Editura Evenimentul si Capital

MĂRTURII CUTREMURĂTOARE în cazul Bodnariu. Tatăl E OBLIGAT să-i vadă zilnic pe cei care l-au despărțit de copiii săi

Marius Bodnariu a vorbit despre durerea sa cu realizatoarea TVR Irina Păcurariu
Autor: | | 4 Comentarii | 10120 Vizualizari

În Norvegia, pentru a deveni familie "surogat" este nevoie doar de studii economice. Sistemul „protectiv” poate decide și că cei mici s-au adaptat bine în noile familii şi ar fi o traumă să revină în familia naturală. Printre soluții se ia în calcul repatrierea

Barnervernet, sistemul social norvegian, pare a fi un imens colos unde nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Legile par construite ca să-i servească interesele, şi, indiferent de hotărârea tribunalului, dreptul de veto în cazul copiilor stă în mâna Barnervernet. În doar trei zile petrecute în Norvegia, Irina Păcurariu, realizatoarea documentarului „În numele copilului”, de la TVR, s-a străduit să pună cap la cap mersul lucrurilor în Ţară Fiordurilor. „Cât de periculoşi trebuie să fi fost nişte oameni că să se considere că nu au voie să îşi audă copiii în zilele lor de naştere (au fost trei aniversări în ianuarie) sau de Crăciun? Pe fetele de 7 şi 10 ani nu le-au văzut de 3 luni aproape, de când s-a luat decizia luării sub protecţie. Ce li se spune acelor copii despre părinţii lor adevăraţi? Ce li se explică băieţilor de 2 şi 4 ani care îşi întâlnesc doar mama din când în când, stau cu oameni străini, sunt condamnaţi să judece situaţii absurde? Părinţii pot vedea doar bebeluşul, de două ori/săptămâna, la Bergen, un oraş la 200 km, pe un teritoriu neutru”, comentează Irina Păcurariu. Repatrierea ar fi soluțiile în cazul Bodnariu? „Da, exista si acesta varianta ca tema de negociere. Repatrierea copiilor in Romania, la familia lui Marius. In cazul cand se va ajunge la acesta solutie bineinteles ca se vor veni si ei dupa copii”, spune Irina Păcurariu. 

O lege dură

Oficialii au fost zgârciţi cu informaţiile. Norvegia are interzisă prin lege dezvăluirile dintr-un dosar în curs de soluţionare şi există posibilitatea unor incriminări penale dacă persoane implicate în cercetări fac publice documente sau declaraţii din anchetă. „A fost delicat să spunem povestea. Pe de o parte, din toate informaţiile pe care le aveam de la Ministerul Afacerilor Externe ştiam că sunt în curs demersuri oficiale, complicate şi sensibile. Nu cred că cineva care judecă lucrurile în ansamblu îşi poate permite să adune tot felul de declaraţii, unele imposibil de verificat, doar de dragul unui senzaţional de conjunctură. Am plecat acolo cu câteva întâlniri confirmate şi ce am urmărit a fost să dăm celor care vor urmări reportajul şansă de a trage propriile concluzii. Cu cât reuşeam să îi facem pe Marius şi Ruth să fie mai naturali, să spună mai multe despre ei, despre copii şi viaţă lor împreună, nu neapărat în contextul tragediei şi cu cât îi cunoşteam prin ochii apropiaţilor, cu atât mai bine înţelegeam cum s-a ajuns la această drama”, explică jurnalistă TVR.

Părinţii surogat… doar cu studii economice

Extrem de sensibil, cazul Bodnariu a împărţit românii în două. Unii denunţă abuzul Barnevernet, alţii aruncă vina în spatele familiei. Oricine însă îşi doreşte să vadă la faţă "sistemului” care a dus la asemenea decizie: să împărţi cinci copii, dintre care unul de câteva luni, în trei case diferite. „I-am văzut şi ascultat timp de câteva ore pe oficialii norvegieni făcând un fel de prezentare generală a sistemului Barnevernet. Conturau o societate ideală, în care există grijă şi asistenţă pentru orice familie şi copil. Şi din partea regiunii Sogn og Fjordane şi din perspectiva municipalităţii Forde unde locuiesc Ruth şi Marius Bodnariu au fost expuse rapoarte (le şi am dealtfel) cu detalii şi date statistice. Nu am auzit însă niciodată cuvântul iubire în toate aceste discursuri. Am aflat însă că pentru a deveni familie "surogat" este nevoie de studii economice. De ce nu artistice, filologice sau de istorie. De ce economice? Ca să le comunici competent copiilor pe care îi ai în îngrijire la câte sute de km sunt de părinţii care i-au adus pe lume, sau cât de departe le sunt fraţii de sânge? Sau că să decizi cartezian că eşti destul de bun că să fii mama sau tată pentru copii care nu sunt şi nu vor fi niciodată ai tăi?”, spune Irina Păcurariu.

Chiar dacă au dreptate în instanță, părinţii se mai pot lovi de o problema. Dacă într-un an, doi, un recurs la caz dovedeşte că familia naturală fie nu era de fapt vinovată, fie s-a corectat şi nu mai are de ce să fie pedepsită şi îşi poate primi copii înapoi există varianta să nu li se dea de fapt copiii. Acelaşi sistem „protectiv” poate decide că cei mici s-au adaptată bine în noile familii şi că ar fi o trauma să revină în familiile naturală, aşa că nu se mai aprobă redarea lor părinţilor.

Bodnariu, coleg cu cei care i-au luat copiii

„Aproape că nu te poţi pune în locul lor, al părinţilor Marius şi Ruth. Ea, mama, e că o umbră cu un zâmbet desenat pe faţă, care din când în când dispare şi ia formă unei dureri pe care începi să simţi şi tu, doar spectatorul ei. Ba i se luminează ochii când evocă scene din viaţă lor de dinainte de 16 noiembrie, ba se stinge complet când se trezeşte la realitatea că nimic nu mai este cum a fost. Totul a devenit caricatură suferinţei absolute, ascunsă stângaci în politeţe. El încerca să pareze mai tare, caută soluţii, ştie că sunt în lupta, că nu va fi simplu. Încearcă să facă faţă. E complicat”, povesteşte realizatoarea TVR.

„Marius Bodnariu munceşte la primăria din Forde şi este coleg cu o parte dintre cei care i-au luat copiii. Nimeni nu i-a spus vreodată că e în atenţia sistemului, că face greşeli, că nu e corect. Asistenta socială care a venit să îi anunţe că li s-au luat copiii este fosta colegă de şcoală a lui Ruth, au urmat împreună cursurile şi Ruth o surclasa la note. Se poate interpreta în fel şi chip. Comunitatea lor este foarte mică, sunt slăbiciuni umane care trebuie luate în calcul, invidii, răutăţi. Pe de altă parte sistemul nu recunoaşte uşor că cineva a greşit, că s-a luat o decizie eronată, că a existat un exces de zel. Mai degrabă, şi asta este probat de declaraţii, se caută argumente, uneori chiar din interogatorii revoltătoare luate copiilor, care să întărească eroarea, nu să o corecteze”.

„În numele copilului”, recorduri

Unul dintre materialele TVR difuzate exclusiv online despre cazul Botnariu a fost vizualizat de peste 1.250.000 de utilizatori. Un număr de 12 postări pe pagină de Facebook a TVR 1 au susţinut promovarea reportajului În numele copilului realizat de Irina Păcurariu şi pe care TVR 1 l-a difuzat în premieră vineri, 29 ianuarie, de la ora 21.00.

Irina Păcurariu mărturiseşte că se aştepta la numeroase reacţii în urmă difuzării reportajului la TVR şi a materialelor online, datorită încărcăturii emoţionale a subiectului. Totuşi, dată fiind situaţia delicată a cazului - a cărui anchetă este încă în desfăşurare - realizatoarea TVR subliniază că în tratarea subiectului trebuie să primeze moderaţia şi echilibrul, promiţând, totodată, să revină la poveste după finalizarea anchetei.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:49 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate