Mărturii Cutremurătoare din Myanmar. Genocid și teroare politică, împotriva musulmanilor Rohingya

Mărturii Cutremurătoare din Myanmar. Genocid și teroare politică, împotriva musulmanilor Rohingya

În vestul statului Myanmar, armata și poliția desfășoară o amplă campanie de exterminare a populației Rohingya pe motive religioase, întrucât aceștia sunt musulmani într-o țară, unde peste 90 % din populației sunt de religie hindusă.

Prezența militară masivă trimisă de autoritățile centrale birmaneze în regiune nu a reușit să limiteze, crimele și violurile la care sunt supuși membrii populației Rohingya, care în ultimele luni au luat calea exilului pentru a scăpa de persecuții și abizuri, informează AFP.com. Operațiunile militare lansate în octombrie anul trecut de armată au distrus multe sate din regiune în acțiuni de represalii contra musulmanilor Rohingya. 70.000 de musulmani  au fugit în Bangladesh și alți, 22.000 au fost strămutați în interiorul țării , dintr-un total de 1,2 milioane de musulmani  în Birmania, ca să scape de ceea ce ONU a descris ca fiind o amplă operașiune de „teroare politică“ și genocid.

„Soții noștri sunt pe fugă. Ei ne-au lăsat pentru că ei se tem de furia  polițiștilor de frontieră“, a declarat pentru AFP, o femeie Rohingya, care a cerut să rămână anonimă, din motive de securitate.

Astfel, pentru prima dată de la începutul acestui conflict,  presa internațională a avut acces în regiunea Rakhine de Nord, care  se învecinează cu statul Bangladesh, într-o excursie organizată de guvernul birmanez, pentru a masca ororile comise de armată împotriva musulmanilor Rohingya. „Au ars casa noastră. Nu avem nimic de  mâncare și soții noștri se ascund“,  a adaugă o femeie Rohingya.

Ne puteți urmări și pe Google News

ONU estimează că sute de oameni au fost uciși în câteva luni, în ceea ce ar putea fi cel mai sângeros episod din lunga persecuție a  musulmanilor Rohingya din Birmania. Aceștia sunt tratați ca străini în Birmania, o țară budistă unde musulmanii Rohingya sunt apatrizi deși sunt de generații pe pământ birmanez.

Autoritățile văd în comunitatea  Rohingya extremiști militanți care pun în pericol stabilitatea statului birmanez.

Richard Horsey, un consultant pentru International Crisis Group, a  confirmat  faptul că șaizeci de oameni au fost ținta unei campanii de „a scăpa de musulmani” fiind abuzați de armată.

La începutul lunii iulie, bărbați neidentificați au venit  în satul Maung Hnama pe timp de noapte și l-au înjunghiat pe  Atthu Suwan, în vârstă de 44 ani, care  a lucrat ca traducător.

„Nu am putut mânca de când l-au luat pe fiul meu“, a spus Moeyeyan Khatu, o mamă care și-a pierdut fiul în condiții dubioase.

Guvernul acuză Arakan Rohyngya Armata Salvării (ARSA) care ar fi responsabil de represiunea armatei. Acțiunile armatei au vizat  omoruri, violuri și torturi potrivit datelor furnizate de către  refugiații Rohingya din Bangladesh.

În ultimul timp în Rakhine, climatul de teroare a crescut: amenințări cu moartea și fatwa a circulat pe rețelele sociale pentru toți cei care îndrăznesc să se opună militanților Rohingya, potrivit mai multor analiști și surse Rohingya.