Editura Evenimentul si Capital

Mărturia unui fost olimpic de la Vianu: „E greu la deal cu Popeștii mici!”

Cătălin Frâncu, un as al informaticii
Autor: | | 0 Comentarii | 6361 Vizualizari

Cătălin Frâncu, 37 de ani, a terminat Colegiul „Tudor Vianu” în 1996, ca șef de promoție. El povestește cum se desfășurau orele de matematică în acest liceu și ce fel de glume făceau profesorii la clasă

Ultimele zile au fost tulburătoare pentru Colegiul Național „Tudor Vianu” din București, unul din cele mai prestigioase licee din țară. Profesorul Severius Moldoveanu a fost acuzat, pe Facebook, de un alt dascăl, de la o școală privată, că ar fi silit un elev de clasa a X-a să se târască în genunchi pentru o notă mai mare la teză. Profesorul Moldoveanu nu a dat nicio declarație, dar părinții, elevii și profesorii liceului au manifestat în favoarea acestuia.

Notele n-au fost note, ci lecții de viață

Cătălin Frâncu este un fost „vianist” și nu unul oarecare. Fost olimpic internațional, tânărul a terminat prestigiosul liceu în 1996 ca șef de promoție. S-a școlit mai întâi la Facultatea de Automatică din București, iar apoi la MIT, în SUA. Este cunoscut și ca omul „Dexonline”, pentru că el este cel care l-a creat, alături de alte proiecte informatice. Necăjit că în ultimele zile unul dintre profesorii excepționali de la „Vianu”, Severius Moldoveanu, are de suferit de pe urma unui scandal fabricat, Cătălin s-a simțit dator să scrie pe blogul său despre cum se desfășurau, pe vremea sa, orele de matematică de la „Vianu”:

„Dirigintele meu din liceu a fost un pedagog desăvârșit. Un gentleman de modă veche, dar cu metode mai neortodoxe. Era prof de mate. Dacă ne scotea la tablă, era musai să rezolvăm pașii mai simpli în cap. Dacă ne apucam să scriem pașii prea simpli, ne spunea: „Ce faci, consumi creta degeaba?”. Dacă vreunul, să-i zicem Popescu, se încurca, îi spunea: „Ei, greu la deal cu Popeștii mici”. Sau: „Ce-i Popescule, e frumoasă poarta? E nouă?”.

Fostul olimpic mai spune că subiectele la teză erau rezonabile, nu prea grele. „Dar se mai întâmpla să luăm vreun 7 sau 8, chiar și cei buni. Și atunci ne făcea cu ou și cu oțet. Ne spunea: „Băi, Frâncule, problema asta n-ai făcut- o, doar ai mâzgălit ceva. Mai ia de la mine 5 sutimi, deci 8,05 cu rotunjimea în sus, nota 9”.

În ultimii ani, adaugă Cătălin, la a suta repetiție a frazei nu-i mai spunea rotunjire, îi spunea pe nume: „8,05 - cu pomana 9”. „Noi nu stăteam în punctul ăla. Aveam destule note ca să ne iasă media 10. Noi știam asta, el știa asta. Se purta însă în acest fel pentru a atinge un nerv, ca să le arate elevilor lui unde ar vrea să fie nivelul. Pentru noi, notele lui n-au fost note. Au fost pretexte pentru lecții de viață. Când profesorul a murit, în 2010, la înmormântarea lui au fost elevi, absolvenți, părinți, generații peste generații unite de marea onoare de a fi învățat de la acest om. L-a chemat Ioan Mitrache”.

Laude pentru profesorul Severius Moldoveanu

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate