Editura Evenimentul si Capital

Mărturii cutremurătoare ale încă unui român grav bolnav, cu zilele numărate. Autoritățile din Sănătate mint cu cinism și condamnă 25 de români la moarte | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Spitalul Sfânta Maria din București găzduiește doar teoretic unicul centru de transplant de plămâni din România. Practic, deocamdată, nu găzduiește nimic în acest sens
Autor: | | 9 Comentarii | 4145 Vizualizari

Dintr-o ambiție prostească, cu consecințe criminale, autoritățile române sunt pe cale să le refuze bolnavilor de plămâni în stare critică șansa la viață!

Au decis să facă un centru de transplant în București, mișcare de paradă însă, pentru că în practică procedura se desfășoară cu o încetineală periculoasă pentru niște oameni care nu-și mai pot folosi decât 10% din capacitatea pulmonară.

La Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost deschis primul Centru de transplant de plămâni din România, anunțau de curând, cu aer victorios, autoritățile. În aceeași zi, un medic renumit a făcut turul așa-zisului centru cu reporterii de la o televiziune comercială. Spunea, sigur pe sine, că: „Teoretic, de mâine am putea face primul transplant pulmonar! Practic, pacienții trebuie să fie evaluați de echipa de pneumologi, să intre pe listă, să aibă loc o selecție a cazurilor, după care se poate face efectiv primul transplant pulmonar”.

Bolnavii, îngroziți de găselnița autorităților

Pacienții care sunt pe listele de așteptare la spitalul AKH din Viena, unde până acum se făceau astfel de intervenții și românilor, au fost chemați la București. Asta, în condițiile în care câțiva dintre ei au deja acordată finanțarea pentru transplant la spitalul universitar din capitala Austriei.

„Au insistat să venim la București, să fim consultați și selectați. Pentru noi a fost o mare problemă deplasarea asta. Mulți suntem dependenți de oxigen, trebuie să avem butelie și generator la îndemână. Să sunăm la ambulanță, să ne programeze pentru transport în Capitală. Nu-i la fel de simplu cum v-ați urca dumneavoastră în tren. Suntem pe listele de transplant pentru că avem capacitatea plămânilor scăzută la 10-15%”, ne spune unul dintre pacienții chemați la București. Și, totuși, au venit. Fiecare cum a putut. Unii chiar riscându-și viața și lăsând acasă butelia de oxigen care le e vitală. Marți și miercuri au fost la Spitalul Sfânta Maria. Iar discuția cu cei care vor să-i opereze i-a îngrozit.

Au așteptat ore în șir

„Ne-au spus că vor să ne facă ei transplantul de plămâni, dar n-aveau nici măcar hârtie să ne facă o electrocardiogramă. Am ajuns la spital la prima oră, am așteptat trei ore, abia pe la ora 9 mi-au recoltat sânge. M-au pus să stau într-un salon cu două paturi, dar cu o singură sursă de oxigen. M-am uitat la colegul de cameră și ne-am zis « asta e, facem cu schimbul ». Pe la 10 au venit șeful clinicii, încă doi medici și o asistentă. Au recunoscut, dar doar de față cu noi, bolnavii, nu cu presa, că ei nu sunt așa pregătiți să facă transplant, dar că n-au ce face dacă Viena refuză să ne mai opereze”, povestește, cu greu, omul.

„Ne-au spus că pe la ora 12 va veni un doctor de la Elias să ne evalueze. A ajuns pe la ora 14.00. Ne-a spus că e greu cu transplantul, că va urma o evaluare... Apoi ne-a informat că prima implantare o va face de fapt, un medic de la Hanovra, unde ar fi un mare centru de transplant, de care noi n-am auzit până acum. Și suntem de ani de zile pe lista de așteptare”, ne dezvăluie, cu respirația sacadată, pacientul. Și calvarul nu se terminase încă.

Plimbați prin trei spitale

Din spusele „evaluatorului”, bolnavul a aflat și cum vor decurge lucrurile. „Același medic de la Elias ne-a spus că ei intenționează să aleagă cel mai ușor caz și să-l opereze primul, ca să fie siguri de reușită. Noi, cei care putem pierde oricând lupta, mai stăm pe tușă: cu alte cuvinte. L-am întrebat, «Bine, dar unde ne operați? Că aici n-au nici hârtie de electrocardiogramă. » Răspunsul e incredibil: or să ne plimbe prin trei spitale. Adică, evaluarea se va face la Spitalul Elias, transplantul - la Sfânta Maria și recuperarea post transplant - la Fundeni, unde vor construi nu știu ce mare centru de recuperare post-transplant. Nu cred că a stat o oră cu noi toți. Din dosarul meu a frunzărit vreo două foi și nici pe alea nu s-a uitat prea bine. Apoi, ne-a explicat că pe la ora 16.00 va veni o rezidentă de-a dumnealui să stea de vorbă cu noi, ca să aprofundeze cazurile. Și-a plecat”.

Iar rezidenta în cauză a apărut, de fapt, pe la 17.30. „A stat un pic de vorbă cu noi, ne-a spus că trebuie să le lăsăm dosarele, ceea ce noi n-am putut face, că multe acte sunt în original. A rămas să le transmitem care cum putem. Am plecat de la spital pe la ora 18.00. Vă spun că mâna pe inimă: n-am încredere în oamenii ăștia. Se joacă cu viața noastră și-o să pierdem tot. Unii dintre noi au deja banii pentru transplantul de la Viena în cont. Dacă ne pun să-i dăm înapoi, iar ei tergiversează cu așa-zisul lor centru și se apucă de operații prea târziu pentru noi? Îi trage cineva la răspundere dacă noi murim? Or să dea socoteală cuiva pentru aburelile astea?”, se întreabă, revoltat, pacientul.

Riscă să rămână fără banii de transplant

Situația e, de fapt, și mai periculoasă. Unii dintre acești bolnavi în stare critică s-au luptat ani de zile făcând analize peste analize, consultații după consultații, dosare peste dosare, ca statul român să le acorde fondurile pentru un transplant la Viena.

„ Sunt câțiva care au deja banii în contul de la AKH. Știu un pacient care are banii din 2014, dar i-a tot fost amânată intervenția pentru că medicii austrieci nu te operează dacă, spre exemplu, ai probleme cu dantura. Transplantul de plămâni e cel mai dificil. O carie în gură înseamnă infecție și pacientul nu mai poate fi salvat. Colegul meu a fost amânat un an din cauza asta și acum nu mai poate face transplant. Pentru că Viena a oprit intervențiile, după ce românii n-au respectat înțelegerea pe care o aveau cu AKH”, povestește omul.

Dar ce se întâmplă cu banii, acum că România tocmai și-a „înființat” primul centru de transplant? Pacientul care a acceptat să vorbească cu EVZ spune că: „Sunt în stare să ne retragă banii! La cum se prezintă lucrurile, n-or să ne opereze aici prea curând și dacă ne retrag fondurile pierdem și șansa de a fi operați la Viena. Mai e posibil și ca austriecii, sau orice alt spital de peste hotare unde se face cu adevărat transplant, să ne refuze și să ne spună «aveți centru la voi în țară. Acolo să vă faceți transplantul ». Credeți că pe străini îi interesează că centrul ăsta al nostru este, deocamdată, doar teoretic înființat?”.

Iar dacă le retrag banii și în România nu se mai face transplant, așa cum se spune, ar însemna ca pacienții să reia de la cap toate demersurile: alte analize, alte consultații, alte dosare cu zeci de semnături de luat și ștampile de pus. Or ei... nu mai au timp pentru așa ceva.

„Sunt opt pacienți care necesită intervenții rapide”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X