ce vor elabora acest raport nu îşi vor pune în pericol întreaga carieră pentru a mistifica sau omite fapte care ar putea să incrimineze un şef aflat temporar în funcţie. Cunosc felul în care lucrează ofiţerii din sistemul intern de protecţie al SRI, (în mod logic, aici ar trebui să explic cui se subordonează, dar nu pot să o fac, pentru că vorbim totuşi de servicii secrete şi nu de servicii publice) şi de aceea afirm că am totală încredere în acest tip de raport , care dă greutate şi credibilitate oricărei audieri parlamentare. Aceasta nu se poate baza doar pe întrebările politicienilor, ci trebuie să aibă ca repere rapoarte de specialitate", scrie Daniel Savu, pe blog.