Editura Evenimentul si Capital

Marile regrete ale lui Liță Dumitru

Ion Dumitru nu și-a pierdut abilitățile tehnice nici în meciurile de veterani FOTO: AGERPRES
Autor: | | 5 Comentarii | 1960 Vizualizari

Fostul mare internațional recunoaște că a greșit grav de câteva ori în alegerile sale și că acele decizii au atârnat apoi greu în cariera sa.

Poate Dobrin a fost cel mai mare. Sau poate Balaci. Sau poate Hagi. Părerile aici sunt împărţite. Nu există însă discuţie când vine vorba despre cel mai complet fotbalist român măcar al ultimilor 50 de ani. Aici, aproape toţi cunoscătorii rostesc un singur nume: Ion „Liţă” Dumitru.

A fost căpitan la Steaua

Poate driblingul să-i fi lipsit, în rest avea tot ce-şi poate dori un fotbalist. Fost căpitan al echipei naționale, pentru care a evoluat de 57 de ori, fost căpitan al Stelei în anii ,70, Liță, ajuns la 65 de ani, are și el regretele lui legate de anumite decizii luate de-a lungul carierei, atât ca jucător, cât și ca antrenor.

„Dacă aş putea da timpul înapoi aş schimba multe dintre deciziile pe care leam luat de-a lungul anilor. La vremea respectivă am gândit că este bine ce fac, apoi însă viaţa mi-a dat palme şi am ştiut că am greşit”, spune cel pe care mulţi îl recunosc drept unul dintre cei mai mari mijlocaşi din istoria fotbalului nostru şi care astăzi este preşedinte de onoare şi şeful centrului de copii şi juniori la Concordia Chiajna.

Nicu Ceaușescu i-a pus bețe în roate

„Prima mare greşeală am făcuto în vara lui 1980, când am plecat de la Steaua la Poli Timişoara”, mărturiseşte fostul „decar” din Ghencea. Voiam însă neapărat să fac o facultate, îmi intrase mie asta în cap. Bine, eu fusesem student la IEFS, dar după ce am bătut într-un meci Sportul Studențesc cu 4-0, Nicu Ceaușescu, protectorul lor, le-a dat ordin celor din conducerea facultății să fiu picat la toate examenele! Ajuns la Timişoara, m-a luat în primire profesorul Covaci, decanul Facultăţii de Mecanică din Timişoara, unde mă băgaseră cei de la Poli. Un om senzaţional, datorită lui am terminat facultatea aia. «Măi, Liţă, cum ai putut tu, mă, să pleci de la Steaua, să laşi un grad de locotenent colonel pentru o facultate? Ce a fost în capul tău?».

M-a trimis la cursuri, trebuia să dau și pe acolo, dar n-aveam nicio treabă. La un curs de fizică m-a ridicat profesorul în picioare. Pe tablă erau niște tabele, el mi-a dat o bucată de metal și mi-a zis: . În gândul meu, «ce, mă?». La matematică la fel, erau nişte maţe dealea desenate pe tablă şi nu ştiu ce trebuia să aflu. M-au ajutat însă cei de la club, iar la examenul de final tot decanul Covaci a venit şi mi-a spus: «Uite, sunt şase întrebări şi şase răspunsuri, din astea îţi vor da. Învaţă-le pe-astea şi ai absolvit!». Le-am învăţat şi aşa am reuşit să termin facultatea. Şi în plan personal, dar mai ales în plan sportiv am greşit că am plecat de la Steaua la 30 de ani”.

Livrări de mobilă și fotbal în Germania

„A doua eroare gravă am făcut-o când am ales să rămân în Germania, în 1988”, povesteşte Liţă. „Tocmai salvasem Rapidul de la retrogradare, când m-am hotărât să plec în Germania. Ce prost! Marin Bărbulescu, cel care era comandantul Miliţiei Capitalei şi se ocupa de Victoria Bucureşti, îmi spusese în mai multe rânduri că eu voi fi următorul antrenor al Victoriei. N-am avut însă răbdare să mai aştept. În Germania mi-a mers bine o perioadă. De la şapte dimineaţa la cinci după- amiază făceam transport de mobilă în diferite oraşe cu un bus pe care-l cumpărasem în leasing, apoi veneam la antrenament, la Wurzburg, unde eram antrenor-jucător. După Revoluţie reuşisem să-mi aduc şi soţia şi copiii, dar prin ’92 sau 93 s-a stricat afacerea şi atunci am decis să ne întoarcem în ţară”.

„Am vorbit ce nu trebuia și am fost marginalizat”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sport

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate