Mărturia lui Dragomir: În sufrageria lui Oprea s-a discutat blocarea renumărării voturilor din Diaspora

Mărturia lui Dragomir: În sufrageria lui Oprea s-a discutat blocarea renumărării voturilor din Diaspora

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a declarat, ieri, la audierea din Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009, că foștii șefi SRI George Maior și Florian Coldea, alături de Procurorul General al României de la acea vreme, Laura Codruța Kovesi, au discutat acasă la Gabriel Oprea, în noaptea finalei prezidențiale, despre „chestiuni operative concrete” privind utilizarea instituțiilor statului pentru a bloca planul PSD de suspendare a rezultatului alegerilor în prima fază, urmat de renumărarea voturilor din Diaspora în etapa a doua

Parlamentul a de clanșat o anchetă, în luna mai, după ce jurnalistul EVZ, Dan Andronic, a relatat că în noaptea de 6 decembrie 2009, când s-a desfăşurat turul doi al alegerilor prezidențiale, a mers în locuinţa lui Gabriel Oprea, la acea vreme deputat UNPR, unde i-a găsit, printre alţii, pe Laura Codruţa Kovesi (Procuror General), Florian Coldea (primadjunct SRI) şi George Maior (director SRI).

Comisia parlamentară de anchetă îşi propune să verifice dacă în alegerile câștigate de Traian Băsescu împotriva lui Mircea Geoană s-au implicat „instituţii şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege” şi dacă au existat „mecanisme paralele de influenţare şi/sau de viciere a rezultatului votului”.„

Întâlnirea din birou, este părerea mea, a fost o întâlnire operativă. Nu pot afirma aici că în acea întâlnire sau ulterior s-au întâmplat lucruri care să conducă la modificarea rezultatului alegerilor. Ce pot să vă spun este clar, că acei oameni prezenți au luat în acea seară și ulterior măsuri astfel încât să-și păstreze funcțiile, puterea și să se implice în joc în așa fel încât rezultatul alegerilor să meargă spre ceea ce ei își doreau”, a fost fraza cu care fostul colonel SRI și-a încheiat mărturia de ieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proba telefoanelor

Dragomir a spus că în acea noapte din 2009, Florian Coldea „primea pe telefon, la intervale foarte scurte de timp, informații concrete privind poziționarea unor persoane, cine ce discuta cu cine și ce plănuiesc” și că „o parte din aceste informații proveneau din măsurile operative ale serviciului”

„Obținerea de informații în timp real, asta puteți face și dvoastră și comisia SRI, cine din cadrul SRI alimenta în acea noapte în timp real conducerea SRI cu privire la activități operative desfășurate în teren? (...) Toate aceste măsuri operative trebuie să se regăsească întrun raport intern în cadrul SRI”, a spus fostul colonel SRI.

Desecretizare

Potrivit acestuia, toate discuțiile telefonice sunt arhivate. „Din datele pe care le am, acea întâlnire a fost documentată și există date cu privire la discuțiile purtate. Din datele pe care le dețin au existat foarte multe convorbiri telefonice purtate in seara acelei zile, de dl Andrei Mușetescu, Vasile Blaga, Dâncu, Kovesi, Coldea. La fel, acele întâlniri (discuții, n.red) sunt documentate”, a spus el.

„Declasificarea se poate face de către emitentul care a făcut clasificarea. Dacă au existat operațiuni informative derulate la acea întâlnire, se pot șterge și public, mass-media, Parlamentul, să înțeleagă care a fost rațiunea pentru care au fost prezenți acolo”, a adăugat el.

Celula de criză

„La acea întâlnire s-au discutat chestiuni operative concrete cu privire la cum utilizează acele persoane instituțiile în interes personal pentru a-și păstra funcțiile. Asta e cheia întregii întâlniri (...) se avea în vedere luarea unor decizii zilele următoare”, a mai spus Dragomir la audiere.

Potrivit acestuia, se obținuseră date la nivelul SRI „privind o inițiativă de suspendare sau blocare a rezultatelor alegerilor și de o solicitare de renumărare a voturilor” și „asta era inițiativa care trebuia blocată mediatic și judiciar”. „Evenimentul a avut ca scop identificarea soluțiilor de blocare a renumerării voturilor din Diaspora”, a precizat Dragomir.

„Din datele pe care le dețin, acea întâlnire a fost una foarte tensionată pentru că exista pe masă varianta ca în baza celor două sondaje scoase de Antena 3 și Realitatea, și în baza acestor masuri care urmau a fi luate de suspendare a rezultatului votului și renumărare, un candidat să piardă, și în momentul acela fiecare dintre participanți avea de pierdut funcția sau avea de pierdut poziția pe care o ocupa în cadrul Sistemului”, a adăugat el.

Unitatea antitero

Potrivit lui Dragomir, unitatea antitero din cadrul SRI a stat departe de jocurile care s-ar fi făcut în vederea alegerilor prezidențiale. „(...) unul dintre factorii care a încercat să mențină echilibrul am fost eu împreună cu anumiți colegi și atunci unitatea antiteroristă nu s-a implicat în așa ceva”, a spus el.

„Apropo de implicarea unității antitero, cu o lună înainte de alegerile prezidențiale, unele din persoanele care au participat sau au sprijinit serviciul în criza eliberării jurnaliștilor români din Irak, au fost contactate de către o parte politică, nu o voi numi, și li s-a oferit să dea detalii contra unei sume de bani, să dea interviuri în exteriorul Romaniei care să fie filmate și să fie publicate în campania electorală”, a mai relatat Dragomir, potrivit cărora planul a fost dejucat.

Celula 2 din sediul central PSD

Dragomir a mai spus, ieri, că în același timp cu întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea, a existat o „celulă de criză” similară și la sediul central al PSD din Bulevardul Kiseleff, în care „se căutau soluțiile inverse, pentru a se obține rezultatul dorit de fiecare dintre participanți” și că una dintre persoanele care s-au aflat în noaptea alegerilor prezidențiale în sediul PSD a fost directorul adjunct al SRI de la acea vreme, generalul Ionel Marin.

O nouă pistă: Daniel Morar

Dragomir le-a recomandat membrilor comisiei de anchetă să-l audieze și pe procurorul-șef al DNA de la acea vreme, Daniel Morar (foto). „Întrebarea retorică, care s-ar putea adresa, este de ce nu a fost şeful DNA la acea vreme, Daniel Morar, la întâlnirea din sufragerie. Am prezentat argumentaţia, faptul că din câte cunosc, actualul judecător al CCR nu a fost de acord cu utilizarea într-un scop, să zic aşa, politic al instituţiei pe care o conducea. Tocmai de aceea am şi indicat Comisiei de anchetă posibilitatea să purceadă la audierea domnului Daniel Morar, care poate să confirme sau să infirme”, a zis el.