Editura Evenimentul si Capital

Marine Le Pen câștigă alegerile în duminica de Sf. Gheorghe. Mănicătoarea și Păpăluhara. Taurii sunt favorizați, Fecioarele trebuie să asculte

Radu Stefanescu
Autor: | | 0 Comentarii | 5122 Vizualizari

Sunt favorizate zodiile de foc și de aer. Pe 22 aprilie s-au născut Immanuel Kant, Vladimir Ilici Lenin, Aleksandr Kerensky, Robert Oppenheimer, Michael Wittmann, Jack Nicholson, Yehudi Menuhin, Pascal Bentoiu, Ion Lucian, Eugen Taru. Pe 23 aprilie s-au născut William Shakespeare, Caterina de Medici, Max Planck, Joseph Turner, Serghei Prokofiev, Vladimir Nabokov, Shirley Temple, Gib Mihăiescu, Edmond Deda, Geo Constantiniu.

În calendarul creştin-ortodox, pe 22 aprilie sunt Sfinţii: Teodor Sicheotul şi Natanail. Pe 23 aprilie este Sf.M.Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință și Sf.Valerie.

HOROSCOP Nu sunt probabile în acest weekend mişcări seismice de peste gradul 5 Richter pe teritoriul României, după conjunctura astrală şi datele de la observatorul Mauna Kea.

Dar un cutremur, un mare cutremur politic, se întâmplă duminică, de Sf.Gheorghe, la alegerile prezidențiale din Franța. În primul tur candidata FN, Marine Le Pen, se situează pe primul loc la cel puțin cinci puncte de al doilea clasat, Emmanuel Macron. Asasinarea unui polițist pe Champs Elysee, de către un musulman, cu câteva zile înainte de scrutin, a convins pe francezi că Franța trebuie redată francezilor, după cum este sloganul FN. Mai este un detaliu care nu a apărut în niciun ziar, îmi spun prietenii de la ”Le Figaro”, nici nu o să apară, pentru că nu este politic corect!

Musulmanii vechi, cei care sunt deja cetățeni francezi nu văd cu ochi buni noul val de invadatori musulmani în Franța. Frate-frate, dar brânza este pe bani! Acum, în prezent, vechii musulmani își văd reduse ajutoarele sociale din care trăiesc, pentru că trebuie să le împartă cu noii veniți, iar puținii care muncesc sunt dați afară de patroni ca să angajeze tot niște musulmani, cei nou veniți, fără drepturi și pretenții, care fac aceiași muncă, când muncesc, dar la un salariu mult mai mic. Așa că în mod paradoxal, Marine Le Pen este votată și de o parte din musulmanii cu drept de vot! Aceasta este analiza prietenilor mei, eu sunt, în mare, de acord, mi-a fost greu să mă hotărăsc la ce timp o să pun verbele, dar am ales timpul prezent.

Mai este un detaliu, care nu îmi dă pace, mie... Asasinarea sărmanului polițist de pe Champs Elysee prea pică exact când trebuie, are un parfum rusesc de... Să ne amintim că cei trei consultanți americani George Gorton, Joseph Shumate și Richard Dresner, chemați de fata lui Boris Elțin să-l facă pe tăticul președintele Federației Ruse și plătiți cu 250.000$ - ei bine, consultanții americani au fost uimiți și scandalizați, spun în cartea lor, de lipsa de scrupule a rușilor, care erau în stare să folosescă orice mijloace în campania electorală. Iar, candidata FN a fost acum câteva luni la Kremlin, ca să-i ceară, probabil, sprijinul lui Vladimir Vladimirovici Putin. Se pare că l-a primt, spun prietenii mei de la ”Le Figaro”, o spun verbal, în niciun caz nu o să scrie asta în ziarul lor. Eu, da, pentru că doresc să vă țin informați dragi lupi, padawani și hobbiți, prea mulți vă consideră proști și vă spun... prostii! Dar, Marine Le Pen are o opoziție redutabilă și nu mă refer la cei de stânga, ci la masoni și iacobini. Christophe Habas, Mare Maestru al GODF, medic fiind, a spus, referindu-se la campania electorală a FN, că masoneria și repulicanii iacobini trebuie să vindece odată pentru totdeauna această nebunie! Oare la cine se referea?

Alegerile din Franța sunt esențiale, au o importanță deosebită pentru Europa și România. După Brexit și Olanda care a zis ”pas”, Franța este cea care va alege viitorul. Pace, sau război. Musulmani, sau civilizație. Religie obligatorie, sau secularizare republicană. Noi locuri de muncă, sau intrarea într-o nouă criză. Europa, sau Asia!

Dar, până la al doilea tur de scrutin, care o să fie pe 7 mai, o să vă rog să ne îndreptăm atenția către obiceiurile noastre vechi și interesante. Pe 22 aprilie începe o mare sărbătoare în calendarul vânătorilor, cel agricol şi pastoral, cel de la daci. Ca mai toate sărbătorile populare, dura trei zile.

Se spune că se numea "Mănicătoarea". Mănicătoarea este o plantă magică care, consumată, dă energie inepuizabilă, iar dacă omul se spală cu ea devine harnic toată viaţa. Se spune că este doar o plantă iluzorie din atlasul botanic al lui Voynich... dar nu aş fi aşa de sigur! C.S. Nicolaescu-Plopşor şi nu era singurul, credea că este vorba despre mac, care intră în ciclul de vegetaţie în această perioadă. Cunoşteau oare geto-dacii virtuţile plantei iubirii la persani, macul cel celebru prin opiul care îl secretă? Cu siguranţă, da! Seminţele de mac sunt binecunoscute în farmacopeea populară, iar macul este considerată o plantă de leac, de puternică magie!

Peste vechea sărbătoare dacică s-a calchiat sărbătoarea creşină, ca, de altfel, la aproape toate sărbătorile vechi europene. Aşa avem Ajunul Sf. Gheorghe, Sf. Gheorghe şi Calul lui Sf. Gheorghe. Trei zile, întotdeauna dacii sărbătoreau trei zile!

Este un moment de mare importanţă magică, a ritualurilor de vrăjitorie domestică, mica magie ţărănească cum o denumea Rene Guenon, adică Shaykh `Abd al-Wahid Yahya, cum se numea după iniţierea sufi. Începe jumătatea caldă a anului şi acest lucru trebuie marcat printr-un reper.

După "Mănicătoarea" urma „Păpăluhara”, pe 23 aprilie, o sărbătoare direct din neolitic, în care strămoşii noştri cereau zeilor ploaie, noroc şi pace!

Doamna Antoaneta Olteanu pomenește în scrierile ei de obiceiurile populare cu/din Păpăluhară şi Goţoi, sau Burduhoasa.

Păpăluhara era întruchipat de un fecior holtei care se acoperea numai de frunze de fag, îşi făcea un veşmânt special, inclusiv mască din frunze. Un alt băiat care nu cunoscuse femeia se îmbrăca într-un „costum” din coajă de tei. Era şi el mascat şi se numea Goţoi. Uneori teiul era înlocuit cu cireşul.

Apăreau amândoi în sat pe la ora mesei de dimineaţă a boierilor, adică ora opt, nouă, şi începeau să vorbească între ei în „limba copacilor”. Apoi începeau să meargă pe uliţele satului, însoţiţi de muzicanţi şi alţi flăcăi, dansând şi cântând cât puteau de tare. Oamenii îi întâmpinau cu bucurie şi îi udau. Cele două spirite ale copacilor se scuturau cât puteau, stropind mai ales pe fete şi femei ca să aibă noroc, să rămână grele şi să nască uşor.

Un gospodar mai înstărit se oferea să găzduiască Păpăluhara. Cei doi flăcăi lăsau în ograda omului veşmintele şi măştile lor, pentru că se spunea că gospodăria aceea va fi îmbelşugată şi toţi ai casei vor avea noroc. Începea ospăţul şi petrecerea, care era jumătate oferită de gospodar, jumătate de flăcăi, din banii şi băutura primită prin sat.

Un obicei vechi de când lumea, care avea şi o componentă masculină de iniţiere, probabil în tehnica vânătorii şi/sau a războiului.

De aici a fost uşor ca să se calchieze, de către episcopii creștini, ziua în care îl pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă. Creştinismul a avut şi are cel mai perfect sistem de misionariat şi de propagandă. Dacă la început ţinta convertirii au fost femeile, femeile bogate (vezi pe Elena, împărăteasa, mama lui Constantin cel Mare, cel care a făcut creştinismul religie de stat) ei bine, sub presiunea cultului lui Mithra, larg răspândit în marile unităţi militare romane, episcopii creştini au propus spre sanctificare militari.

E bine să fii Sfânt, nu? Vorba lui Mel Brooks. Militarii au primit o ofertă care nu a putut să fie refuzată! Sigur, se poate vorbi mult şi fără rost de identitatea mitului comisului Gheorghe cu cel al lui Perseu. Nu contează... Nimic nu este nou sub Soare. Iar ce a fost, o să mai fie!

Dar mă duce gândul că pilda cu omorârea balaurului de către curajosul comis are şi o parte simbolică. Balaurul este în noi! Se numeşte lăcomie, desfrânare, hoţie, minciună, cruzime, prostie, ignoranţă, răutate... toate relele din noi! Omorâţi-vă balaurul din voi! Am spus-o și altădată, o s-o spun mereu!

Nu știu ce o să fac în acest weekend, am mult de lucru în pustnicia mea, s-au bulucit toate pe capul meu, dar o să mă descurc, cum m-am descurcat de mii de ori până acum, pentru că mâine este, în definitiv o altă zi!

NOTĂ De astăzi îmi tehnoredactez singur articolul, să știți că am emoții, dacă vedeți ceva greșit, sau pur și simplu vreți să vorbiți cu mine, nu ezitați să scrieți la dom.profesor@gmail.com. Îmi face multă plăcere să constat câți români buni, cultivați și inteligenți mai sunt în România și peste tot în lume!

* * *

HOROSCOP

BERBEC Un weekend obositoar, mai ales prin aglomerarea problemelor de la sfârşitul lunii, a vizitelor şi a întîlnirilor dar şi a distracţiilor. Dar, o posibilă seară de dumincă plăcută cu cei dragi, cu planuri şi proiecte de viitor. Este indicat să faci cumpărături, sâmbătă, pe îndelete, aproape de ora de închidere a magazinelor. Noaptea te fascinează fie că eşti de tipul „diurn” sau „nocturn”. Chiar dacă îţi este somn ai vrea să faci parte din nopte, o creatură a întunericului, care vede, dar nu este văzută. Romantism de primăvară. Poate, dar îţi face bine! Sau pentru Berbecii mai prozaici o insomnie care trece cu un pahar de lapte cald şi o carte bună! Nu uita, duminică să feliciți pe Georgei și Georgete!

TAUR Eşti favorizat, mai ales în domeniile legate de familie şi cămin. În acest weekend poţi realiza ceea ce ţi-ai propus de mai mult timp. Dacă poţi - evită să faci cumpărături, mai ales bunuri de folosinţă îndelungată. O configuraţie complexă şi rară te predispune în acest weekend atât la contemplare şi lene cât şi la acţiuni impetuase şi la nervozitate. Emoţiile tale sunt puternice şi ai tendinţa să izbucneşti din te miri ce. Nerăbdarea şi nervozitatea te fac vulnerabil la accidente, minore, casnice, de tipul vărsatului ceaiului, sau cafelei fierbinţi şi al scăpatului ţigării aprinse. Ai o grijă pentru cineva din casă – atenţie la animăluţe şi în special la căţei – nu-i pierde din ochi când ieşi afară cu ei. Nu este vorba despre căpuşe, doar nu eşti un alt prost din turmă, ci de efluviile primăverii la care animalele, fiinţe nevinovate şi mai aproape de natură, sunt mult mai sensibile. Duminică, o posibilă petrecere de Sf.Gheorghe.

GEMENI Configuraţiile planetare sunt cam amestecate. Evită enervarea şi hotărârile pripite, mai ales dacă sunt provocate de bârfe sigure. Pe de altă parte ca să scapi de insistenţele anturajului care doreşte neapărat să-ţi facă program de cumpărături şi curăţenie trebuie să ai aerul unui gânditor profund şi preocupat de mari probleme. Parcă nu ar fi bine să te duci la cumpărături. Parcă ar fi bine nici să nu dai cu aspiratorul. Configuraţia astrală favorizează comunicarea, domeniul tău de expertiză! Dacă ai ceva de aranjat, de comunicat, ceva ce-ţi era greu să cuantifici mai înainte în vorbe şi concepte, atunci foloseşte perioada weekend-ului menţionat, dar nu uita de Sf.Gheorghe! Stelele iţi sunt favorabile mai ales in domeniul social, al acceptarii opiniilor tale de către anturaj, de către partenerii de discuţie. De asemenea, în această perioadă este bine să dai dovadă de prudenţă şi de vigilenţă, mai ales cînd te deplasezi. Evită aglomeraţia şi orele târzii.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate