MARTOR al DNA a denunţat abuzurile unui PROCUROR “Portocală” de la DNA Oradea

MARTOR al DNA a denunţat abuzurile unui PROCUROR “Portocală” de la  DNA Oradea

Un martor al DNA a dezvăluit la Curtea de Apel Oradea, în urmă cu o săptămână, cum a fost șantajat și instigat de procurorul de caz, Cristian Ardelean de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, să formuleze denunțuri și declarații mincinoase și să ticluiască probe incriminatorii.

Martorul Nicolae Csorz a predat instanței și avocatului inculpatului un memoriu de 19 pagini și un CD cuprinzând nouă ore de convorbiri telefonice și corespondențe purtate pe email cu procurorul Ardelean, precum și cu un interlop și un afacerist care au fost angrenați, de asemenea, de reprezentantul DNA în prefabricarea de denunțuri și probe în dosarul polițistului sătmărean Adrian Bota, condamnat, în toamna anului 2017, de Tribunalul Satu Mare la 4 ani și jumătate cu închisoare pentru luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

Csorz a declarat inclusiv că probele prefabricate erau întărite cu teste poligraf aranjate de procurorul de caz cu psihologi de la Oradea sau de la Cluj. Potrivit martorului, procurorul Ardelean s-a lăudat cu influența pe care o are asupra unor complete de judecată de la Curtea de Apel Oradea, unde a afirmat că va aranja aplicarea unor pedepse mari pentru inculpați și recuperarea de către denunțători a banilor confiscați de prima instanță în favoarea statului.

Procurorul de la DNA Oradea și-a bazat acuzațiile din acest dosar pe denunțători și martori care erau condamnați, interlopi sau afaceriști dubioși, cărora le-a promis, în schimb, tot felul de foloase care exced legii și competenței sale, ca reducerea pedepsei în altă cauză, recuperarea sumei de bani confiscate în favoarea statului, revizuirea unui proces penal, ridicarea unui sechestru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezvăluirile de la Oradea arată că practicile nelegale și abuzive ale procurorilor de la DNA Ploiești, în frunte cu celebrul Mircea Negulescu zis Portocală, nu au fost singulare în instituția anticorupție. De altfel, de peste un an, în presă au mai apărut dezvăluiri privind fabricarea de dosare penale de către fostul procuror șef al DNA Oradea, Ciprian Man, și de către procurorul Cristian Ardelean, omul său de încredere.  

Nicolae Csorz a fost un mic întreprinzător, deținând un atelier de reparații auto în Satu Mare. În 2010 a fost trimis în judecată de DNA Oradea pentru un pretins trafic de influență, care nu se baza pe nicio probă directă și pentru care a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare în 2011 la doi ani închisoare cu suspendare condiționată, cu un termen de încercare de 4 ani, pedeapsă care a fost menținută și de Curtea de Apel Oradea și de Înalta Curte de Casație și Justiție. În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra casei deținute de inculpat și soția sa până la concurența sumei de 39.500 euro, pretinsul obiect material al infracțiunii de trafic de influență. Csorz a invocat tot timpul că a fost victima unui denunț mincinos și al răzbunării procurorului care a emis rechizitoriul, Marius Iancu de la DNA Oradea, după ce a respins și a dezvăluit oferta unui avocat amic cu acesta de a-i oferi suma de 20.000 de euro pentru a-i rezolva scoaterea de sub urmărire penală.

O altă constatare șocantă este că la dosar se află două declarații ale martorului Costin Condor, una consemnată la Serviciul Județean Satu Mare al DGA și una consemnată la Serviciul Tertorial Oradea al DNA, din care rezultă că au fost luate în aceeași dată (12 ianuarie 2015) și în același interval orar  (9.30-11.00), în condițiile în care distanța dintre Satu Mare și Oradea necesită două ore de deplasare. Și mai șocant este că declarațiile respective au un conținut diferit, contradictoriu.