Editura Evenimentul si Capital

Mărturia unui fost olimpic de la Vianu: „E greu la deal cu Popeștii mici!”

Cătălin Frâncu, un as al informaticii
Autor: | | 0 Comentarii | 6344 Vizualizari

Cătălin Frâncu, 37 de ani, a terminat Colegiul „Tudor Vianu” în 1996, ca șef de promoție. El povestește cum se desfășurau orele de matematică în acest liceu și ce fel de glume făceau profesorii la clasă

Ultimele zile au fost tulburătoare pentru Colegiul Național „Tudor Vianu” din București, unul din cele mai prestigioase licee din țară. Profesorul Severius Moldoveanu a fost acuzat, pe Facebook, de un alt dascăl, de la o școală privată, că ar fi silit un elev de clasa a X-a să se târască în genunchi pentru o notă mai mare la teză. Profesorul Moldoveanu nu a dat nicio declarație, dar părinții, elevii și profesorii liceului au manifestat în favoarea acestuia.

Notele n-au fost note, ci lecții de viață

Cătălin Frâncu este un fost „vianist” și nu unul oarecare. Fost olimpic internațional, tânărul a terminat prestigiosul liceu în 1996 ca șef de promoție. S-a școlit mai întâi la Facultatea de Automatică din București, iar apoi la MIT, în SUA. Este cunoscut și ca omul „Dexonline”, pentru că el este cel care l-a creat, alături de alte proiecte informatice. Necăjit că în ultimele zile unul dintre profesorii excepționali de la „Vianu”, Severius Moldoveanu, are de suferit de pe urma unui scandal fabricat, Cătălin s-a simțit dator să scrie pe blogul său despre cum se desfășurau, pe vremea sa, orele de matematică de la „Vianu”:

„Dirigintele meu din liceu a fost un pedagog desăvârșit. Un gentleman de modă veche, dar cu metode mai neortodoxe. Era prof de mate. Dacă ne scotea la tablă, era musai să rezolvăm pașii mai simpli în cap. Dacă ne apucam să scriem pașii prea simpli, ne spunea: „Ce faci, consumi creta degeaba?”. Dacă vreunul, să-i zicem Popescu, se încurca, îi spunea: „Ei, greu la deal cu Popeștii mici”. Sau: „Ce-i Popescule, e frumoasă poarta? E nouă?”.

Fostul olimpic mai spune că subiectele la teză erau rezonabile, nu prea grele. „Dar se mai întâmpla să luăm vreun 7 sau 8, chiar și cei buni. Și atunci ne făcea cu ou și cu oțet. Ne spunea: „Băi, Frâncule, problema asta n-ai făcut- o, doar ai mâzgălit ceva. Mai ia de la mine 5 sutimi, deci 8,05 cu rotunjimea în sus, nota 9”.

În ultimii ani, adaugă Cătălin, la a suta repetiție a frazei nu-i mai spunea rotunjire, îi spunea pe nume: „8,05 - cu pomana 9”. „Noi nu stăteam în punctul ăla. Aveam destule note ca să ne iasă media 10. Noi știam asta, el știa asta. Se purta însă în acest fel pentru a atinge un nerv, ca să le arate elevilor lui unde ar vrea să fie nivelul. Pentru noi, notele lui n-au fost note. Au fost pretexte pentru lecții de viață. Când profesorul a murit, în 2010, la înmormântarea lui au fost elevi, absolvenți, părinți, generații peste generații unite de marea onoare de a fi învățat de la acest om. L-a chemat Ioan Mitrache”.

Laude pentru profesorul Severius Moldoveanu

Cătălin recunoaște că a scris toate aceste rânduri pentru a ajunge la profesorul Severius Moldoveanu, care a făcut pentru liceu multe lucruri bune. „În 2012, când era director, a readus meritocrația la examenul de admitere în clasa a V-a. Elevii intrați atunci erau de o inteligență și cu niște cunoștințe de matematică de speriat pentru vârsta lor. Severius a înființat cercul de informatică la gimnaziu și liceu și s-a implicat activ în organizarea concursului Romanian Master of Matematics. Nu-l cunosc foarte bine, dar aceste lucruri le cunosc garantat despre el”.

Cătălin Frâncu a concluzionat: „Am scris aceste lucruri, pentru că mi-am dorit să ofer o contraopinie celor „N” articole de ziar care publică tot felul de făcături. Care nu se pupă pur și simplu cu ce știu eu despre acest om. Și evident că, ulterior, a ieșit și adevărul la iveală: totul a fost o glumă stârnită de colegi și asumată de elev. Nu este nimic de judecat aici, nimeni nu a greșit cu nimic”.

Profesoara de geografie care a umilit un copil la Botoșani nu e de găsit

În ediția de miercuri, „Evenimentul zilei” a relatat despre un caz al unui elev de la Școala gimnazială nr. 13 din Botoșani, diagnosticat cu Sindromul Down, care ar fi terorizat și umilit atât de profesoara lui de geografie, care este și inspectoare de specialitate, cât și de colegii de clasă. Elevul se numește Andrei Pălimariu, iar cazul lui a fost semnalat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care va începe o anchetă. Atât în cursul zilei de marți, cu o zi înainte de apariția materialului, cât și ieri, am încercat să o contactăm pe profesoara acuzată de discriminare și umilire, dar nu am reușit.
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate